Clotilde Courau: «Η Edith Piaf είναι έμπνευση και μυστήριο»

clotilde-courau
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η γαλλίδα ηθοποιός Clotilde Courau μας μιλά για την παράσταση «Piaf, Love Letters» που θα εγκαινιάσει το θεατρικό πρόγραμμα του Gazarte.

Σημείωση: Η παράσταση αναβλήθηκε λόγω κωλύματος της Clotilde Courau και σύμφωνα με το Gazarte η νέα ημερομηνία της θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό. Δείτε περισσότερα εδώ και διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξή της ως έχει.

11 ερωτικές επιστολές της Edith Piaf βλέπουν, για πρώτη φορά, το φως της δημοσιότητας, σε μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Piaf, Love Letters» που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Gazarte.

Η μυστική ερωτική αλληλογραφία της Edith Piaf με την σχέση που απέκτησε έξι μόλις μήνες μετά το θάνατο του έρωτα της ζωής της, Marcel Cerdan, θα διαβαστεί για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, αποκαλύπτοντας, ποια πραγματικά ήταν η Edith Piaf.

Την Piaf υποδύεται η δημοφιλής ηθοποιός Clotilde Courau, γνωστή από τις εμφανίσεις της σε ταινίες όπως «Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο», «Nuit Noire, 17 October 1961» και «Le Petit Criminel» από όπου απέσπασε βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα European Film Awards και προτάθηκε για τα γαλλικά Όσκαρ. Παράλληλα φέρει τον τίτλο Πριγκίπισσα της Βενετίας και του Πιεμόντε, μετά τον γάμο της με τον Emanuele Filiberto.

Εμείς μιλήσαμε με την γαλλίδα ηθοποιό, η οποία μας μίλησε για τους λόγους που θαυμάζει την Edith Piaf και τι την έκανε να μεταφέρει στη σκηνή τα ερωτικά της γράμματα με τη συνοδεία του γάλλου ακορντεονίστα Lionel Suarez.

Συμμετείχατε στο «La vie en Rose» και τώρα πρωταγωνιστείτε στο «Piaf, Love Letters». Τι σημαίνει η Edith Piaf για εσάς;

Η Edith Piaf είναι περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο μια εξαίρετη γυναίκα που ανταπεξήλθε σε ο,τιδήποτε στη ζωή της και πάντα με αγάπη και πίστη. Είναι ταυτόχρονα έμπνευση και μυστήριο. Είναι τα πάντα. Μια σπουδαία καλλιτέχνις, μια σπουδαία φίλη. Μια αληθινή γυναίκα με βάθος και ψυχή.

Το έργο είναι βασισμένο στα ερωτικά γράμματα της Edith Piaf. Είναι ο τρόπος που ερωτεύονται οι άνθρωποι «κλειδί» για να τους γνωρίσεις καλύτερα;

Το έργο που θα παρουσιάσω με τον Lionel Suarez στην Αθήνα θα είναι περισσότερο μια διάλεξη των ερωτικών γραμμάτων που έγραψε λίγο μετά το θάνατο του Cerdan (σ.σ. ο μποξέρ Marcel Cerdan με τον οποίο ανέπτυξε ειδύλλιο η Piaf από το καλοκαίρι του 1948 μέχρι το φθινόπωρο του 1949).

Ήθελα να μοιραστώ με το κοινό τη νεωτερικότητα, τον αισθησιασμό, το πνεύμα, την ευγένεια και το ταλέντο που είχε μέσω λέξεων. Να μοιραστώ την εξαίρετη και μοναδική προσωπικότητα που διέθετε.

Είναι η ιστορία της Edith Piaf κάτι σαν φάρος στο σκοτάδι αυτή την εποχή της κρίσης;

Πιθανώς σε αυτές τις εποχές τρέλας το να την ακούς έχει κάτι σαν ένα φάρο στο σκοτάδι. Μια γυναίκα που είχε έναν πατέρα που την άφησε και μια μητέρα που ήταν τοξικομανής, η οποία έθαψε το ίδιο της το παιδί της και έχασε τον έρωτα της ζωής της, Marcel Cerdan και υπέφερε από φοβερούς πόνους λόγω της άσχημης υγείας της και πέθανε στα 47 της ενώ έμοιαζε για 75 και ακόμη πίστευε στη δύναμη της αγάπης είναι κάτι που πραγματικά ήθελα να μοιραστώ με το κοινό.

