Τα ποικίλα συμπτώματα της κατάθλιψης

katathlipsi-2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η κατάθλιψη δεν εκφράζεται μόνο με την παρατεταμμένη έλλειψη διάθεσης και την επίμονη ροπή προς τον εγκλεισμό στο σπίτι. Η κατάθλιψη έχει πλήθος ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να συνδέσουν ευθέως με την κατάθλιψη και αυτό μπορεί να κάνει μόνο χειρότερη την κατάσταση καθώς καθυστερεί τη διάγνωση και κατ’ επέκταση και τη θεραπεία.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τη ζωή του ατόμου στο σύνολό της, ενώ τα συμπτώματα, αν και είναι κατά γενική ομολογία γνωστά και δεδομένα, δεν είναι σπάνιο ο ασθενής και ο κύκλος του να εθελοτυφλούν σε αυτά και να φτάνει η κατάσταση σε προχωρημένο στάδιο και έχοντας αφεθεί το άτομο τελείως σε αυτή την ψυχοφθόρα συνθήκη. Ενημερωθείτε σωστά για τα ψυχοσωματικά, και μη, συμπτώματα της κατάθλιψης και εξοικειωθείτε με την ασθένεια, ώστε όλο και λιγότερα να είναι τα κρούσματά της.

1. Πονάτε
Η κατάθλιψη και ο πόνος διανύουν τα ίδια νευροδιαβιβαστικά μονοπάτια στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και το 75% των καταθλιπτικών υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες κρίσεις πόνου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε σε καναδικό επιστημονικό περιοδικό, έδειξε πως όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν έντονο πόνο σε αυχένα και πλάτη.
Οι στομαχόπονοι και οι πονοκέφαλοι, είναι και αυτοί πιθανές καταστάσεις, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ελαχιστοποιημένη αντοχή στον πόνο που παρατηρείται στους καταθλιπτικούς ασθενείς.

2. Έχετε πάρει κιλά
Είτε επειδή δεν έχετε τη διάθεση να μαγειρέψετε κάτι  υγιεινό, είτε νιώθετε πως μια ολόκληρη τούρτα θα σας απαλύνει από τις αρνητικές σκέψεις, το αποτέλεσμα είναι ίδιο και στις δυο περιπτώσεις και καταλήγει σε παραπανίσια κιλά. Πέρα δε, από την αύξηση του βάρους, μια τέτοια προσέγγιση δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ αντίθετα, κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτη την κατάσταση εμπλουτίζοντάς τη με ενοχές και τύψεις για την ακατάσχετη λαιμαργία.
Επιπλέον, η κατάθλιψη δεν βοηθάει στις προσπάθειες απώλειας βάρους, ενώ υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που οδηγεί σε απότομη απώλεια κιλών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κατάθλιψη μειώνει, παρά αυξάνει, την όρεξη.

3. Δεν έχετε πολύ υπομονή
Αν με το παραμικρό χάνετε την υπομονή σας και η καθημερινή σας διάθεση κυμαίνεται από γκρίνια μέχρι δυσθυμία, τότε είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη. Έρευνα του 2013, έδειξε πως το 54% των πασχόντων από κατάθλιψη ένιωθαν συχνά αισθήματα εχθρικότητας, ήταν εριστικοί και νευρικοί και είχαν διάθεση για γκρίνια, χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Όταν οι σκέψεις ενός είναι ήδη αρνητικές, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετατραπούν σε όλα τα παραπάνω αισθήματα, δεδομένου ότι όλα αυτά συνδέονται περισσότερο μεταξύ τους παρά με τη διάθεση ηρεμίας και γαλήνης, που θα επιδίωκε ένα υγιές άτομο.

4. Δεν νιώθετε τίποτα
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ένα κίνητρο για να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί, είτε αυτό είναι η δουλειά, είτε μια βόλτα με ένα φίλο στο τέλος της ημέρας, είτε ακόμα το πρωινό  γεύμα. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη δεν έχουν κανένα τέτοιο κίνητρο και τίποτα δεν μοιάζει ικανό και αρκετά δυνατό για να γελάσουν ή ακόμα και να κλάψουν.
Το συναισθηματικό μούδιασμα είναι σύνηθες χαρακτηριστικό όσων πάσχουν από κατάθλιψη και καταφέρνει να τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τα άτομα που αγαπούν και που, υπό άλλες συνθήκες θα έβρισκαν σε αυτά στήριξη και παρηγοριά.

