Οι «X-men» πριν ανακαλύψουν τον εαυτό τους

oi-x-men-prin-anakalupsoun-ton-eauto-tous

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

To πρίκουελ της σειράς, δηλαδή πώς ξεκίνησαν οι αγαπημένοι ήρωες της Marvel για να κατακτήσουν τις καρδιές «εφήβων και μη».

«X-men: η πρώτη γενιά»

Η περιπέτεια του Μάθιου Βον αποκαλύπτει τις απαρχές του θρύλου της ομάδας των μεταλλαγμένων ηρώων της Marvel.Με φόντο την πολύχρωμη δεκαετία του ’60 και το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής, η νέα ταινία επικεντρώνεται στις προσωπικότητες των δύο ορκισμένων εχθρών, του Professor X και του Μαγκνέτο. Άλλωστε οι Χ-men είναι γνήσια τέκνα των ‘60’s αφού τότε τους επινόησαν ο Σταν Λι και ο Τζακ Κίρμπι. Στην ομάδα των σεναριογράφων συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο Σέλντον Τέρνερ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ με το σενάριο του «Up in the air» αλλά και Μπράιαν Σίνγκερ, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς, το «Χ-men» και «X2: X-men united».

Τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους του Professor X και του υποχθόνιου Mαγκνέτο ερμηνεύουν αντίστοιχα ο Τζέιμς Μακ Αβόι και ο Μάικλ Φασμπίντερ και η σύγκρουσή τους «χρωματίζεται» από διαφορετικά ιδεολογικά και φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής όπου διαδραματίζεται η περιπέτεια. Αξιοπρόσεκτη και η συμβολή της ανερχόμενης Τζένιφερ Λόρενς, η οποία είχε συγκινήσει με την ερμηνεία της, λαμβάνοντας μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στο δράμα «Στην καρδιά του χειμώνα».

Στην ταινία οι γνωστοί ήρωες, Τσαρλς Ξαβιέ και Έρικ Λενσέρ, εμφανίζονται να ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους. Οι δύο τους συνδέονται ακόμη με φιλικούς δεσμούς και μαζί με άλλους μεταλλαγμένους συνεργάζονται για να σταματήσουν τη μεγαλύτερη απειλή που έχει γνωρίσει ο πλανήτης. Στην πορεία όμως δημιουργείται μια ρήξη ανάμεσά τους που θα οδηγήσει στην αιώνια σύγκρουση δύο αντιμαχόμενων ομάδων, της αδελφότητας του Μαγκνέτο και των Χ-men του professor X.

Ο Μάθιου Βον υποστηρίζει πως ανέλαβε το «X-Men: Η Πρώτη Γενιά» διότι του κίνησε το ενδιαφέρον η ιδέα του Σίνγκερ να τοποθετήσει την ιστορία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: «Με εντυπωσίασε αμέσως η ευφυία της ιδέας του Μπράιαν, η οποία ήταν ένας ενδιαφέρον τρόπος για να ενσωματώσεις τους χαρακτήρες στην σύγχρονη ιστορία», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Η ταινία "X-Men: Η Πρώτη Γενιά έχει μεγάλες ιδέες και μεγάλες στιγμές. Δεν βασιζόμαστε πάντα στα αμέτρητα ειδικά εφέ για να λειτουργήσει η ταινία. Τα εφέ πλαισιώνουν τους χαρακτήρες. Η ταινία αυτή είναι μια ταινία χαρακτήρων – με μερικές εντυπωσιακές σκηνές δράσης».

Ο Μπράιαν Σίνγκερ άρχισε να σκέφτεται για μια ιστορία προέλευσης καθώς σκηνοθετούσε τις δύο πρώτες ταινίες X-Men: «Πάντα σκεφτόμουν τις ιστορίες των ηρώων όταν περιέγραφα στους ηθοποιούς τις συμπεριφορές των χαρακτήρων τους. Με χαροποίησε το ότι μπόρεσα να πάω πίσω και να μεταφέρω στην μεγάλη οθόνη τις ιστορίες αυτές που είχα στο μυαλό μου». Παίζουν οι : Τζέιμς Μακ Αβόι, Μάικλ Φασμπίντερ, Ρόουζ Μπερν, Τζένιφερ Λόρενς, Κέβιν Μπέικον, Ζόε Κράβιτζ, Νίκολας Χουλτ και Όλιβερ Πλατ. Η ταινία προβάλλεται από την Odeon.