Homey: εκεί που οι ελληνικές, σπιτικές γεύσεις δίνουν… ρεσιτάλ

homey
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Σε ένα φιλόξενο και άνετο χώρο που δικαιώνει την επιλογή του “Homey” ως ονομασία, οι ελληνικές γεύσεις κάνουν πάρτι και οι γευστικοί μας κάλυκες το γλέντησαν μέχρι… τελικής πτώσεως.

Λίγο παραπέρα από την πολυσύχναστη πλατεία του Χαλανδρίου και τους γεμάτους μαγαζιά πεζοδρόμους του, το Homey ήρθε για να μοιραστεί μαζί μας τη δική του άποψη πάνω στην ελληνική κουζίνα και να μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας, ακόμη κι αν βρισκόμαστε μακριά από αυτό.

Η ιδέα του Homey έγινε πραγματικότητα τον Μάρτιο, όπου και ξεκίνησε η λειτουργία του, με την Κωνσταντίνα Μανωλάκη, κόρη της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και τον Ευγένιο Χαμηλοθώρη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Barbarossa στη Νάουσα της Πάρου, να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους: ελληνική, σπιτική γεύση, περιποιημένη και εμπνευσμένη από την ίδια την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου -η οποία επιμελείται και το μενού του εστιατορίου- σε ένα άνετο περιβάλλον σε μίνιμαλ τόνους στον εσωτερικό χώρο, με ατμοσφαιρική εξωτερική αυλή, που λειτουργεί με σόμπες το χειμώνα, για να δίνει ανοιξιάτικο χρώμα στην έξοδό μας, όλες τις εποχές του χρόνου. Κι απ’ ό,τι φαίνεται το όνειρό τους, συνάδει με το όνειρο πολλών Αθηναίων κάθε ηλικίας που επιθυμούν να γευτούν σπιτικές ελληνικές γεύσεις έξω από το… σπίτι τους, αφού την ημέρα που το επισκεφτήκαμε ο κόσμος συνεχώς ανανεωνόταν στο χώρο, ψάχνοντας μανιωδώς στο μενού του για να επιλέξει ανάμεσα στα πολλαπλά ορεκτικά, το σούσι και τα… λιγουρευτά κυρίως πιάτα του.

Μπαίνοντας κι εμείς στο κλίμα, κάτσαμε αναπαυτικά στους καναπέδες του, πιάσαμε πιρούνια και μαχαίρια, πήραμε βαθιά ανάσα και μπήκαμε στο ψητό. Ή μάλλον… στο ορεκτικό και τη σαλάτα. Ξεκινήσαμε με ντοματίνια με καππαρόφυλλα, ανθό αλατιού και ξινομυζήθρα Πάρου (7€), όπου ομολογούμε πως δεν αφήσαμε καππαρόφυλλο για καππαρόφυλλο καθώς τόσο αυτά, όσο και τα γλυκά ντοματίνια ήταν ασυνήθιστα γευστικά και συνεχίσαμε με πατατοσαλάτα με σπιτική μαγιονέζα, κάππαρη, καρότο και αγγουράκι τουρσί (4,5€), με το σχοινόπρασο να της χαρίζει απλόχερα το άρωμά του. Οι γευστικές και μυρωδάτες σαλάτες συνεχίζουν, με τη γλυκιά σαλάτα super food με ρόδι, ροβίτσα πράσινη και κόκκινη, ρύζι άγριο, αβοκάντο, βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, φακές μπελούγκα, αμύγδαλο και χυμό ρόδι (9€) να έχει σειρά και να αποτελεί πραγματικά μια υγιεινή πρόταση στην οποία τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες ξεχειλίζουν.

Αφού περιποιηθήκαμε τα σαλατικά, ήρθε η ώρα για τα ορεκτικά. Η όρεξή μας, όμως, είχε ήδη ανοίξει για τα καλά... Τα ντολμαδάκια της Αργυρώς, ψημένα στον ξυλόφουρνο (6€), με ρύζι και άρωμα και γεύση δυόσμου, μπήκαν από την πρώτη κιόλας μπουκιά στην κορυφή της λίστας με τα πιο γευστικά ντολμαδάκια που έχουμε φάει στη ζωή μας, ενώ τα μανιτάρια με φύκια (12€) μας χάρισαν μια ασυνήθιστη γευστική εμπειρία. Το τέλος των ορεκτικών ήρθε με μελιτζάνα στη χόβολη με αρωματισμένο γιαούρτι και ρόδι (5€), η οποία είναι ικανή να κάνει αυτούς που δεν συμπαθούν και πολύ τη γεύση της μελιτζάνας να υποκλιθούν σε αυτή και να ζητήσουν κι άλλη.

