12 χρόνια σκλάβος, μέρος δεύτερο;

selma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η νέα ταινία «Selma» με πρωταγωνιστή τον David Oyelowo στο ρόλο του Martin Luther King Jr. μάλλον έχει θέσει ψηλά τον πήχη.

Το είδα το τρέιλερ, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, και η αλήθεια είναι ότι η ταινία «Selma» της Ava DuVernay είναι αρκετά προσεγμένη και φιλόδοξη.

Σεναριακά αφηγείται την πορεία του 1965, που οργάνωσε ο Martin Luther King προασπιζόμενος τα δικαιώματα των μαύρων. Η μεγαλειώδης πορεία που άλλαξε την κοινωνία των ΗΠΑ διένυσε απόσταση από τη Selma ως το Montogomery της Αλαμπάμα, κάνοντας την πολιτική ηγεσία να ανατριχιάζει στο όνομα του ακτιβιστή.

Ναι, η υπόθεση είναι συγκλονιστική. Ή μάλλον για να είμαστε ειλικρινείς, πιασάρικη. Έχει πραγματικά γεγονότα άρα παίρνει αρκετούς πόντους. Έχει τον ηγέτη Martin Luther King, που είναι λογικό να πουλάει και έχει την ιστορία όλων των έγχρωμων της Αμερικής, που όπως έχω ξαναπεί, είναι σαν τη δική μας Τουρκοκρατία: όσος χρόνος και να περάσει, οι τύψεις μένουν ίδιες. Και αυτές οι τύψεις  βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο σινεμά.

Επιστρέφοντας στην ταινία, ο David Oyelowo φαίνεται ότι θα είναι ένας πολύ καλός και πειστικός Μartin Luther King. Όπως φαίνεται στο τρέιλερ έχει πέσει πολλή δουλειά με πάρα πολύ κόσμο να εναποθέτει ελπίδες για βραβεύσεις στην ταινία αυτή. Στα ατού, η σχεδόν αναμενόμενη εμφάνιση της Oprah Winfrey (ναι πάλι), η οποία νομίζω ότι δε χάνει ευκαιρία να αναμειχθεί σε κάθε σκοτεινή και δύστυχη υπόθεση αφορά στον όποιο έγχρωμο της Αμερικής. Όσο καλή και αν είναι υποκριτικά. Ναι, μπορεί για τους έγχρωμους Αμερικανούς να είναι σχεδόν «trademark» αλλά το θεωρώ απλά υπερβολικό.

Το τρέιλερ είναι πολύ εντυπωσιακό, όσο μπορείς να χαρακτηρίσεις με αυτή τη λέξη μία τραγική ιστορία ενός ολόκληρου λαού αλλά – και φυσικά εδώ μπορεί και να κάνω λάθος- θεωρώ ότι ακόμα και η χρονική στιγμή που βγαίνει η ταινία, είναι ίσως μία απέλπιδα προσπάθεια για να επαναληφθεί η επιτυχία ή καλύτερα ο ντόρος του «12 χρόνια σκλάβος».

Η κακοποίηση των μαύρων της Αμερικής εξάλλου πάντα θα «τρώει» σα σαράκι την επιτροπή της ακαδημίας κινηματογράφου, λες και αυτή είναι υπεύθυνη. Λες και αυτή πρέπει να λογοδοτήσει και να εξιλεώσει με ένα χρυσό αγαλματίδιο όλα τα δεινά της κοινωνίας. Ίσως και να είναι έτσι.

Το σενάριο υπογράφει ο Paul Webb, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Cuba Gooding Jr. κ.λπ και η ταινία αναμένεται αρχικά σε περιορισμένο αριθμό αμερικανικών αιθουσών στις 25 Δεκεμβρίου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]