6 τροφές που περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο νομίζατε

alati
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Το ότι τα πατατάκια και τα κράκερ είναι αλμυρά και πλούσια σε νάτριο δεν αποτελεί ιδιαίτερη γνώση. Πέρα από τα προφανή, όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να μας κάνουν να… την πατήσουμε.

Ακόμη κι αν βγάλετε από τη διατροφή σας τα λουκάνικα, τα πατατάκια, το σαλάμι και άλλες τροφές πλούσιες σε νάτριο, υπάρχουν κάποιες άλλες που παρ’ όλο που δεν συνδέονται άμεσα με το αλάτι στο μυαλό μας, το περιέχουν σε γενναίες ποσότητες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Έχοντας υπόψη ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2300 mg νατρίου για τους περισσότερους και τα 1500 mg για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μάλλον είναι μια καλή στιγμή να προσέξουμε ποιες όχι και τόσο ξεκάθαρες πηγές νατρίου μπορεί να μας ωθούν προς τα όρια της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Σάλτσες: φτιάξτε τες μόνοι σας
Σίγουρα δεν πέφτετε και από τα σύννεφα μαθαίνοντας ότι κάποια ντρέσινγκ, σάλτσες και σος έχουν αρκετό αλάτι, αφού το καταλαβαίνετε και από τη γεύση τους. Αυτό που, όμως, είναι άξιο λόγου είναι η ποσότητα που περιέχουν, η οποία μπορεί να φτάνει τα 300mg νατρίου (10-15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) στις 2 κουταλιές της σούπας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάχνετε τις δικές σας σάλτσες, ελέγχοντας την ποσότητα του αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να ξέρετε πόσο καταναλώνετε.

Τυριά: προσοχή στο ποια και πόσο καταναλώνετε
Το γεγονός ότι το τυρί δίνει νοστιμιά στο φαγητό μας, το κάνει αυτόματα ύποπτο για υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ φαίνεται και από τη γεύση του (φέτα, ροκφόρ κ.ο.κ.) ότι περιέχει αλάτι σε γενναίες ποσότητες. Επειδή αναλόγως και με την κατανάλωση που κάνετε μπορεί να ξεπερνάτε τα 300mg νατρίου μόνο από το τυρί, προτιμήστε τις λιγότερο αλμυρές εκδοχές τους (ανθότυρο, κότατζ, ρικότα, μυζήθρα), προσέχοντας πάντα τις ετικέτες και τα συστατικά τους.

Δημητριακά: από το πρωί στην κατανάλωση νατρίου
Ενώ από τη μία τα δημητριακά είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος να ξεκινάτε την ημέρα σας, είναι ταυτόχρονα και πολύ… αλμυρός. Πολλά είδη δημητριακών μπορεί να φτάνουν τα 180 με 300mg νατρίου, δηλαδή το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ποσοστό το οποίο αν το φτάνετε από τη στιγμή που ξυπνάτε, καταλαβαίνετε ότι δύσκολα θα κρατηθείτε μέσα στα όρια το υπόλοιπο της ημέρας. Ελέγξτε τα συστατικά των δημητριακών που καταναλώνετε και επιλέξτε αυτά με το λιγότερο νάτριο ή προτιμήστε σκέτη βρώμη με φρούτα για να είστε σίγουροι.

Αρτοποιήματα: και γλυκά και αλμυρά
Μέχρι τώρα φανταζόσασταν ότι τα κέικ και τα ντόνατς που αγοράζετε από το φούρνο είναι γεμάτα ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, αλλά η λιγούρα σας για κάτι γλυκό, δεν μπορούσε να υπερνικηθεί. Το κακό είναι ότι όλα αυτά τα αρτοποιήματα δεν «κολυμπάνε» μόνο στη ζάχαρη, αλλά και στο αλάτι, ενώ πολλά από τα συσκευασμένα προϊόντα τέτοιου είδους βασίζονται στο νάτριο σαν συντηρητικό, πέραν του αλατιού που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας τους. Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα αρνητικά τους (θερμίδες, λιπαρά και μερικές φορές τρανς λιπαρά), καταλαβαίνετε ότι μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δικό σας κέικ.

Μπέργκερ λαχανικών: προσοχή στις ετικέτες
Αποτελούν μια καλή εναλλακτική γι’ αυτούς που θέλουν να μειώσουν το κρέας από τη διατροφή τους, πολλά προϊόντα τέτοιου είδους, όμως, περιέχουν μια λίστα από επεξεργασμένα συστατικά, συν του ότι χρησιμοποιούν αρκετό αλάτι για να τους δώσουν γεύση. Επειδή μπορεί το νάτριο που περιέχουν να φτάνει τα 400-500mg (κι αυτά πριν το συνδυάσετε με ψωμί, τυριά κ.ο.κ.) κοιτάξτε προσεκτικά τις ετικέτες και κάντε τη σωστή επιλογή και τη λιγότερο αλμυρή.

Σάντουιτς: όχι και τόσο αθώα…
Ένα έτοιμο σάντουιτς στη δουλειά κατά τις 12 το μεσημέρι ακούγεται σαν την ιδανική λύση για να πολεμήσετε την πείνα σας. Αν  τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα, τα συστατικά του δεν είναι και τόσο αθώα. Το νάτριο περιέχεται και στο ψωμί και στο επεξεργασμένο κρέας και στη σος και στο τυρί και στις πίκλες, με αποτέλεσμα ένα απλό σάντουιτς με γαλοπούλα να φτάνει ενδεχομένως και τα 900mg νατρίου. Επειδή, όμως, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, μην αφήνετε την πείνα να σας πιάνει απροετοίμαστους και ετοιμάστε εσείς το δικό σας σάντουιτς με ανάλατη πίτα, φρέσκα λαχανικά, ανθότυρο και γαλοπούλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.