Παρά τις τόσες υπέροχες γεύσεις και επιλογές, που αποτελούν μέρος μόνο των σαλατικών και ορεκτικών του μενού, καταφέραμε και αφήσαμε λίγο χώρο και για τα κυρίως. Στο τραπέζι μας «μονομάχησαν» τα μελωμένα μάγουλα μοσχαριού στον ξυλόφουρνο με μανέστρα και ξηρό ανθότυρο (17€) και η φέτα από μοσχαρίσιο κότσι με σάλτσα merlot και τον πιο νόστιμο χωριάτικο πουρέ που έχουμε δοκιμάσει ποτέ (14€) με νικητές… εμάς που καταφέραμε να γευτούμε τα πλούσια αυτά πιάτα μέχρι και τη… δύναμή μας. Μετά από πρόταση του ευγενέστατου και εξυπηρετικού Αχιλλέα που μας ανέλαβε για όλη τη βραδιά, το κρασί που συνόδευσε το γεύμα μας μέσα από την ξεχωριστή και ολοκληρωμένη λίστα κρασιών, ήταν το λευκό, ελαφρύ και φρουτώδες Chardonnay Αμπελόεις Φωλιά, όπως και το κόκκινο Μακρύ Λιθάρι Κτήμα Πετρήεσσα, που βοήθησαν στο να αναδειχτούν τα πιάτα που δοκιμάσαμε, χωρίς να τους στερήσουν τίποτα σε γεύση.

Όπως ενημερωθήκαμε, όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Homey είναι από Έλληνες παραγωγούς και διαλεγμένα προσεκτικά, έτσι ώστε οι σπιτικές συνταγές και τα πιάτα να μην χάνουν τίποτα από τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα τους. Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά του, όμως, είναι οι ξυλόφουρνοι, που μας έδωσαν να καταλάβουμε πολύ καλά τη διαφορά που μπορούν να κάνουν στο μαγείρεμα και στη γεύση ενός πιάτου, ενώ σε αυτούς ψήνουν και το δικό τους ψωμί.

Το δείπνο έκλεισε με μια ελαφριά μους λεμονιού με μαρέγκα και ένα κομμάτι τούρτα μόκα-σοκολάτα εσπρέσο με μπισκοτένια βάση -ναι, αντέξαμε λίγο ακόμα-, τα οποία ολοκλήρωσαν γλυκά το γεύμα μας, με τον Barry White και τη lounge μουσική του μαγαζιού να μας χαλαρώνει, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το φιλόξενο αυτό περιβάλλον.

Μπορεί για εμάς η βραδιά να τελείωσε -με μερικά… ξεκούμπωτα κουμπιά στο παντελόνι-, ο κόσμος του μαγαζιού, όμως, συνέχισε με τα εμπνευσμένα κοκτέιλ του κι εμείς βάλαμε στόχο την επόμενη φορά να το επισκεφτούμε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ που η μουσική πιο αργά δυναμώνει και τα κοκτέιλ πηγαινοέρχονται ακατάπαυστα, για να δοκιμάσουμε και την άλλη του πλευρά, την πιο βραδινή. Μέχρι τότε απλώς θα αναπολούμε τις γεύσεις του και ίσως προσπαθήσουμε να αντιγράψουμε εκείνα τα ντολμαδάκια…

Πληροφορίες: Homey, Εθνικής Αντιστάσεως 39, Χαλάνδρι, τηλ. κρατήσεων 210 6841156 και 6971942017, ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από 13:00 έως 0:00, www.homeyresto.gr, https://www.facebook.com/pages/HOMEY/1469006773327978?fref=nf, αναλαμβάνει και επαγγελματικά γεύματα, διαθέτει προσωπικό για parking.

Τζούλια Τασώνη