Τζον Κάρπεντερ: ο μετρ του τρόμου επιστρέφει

tzon-karpenter-o-metr-tou-tromou-epistrefei-metr-tou-tromou-epistrefei

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ο Τζον Κάρπεντερ επιχειρεί να παγώσει και πάλι το αίμα των θεατών με ένα ρεαλιστικό θρίλερ που διαδραματίζεται σε μια ψυχιατρική κλινική.

«Ο θάλαμος του τρόμου»

Ο Τζον Κάρπεντερ επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά από μια δεκαετή απουσία, με ένα ψυχολογικό θρίλερ που διερευνά τα αγαπημένα του θέματα: την απομόνωση και την παράνοια.

Τα γυρίσματα της νέας του ταινίας έγιναν σε μια απομονωμένη περιοχή της Ουάσινγκτον, σε ένα πραγματικό ψυχιατρικό νοσοκομείο που έδινε την αίσθηση του λαβύρινθου με τις εγκαταλειμμένες πτέρυγες, τα διαφορετικά επίπεδα και τους πολύπλοκους διαδρόμους.

Σε αυτό το «σκηνικό» επέλεξε ο Κάρπεντερ να ξεδιπλώσει την αγωνιώδη περιπέτεια της ηρωίδας του. Τι κάνει κάποιος όταν βρίσκεται κλεισμένος σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα παρά τη θέλησή του και υποπτεύεται ότι γύρω του διαπράττονται δολοφονίες, αλλά όλοι τον αντιμετωπίζουν ως παρανοϊκό; Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και τους παραγωγούς, η δυναμική του σεναρίου έγκειται κυρίως στους ρεαλιστικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες.

Για τους βασικούς ρόλους, ο Κάρπεντερ εμπιστεύτηκε νέους και ανερχόμενους ηθοποιούς, όπως την Άμπερ Χερντ («Drive angry»), τον Τζάρεντ Χάρις («Η περίεργη περίπτωση του Μπέντζαμιν Μπάτον»), αλλά και την Μάμι Γκάμερ, την κόρη της Μέριλ Στριπ.

Στην υπόθεση της ταινίας, η κεντρική ηρωίδα, η Κρίστεν ξυπνά στον θάλαμο μιας ψυχιατρικής κλινικής. Το σώμα της φέρνει σημάδια κακοποίησης και δεν μπορεί να θυμηθεί πώς βρέθηκε σε αυτό το εφιαλτικό μέρος. Οι υπόλοιπες ασθενείς του θαλάμου, τέσσερις εξίσου αναστατωμένες κοπέλες, δεν μπορούν να λύσουν τις απορίες της.

Στην υποβλητική ατμόσφαιρα του ψυχιατρικού νοσοκομείου, όπου έγιναν τα γυρίσματα, αναφέρεται ο διεθυντής φωτογραφίας Γιάρον Όρμπαχ: «Η τοποθεσία ήταν όνειρο για μένα, εξαιτίας των τεράστιων παραθύρων. Δεν ήθελα να βγει μια πολύ σκοτεινή ταινία τρόμου. Δεν σφαγιάζεται εδώ ένας ήρωας κάθε λίγα λεπτά. Υπάρχουν επιλεγμένες βίαιες σκηνές, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με διαφορετικά επίπεδα. Επομένως αυτό το παλιό νοσοκομείο λειτούργησε άψογα για τις ανάγκες μας. Τα παράθυρα χρησιμοποιήθηκαν σαν ένα τείχος φωτός. Σε κάποιες σκηνές, δεν χρησιμοποίησα καθόλου φως, μόνο ό, τι ερχόταν από τα παράθυρα».

Παίζουν οι : Άμπερ Χερντ, Ντανιέλ Παναμπέικερ, Τζάρεντ Χάρις, Μάμι Γκάμερ, Λίντσι Φονσέκα. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.