Βουτιές στον... καλοκαιρινό Όλυμπο

bouties-ston-kalokairino-olumpo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Η περιοχή του Ολύμπου δεν είναι γνωστή μόνο για το επιβλητικό βουνό των θεών, αλλά και για τις χρυσές αμμουδιές της και τους παραθαλάσσιους οικισμούς που προσφέρονται για καλοκαιρινές διακοπές.

Όταν ακούμε τη λέξη «Όλυμπος», μας έρχεται στο νου αυτό το χιονισμένο, αγέρωχο βουνό, που στην αρχαιότητα αποτελούσε «σπίτι» των θεών. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δε σκεφτόμαστε παραλίες και καλοκαιρινές διακοπές. Κι όμως, στην ανατολική πλευρά του και προς το μέρος της θάλασσας ( http://bit.ly/mMIF7F ), υπάρχουν πανέμορφες παραλίες και τουριστικά ανεπτυγμένοι οικισμοί, αλλά και ένα φυσικό οικοσύστημα, εξαιρετικά πλούσιο σε νερά, χλωρίδα και βλάστηση, πανίδα και ιχθυοπανίδα.

Ακτές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πλούσια και χρυσή άμμο που διακόπτεται ανά διαστήματα από βότσαλα, άλση και πευκώνες, καταλήγουν ομαλά σε γαλάζια και ζεστή θάλασσα, ενώ οι περισσότερες διαθέτουν οργανωμένους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες υποδομές, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έντονη νυχτερινή ζωή.

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εμπορικά καταστήματα, χώροι αναψυχής και διασκέδασης, ταβέρνες και καφετερίες από τη μια κι από την άλλη το επιβλητικό βουνό του Ολύμπου, τα αρχαία ευρήματα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, συνδυάζουν στις διακοπές τη διασκέδαση με την ψυχαγωγία, την άνετη παραμονή με τις απαραίτητες ανέσεις, στη νότια Πιερία ( www.pieria-tourism.gr/beaches-4.html ).

Ξεκινώντας από τα βόρεια, στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκουμε τη Λεπτοκαρυά, μια αμμώδη, οργανωμένη παραλία με πλούσια βλάστηση, βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Παλαιάς Λεπτοκαρυάς, στα Αρχαία Λείβηθρα, τόπο ταφής του μυθικού Ορφέα, καθώς και στη Μονή Κανάλων.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, βρίσκεται η παραλία της Σκοτίνας με τη χρυσή άμμο, επίσης βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Σε κοντινή απόσταση στην ενδοχώρα, στέκει και ο παλαιός οικισμός της Άνω Σκοτίνας, με τα πετρόχτιστα σπίτια του 17ου-18ου αιώνα, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία του οικισμού. Η Άνω Σκοτίνα προσφέρει διαδρομές μέσα στη φύση για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και για περιηγήσεις με οχήματα 4Χ4, ενώ στην παραλία της Σκοτίνας πραγματοποιούνται το καλοκαίρι, το Μουσικό και το Βαλκανικό Φεστιβάλ νέων, με συναυλίες μουσικής και χορού από νέους καλλιτέχνες.

Συνεχίζοντας προς τα νότια, συναντάμε την παραλία Παντελεήμονα, μια ακτή σπάνιου φυσικού κάλλους, στη σκιά του Ολύμπου, η οποία συνδυάζει με αρμονικό τρόπο βότσαλα και άμμο. Τέσσερα χιλιόμετρα από τη θάλασσα βρίσκεται και ο αναπαλαιωμένος παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα.

Η πιο γνωστή ίσως παραλία του Νομού, είναι ο Πλαταμώνας, λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, με θέα τον Όλυμπο και το θρυλικό κάστρο του Πλαταμώνα και περιτριγυρισμένη από πλούσια βλάστηση. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία που προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για τον επισκέπτη που αναζητά τη διασκέδαση.

Ξεχωριστό ιστορικό μνημείο της περιοχής, είναι το κάστρο του Πλαταμώνα, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου ( www.festivalolympou.gr/ ).

Τέλος, στην περιοχή του ανατολικού Ολύμπου βρίσκεται και η μεγάλη παραλία Νέοι Πόροι, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων και δίπλα στο σημαντικό υδροβιότοπο των Νέων Πόρων ( www.pieria-tourism.gr/ydroviotopos3.html ), που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού, ένα μέρος με μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία.

Για τη διαμονή σας και για το πού θα φάτε στην περιοχή, συμβουλευτείτε το Γενικό Τουριστικό Οδηγό του Νομού Πιερίας: www.pieria-tourism.gr/acomodation.html και www.pieria-tourism.gr/restaurants.html .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]