Το έργο χρειάζεται έντονη γλώσσα του σώματος. Είναι ο ήχος του ακορντεόν από τον Lionel Suarez που σας βοηθάει να μπείτε στο χαρακτήρα; Ή είναι κάτι άλλο, ίσως εσωτερικό που σας εμπνέει;

Ήταν τόσο ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι δεν μπορούσα να κάνω αυτό το πρότζεκτ δίχως τον Lionel. Ο ήχος του ακορντεόν, «la boîte a Frisson» όπως το αποκαλούμε στα γαλλικά έπρεπε να αποτελεί μέρος αυτών των πανέμορφων γραμμάτων.

Καθώς κάναμε πρόβες συνειδητοποιήσαμε πως έγραψε όπως τραγούδησε τα τραγούδια της. Καθένα από τα γράμματα έχει ένα ρυθμό. Και μπορούσαμε εύκολα να βρούμε σε κάθε γράμμα της κάποιο από τα θέματα για τα οποία τραγουδούσε τακτικά.

Ο Lionel με το τεράστιο ταλέντο του και τη μουσική του φέρνει πολύ βάθος και ψυχή σε αυτή την ερμηνεία και είμαι πολύ υπερήφανη που τον έχω στο πλευρό μου. Είναι πραγματική τιμή να συνεργάζεσαι με έναν εξαιρετικό μουσικό.

Οι Γαλλίδες ηθοποιοί παίζουν σχεδόν σε ο,τιδήποτε, σε ρομαντικές ταινίες, σε κωμωδίες, δράματα, ταινίες τρόμου, arthouse και στο τέλος πάντα βγαίνουν αλώβητες. Ποιο είναι το μυστικό;

Ευχαριστώ τόσο πολύ. Δεν ξέρω αν βγαίνω πάντα αλώβητη, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι προσπαθώ όσο μπορώ κάθε φορά και σε ό,τι κάνω να είμαι αυθεντική, αληθινή και ειλικρινής. Είμαι πολύ σκληρή με τον εαυτό μου και ποτέ δεν είναι αρκετό το να δουλεύω.

Nicolas Guerin
Έχει καταστεί δύσκολο μέσα στα χρόνια να είστε ταυτόχρονα η Clotilde Courau η καλλιτέχνις, η μητέρα και η Πριγκίπισσα της Βενετίας ταυτόχρονα;

Ναι, είναι αρκετά ενδιαφέρον, αποτελεί πρόκληση και δεν είναι εύκολο σε καθημερινή βάση. Υποθέτω όμως ότι αυτό με έκανε αυτή που είμαι σήμερα.

Κοιτάζοντας πίσω την καριέρα σας, ποια θα χαρακτηρίζατε την πιο σημαντική σας στιγμή;

Κάθε στιγμή είναι και ήταν σημαντική. Είναι εξαιτίας των καλύτερων αλλά και των χειρότερων που είμαι αυτή που είμαι σήμερα.

Κάποια σχέδια, ελπίδες ή όνειρα για το μέλλον;

Μόλις ολοκλήρωσα τα γυρίσματα μιας καταπληκτικής ταινίας σκηνοθετημένης από τον Philippe Garrel, «L’ombre des femmes». Θα ανεβάσω το «Piaf, Love Letters» στο Théâtre de l'Oeuvre στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Η ελπίδα μου είναι να συμβάλω στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου ως καλλιτέχνης μαζί με μεγάλους σκηνοθέτες, ποιητές, στοχαστές, μουσικούς και συγγραφείς υπερασπιζόμενη την ανθρωπιά μας και τις αξίες της ισότητας και της ειρήνης.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]