5. Πίνετε λίγο παραπάνω
Το 1/3 των ατόμων, που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν πρόβλημα αλκοολισμού και ενώ ξεκινούν με το πρώτο ποτήρι της ημέρας για να χαλαρώσουν, το δεύτερο και το τρίτο ποτηράκι έχουν αντίθετες επιδράσεις και ενεργοποιούν αρνητικές σκέψεις και αισθήματα, όπως είναι η ανησυχία, η επιθετικότητα και η μελαγχολία.
Τέλος, μη συγχέετε τον αλκοολισμό μονάχα με ακραίες καταστάσεις, καθώς ακόμα και η απλή κατανάλωση πέραν του ενός ποτηριού την ημέρα, για τις γυναίκες, και δυο για τους άντρες, δείχνει μια τάση «ευαισθησίας» απέναντι στο αλκοόλ.

6. Είστε συνεχώς στο διαδίκτυο
Είτε είστε κολλημένοι σε κοινωνικά δίκτυα, είτε βάζετε στοιχήματα, είτε αγοράζετε πράγματα από το ίντερνετ, το κάνετε στην υπερβολή του και χωρίς διάλειμμα και μοιάζει να περνάτε περισσότερο χρόνο εκεί παρά ζώντας πραγματικά.
Εάν, λοιπόν, η ζωή σας είναι περισσότερο εικονική, παρά αληθινή, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε καταθλιπτικοί σε ένα βαθμό, καθώς είναι πιθανό να καταλήγετε στον εικονικό κόσμο για να ξεφύγετε από τις σκέψεις και την ρεαλιστική καθημερινότητα που δεν είναι τόσο ευχάριστη και ελεγχόμενη.  Τέλος, αν και η κατάθλιψη είναι κάτι διαφορετικό από τον εθισμό στο διαδίκτυο, συχνά αυτές οι δυο παθήσεις, σχετίζονται και συνδέονται μεταξύ τους.

7. Ονειροπολείτε
Αν και η ονειροπόληση μέσα στη μέρα μπορεί να βοηθήσει στη λύση προβλημάτων και τη διέξοδο από δυσάρεστες καταστάσεις, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν οι σκέψεις μας εστιάζουν στο παρόν και δεν ονειροβατούν σε φαντασιώσεις.
Εάν, μάλιστα, εξαιρέσουμε τη βοήθεια που προσφέρει η ονειροπόληση στη λύση ενός προβλήματος, οι συνεχείς φαντασιώσεις ενός άπιαστου κόσμου συχνά προκαλούν αμηχανία, νευρικότητα και δυστυχία.

8. Είστε αναποφάσιστοι
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Columbia, καλούμαστε να πάρουμε γύρω στις 70 αποφάσεις την ημέρα, από τις πιο απλές όπως είναι το τι θα φάμε για πρωινό μέχρι πιο σύνθετες σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο. Όταν αντιμετωπίζετε κάθε τέτοια -μικρής σημασίας- απόφαση σαν κάτι το δύσκολο και περισσότερο σαν εμπόδιο, παρά σαν λύση, τότε είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη και να δυσκολεύει αυτή τη ζωή σας και όχι τα συνεχή διλήμματα που μοιάζουν να παρουσιάζονται στο δρόμο σας.

9. Δεν περιποιείστε τον εαυτό σας
Ακόμα και αν η μόνη φροντίδα που παρείχατε στον εαυτό σας ήταν η ελάχιστη, όπως το να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, η κατάθλιψη σας οδηγεί να κόψετε και αυτή τη συνήθεια. Παύετε να πλένετε τα δόντια σας και το πρόσωπό σας και δεν φροντίζετε για την εικόνα και τη φυσική σας κατάσταση, όταν νιώθετε πως δεν έχετε κανένα λόγο να το κάνετε αυτό, όταν έχετε, δηλαδή, βυθιστεί στην κατάθλιψη.
Άλλωστε, η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω είναι αυτό που συνήθως συμβαίνει μέσα μας και όταν το «έξω» δεν μοιάζει καλό, τότε ούτε και το μέσα είναι.