Το ποιητικό έπος του Τέρενς Μάλικ

to-poiitiko-epos-tou-terens-malik

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2011

Ο Τέρενς Μάλικ απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα με το «Δέντρο της ζωής», την πιο προσωπική δουλειά του.

Ο Τέρενς Μάλικ με την ποιητική δύναμη των εικόνων του απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών με μια ταινία που δίχασε τους κριτικούς. Πρόκειται για μια διαφορετική οικογενειακή σάγκα που προβάλλει το προσωπικό δράμα με φόντο τις δυνάμεις της φύσης.

Στο εντυπωσιακό καλειδοσκόπιο του Μάλικ εναλλάσσονται εικόνες από τη μυστηριώδη λειτουργία του σύμπαντος αλλά και τις καθημερινές σκηνές μιας οικογένειας στο Τέξας. Ο Μπραντ Πιτ (στο ρόλο του πατέρα) και ο Σον Πεν (στο ρόλο του γιου του) αποτελούν τα βασικά πρόσωπα γύρω από τα οποία ενορχηστρώνει ο σκηνοθέτης την επική του αφήγηση, στην «πιο προσωπική του δουλειά».

Η ιστορία ξετυλίγεται σαν τα κλαδιά ενός δέντρου, με επίκεντρο την εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου, του Τζακ Ο’ Μπράιεν, ο οποίος αναζητεί απαντήσεις σε ερωτήματα που τον απασχολούσαν επί χρόνια. Η αινιγματική φιγούρα του πατέρα του που υποστήριζε ότι για να επιβιώσει κανείς πρέπει να βάζει πρώτα από όλα τον εαυτό του, η αγάπη της μητέρα του αλλά και ο χαμός του αδελφού του, μονοπωλούν τις σκέψεις του. Η προσπάθεια του Τζακ να ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ζωής περιγράφεται σε αντίστιξη με τις δημιουργικές αλλά και καταστροφικές δυνάμεις του σύμπαντος.

«Ο Τέρι έχει τη δική του μοναδική κινηματογραφική γλώσσα» σύμφωνα με τον παραγωγό Γκραντ Χιλ, ο οποίος έχει συνεργαστεί ξανά με τον Μάλικ στην «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή». Ο Γκραντ Χιλ τονίζει ότι «κανείς άλλος δεν μιλάει την κινηματογραφική γλώσσα που έχει επινοήσει ο Μάλικ κατά κάποιο τρόπο. Έχει το υπέροχο δώρο του να μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πως είσει εκεί και πως γνωρίζεις τους χαρακτήρες του. Με το “Δέντρο της Ζωής”, εξελίσσει την κινηματογραφική αυτή γλώσσα σε ένα νέο επίπεδο, ώστε να παρασύρει τους θεατές σε ένα πρωτότυπο ταξίδι, να τους πείσει να κάνουν ένα άλμα πίστης και να τους επιτρέψει να φέρουν κομμάτια από τις ζωές τους στον καμβά της ιστορίας – μια ιστορία με επίκεντρο τόσο μια οικογένεια όσο και τη δημιουργία του κόσμου».

Το σενάριο του Μάλικ προσέλκυσε περισσότερους παραγωγούς, που ήταν σε επικοινωνία με τον σκηνοθέτη για χρόνια, με την ελπίδα να συνεργαστούν μαζί του: ο Μπιλ Πόλαντ της River Roady και οι Μπραντ Πιτ και Ντίντι Γκάρντνερ της Plan B.

«Με εξέπληξε το πόσο με συγκίνησε το σενάριο και πήρα κάτι πολύ συγκεκριμένο από αυτό» υποστηρίζει η Γκάρντνερ και προσθέτει: «νομίζω πως διαφορετικοί άνθρωποι θα πάρουν διαφορετικά πράγματα και αυτή είναι η πραγματική ομορφιά σε αυτό που έχει κάνει ο Μάλικ με το “Δέντρο της Ζωής”.

Για μένα, η ιστορία της οικογένειας κι αυτά που λέει για το εγώ, την ντροπή, την ταπεινότητα και τη χάρη γίνονται πολύ πιο προσβάσιμα διότι είναι τοποθετημένα τόσο όμορφα μπροστά στο μεγαλύτερο πλαίσιο ενός κόσμου χωρίς όρια χρόνου και χώρου. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το να βλέπεις πως ο Τέρι μπορεί και φέρνει τεράστια επίπεδα οπτικής – πελώρια σε μέγεθος κι έκταση – σε αυτό, χωρίς όμως να αλλοιώνει το συναίσθημα πως πρόκειται για μια εξαιρετικά προσωπική και σπαραχτική ιστορία μιας οικογένειας».

Παίζουν οι: Μπραντ Πιτ, Σον Πεν, Τζέσικα Τσαστέιν, Φιόνα Σο. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Odeon.