Βόρειο Σέλας: 8 μέρη για να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης

boreio-selas-finlandia
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μπορεί το κρύο να είναι τσουχτερό στον αρκτικό κύκλο, αλλά η φύση ανταμείβει τους κατοίκους με ουράνιο θέαμα από τα λίγα: το Βόρειο Σέλας και τα παραμυθένια χρώματά του.

Όταν οι ηλιακοί άνεμοι (ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύονται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου) αλληλεπιδρούν με τα φορτισμένα σωματίδια του μαγνητικού πεδίου της γης, ο αρκτικός ουρανός αποκτά πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και ιριδίζουσες αποχρώσεις. Το φαινόμενο παρατηρείται, κατά κύριο λόγο, τους μήνες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, τις ώρες κοντά στα μεσάνυχτα και στις περιοχές που απέχουν από το Βόρειο (και Νότιο πόλο αντίστοιχα)  10 - 20 μοίρες.

Τα μέρη του κόσμου για να παρατηρήσει κάποιος το φαινόμενο είναι αρκετά, 8 από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, όμως, θα βρείτε παρακάτω:

Φινλανδία
Στο βορειότερο άκρο της Φινλανδίας, που είναι το Lapland, μπορεί ο επισκέπτης να δει το φαινόμενο που οι Φιλανδοί ονομάζουν «revontulet» που μεταφράζετα σε «φωτιά της αλεπούς», καθώς σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η ουρά μια μαγικής αλεπούς ευθύνεται για τις χρωματιστές «φωτιές» στον ουρανό. Απολαύστε το σέλας, φτάνοντας στα σημεία παρατήρησης με snowmobile, διανυκτερεύστε σε ιγκλού ή επισκεφτείτε το πρώτο παρατηρητήριο του κόσμου για το Βόρειο Σέλας, στην κορυφή του βουνού Haldde.

Δανία
Η νοτιότερη χώρα της Σκανδιναβίας, απομακρύνεται μεν από το επίκεντρο που είναι το πλαίσιο του αρκτικού κύκλου, αλλά και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες να δει κανείς το σέλας. Οι Inuit πληθυσμοί της Γροιλανδίας πιστεύουν πως τα ουράνια φώτα είναι οι χαμένες ψυχές των νεκρών και η περιοχή είναι μια από τις λίγες του κόσμου με τόσες καταγεγραμμένες θεάσεις του φαινομένου. Ένα από τα πιο μοναδικά σημεία για να πετύχει κανείς το σέλας είναι οι νήσοι Φερόες, συστάδα νησιών μεταξύ Ισλανδίας και Νορβηγίας, στα οποία φτάνει κάποιος με συχνές πτήσεις από την Κοπεγχάγη.

Ρωσία
Τα χρώματα του αρκτικού ουρανού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ρώσικες φυλές των Saami, οι οποίοι συγκεντρώνονται στις ακτές της λίμνης Lovozero για να ερμηνεύσουν τα σημάδια της μοίρας στο Βόρειο Σέλας και τις αποχρώσεις του. Η Ρωσία δεν είναι ο συνηθέστερος προορισμός για όσους θέλουν να δουν το σέλας, γι’ αυτό εκεί πηγαίνουν όσοι επιθυμούν  να γλιτώσουν το πλήθος των τουριστών, που θα συναντήσουν στους σκανδιναβικούς προορισμούς. Αν κάνετε αυτό το μακρινό ταξίδι, προτιμείστε να πάτε τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όταν η νύχτα είναι 24ωρη και οι πιθανότητες να δείτε τα αρκτικά φώτα είναι ακόμα περισσότερες. Από το Severodvinsk, μπορείτε να παρατηρήσετε το φαινόμενο ακόμα και μέσα από την πόλη, ενώ το Salekhard είναι η μοναδική πόλη του κόσμου, εντός του Αρκτικού κύκλου και από εκεί θα έχετε μια από τις καλύτερες θεάσεις.

Αλάσκα
Στο βορειότερο μέρος των ΗΠΑ και στις αχανείς παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας, μπορεί κανείς να δει καθαρά το Βόρειο Σέλας και όσο απομακρύνεται από τα φώτα των πόλεων, τόσο πιο φωτεινό και έντονο είναι το φαινόμενο. Οι δημοφιλέστερες περιοχές για  παρατήρηση είναι το Fairbanks, το Denali και η περιοχή του Γιούκον. Στην Αλάσκα όμως, η εμπειρία δεν μένει μονάχα στην παρατήρηση του φαινομένου, καθώς οι τρόποι να τη ζήσει κανείς είναι πολλοί: κάντε μια κρουαζιέρα στην αρκτική και δείτε τα φώτα από το νερό, ναυλώστε μια πτήση και γίνεται «μέρος» αυτού του θαύματος της φύσης ή πάρτε το νυχτερινό τρένο και απολαύστε το Βόρειο Σέλας σε έκταση.

Ισλανδία
Η παγωμένη Ισλανδία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός όσων ταξιδεύουν με στόχο τη θέαση και φωτογράφιση του φαινομένου. Το σέλας είναι στο απόγειό του τους μεσαίους μήνες του χειμώνα, ενώ εκείνη την περίοδο, μπορεί να ειδωθεί σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και από το Ρέκιαβικ.

Σουηδία
Καθεμία από τις χώρες της Σκανδιναβίας διεκδικεί το δικό της μερίδιο στον τουρισμό που ταξιδεύει με στόχο να θαυμάσει το φαινόμενο και η Σουηδία προσφέρει τις καλύτερες υποδομές γι’ αυτούς τους τουρίστες, καθώς εκεί φτιάχτηκε το πρώτο και άκρως θεαματικό ξενοδοχείο εξ ολοκλήρου από πάγο. Στο εθνικό πάρκο του Abisko, θα βρεθείτε σε ένα από τα πιο ωραία μέρη της χώρας, όπως και στη λίμνη Torneträsk, της οποίας το μικροκλίμα προσφέρει πάντα καθαρούς ουρανούς. Επιλέξτε και σε αυτή την περίπτωση, για το ταξίδι σας, τις περιόδους του έτους που ο ήλιος δεν εμφανίζεται καθόλου, μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Νορβηγία
Η χώρα της οποίας το βόρειο μισό απλώνεται στα όρια του αρκτικού κύκλου, έχει τα περισσότερα και τα πιο φωτεινά σημεία που μπορεί κανείς να δει το σέλας, από όλες τις περιοχές της υπόλοιπης Σκανδιναβίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Τα νησιά Lofoten είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς όπου σίγουρα θα έχετε τύχη με το σέλας, ενώ η Νορβηγία συνδυάζει και αθλητικό τουρισμό για τις ώρες της ημέρας, μέχρι να έρθει η ώρα για το εκπληκτικό θέαμα των νυχτερινών ουρανών.

Καναδάς
Η περιοχή Γιούκον, θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία παρατήρησης του φαινομένου και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς καθώς μπορείτε να απασχοληθείτε με πλήθος χειμερινών δραστηριοτήτων που θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη του Βόρειου Ημισφαιρίου. Επισκεφθείτε τη Μανιτόμπα και δείτε πολικές αρκούδες ή, ακόμα καλύτερα, πάρτε το καράβι ή το αεροπλάνο και φτάστε μέχρι τη Γη του Μπάφιν, όπου θα βρείτε έναν παράδεισο στην καρδιά του αρκτικού κύκλου και μακριά από τον πολιτισμό.