Τι Braveheart, τι Aragorn, τι... Μωυσής;

exodus2
ΤΡΙΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ίδιο και το αυτό, όταν πρόκειται για Hollywood. Και θα εξηγήσω αμέσως, τι εννοώ με αυτήν τη σχεδόν αυθάδειά μου.

Η ταινία «Exodus: Gods and Kings» του Ridley Scott με τον υπέροχο (δεν το κρύβω) Christian Bale στο ρόλο του ανθρώπου που επέλεξε ο Θεός για να οδηγήσει τον λαό του στην ελευθερία (τον Μωυσή καλέ, δε με προσέχετε;) κυκλοφόρησε το τελικό τρέιλερ, στο youtube.

Και ναι είναι μεγαλειώδες. Φαντασμαγορικό θα το έλεγα. Με απίστευτους φωτισμούς, τεχνολογικά τερτίπια που σε συνεπαίρνουν και ένα αίσθημα δικαιοσύνης και δικαίωσης (κάθαρσης για να είμαστε και σωστοί) να σε διακατέχει από τα πρώτα πλάνα. Το βιντεάκι είναι ό,τι πρέπει για το promo της ταινίας. Πώς θα μπορούσε να μην είναι εξάλλου;

Οι ερμηνείες φαίνονται ακριβείς- σχεδόν με χειρουργική ακρίβεια- σε αυτό που θα περίμενε κανείς από μία δουλειά του Ridley Scott. Όλα καλά, όλα ωραία ώσπου καθώς παρακολουθώ με περισσή αφοσίωση το τρέιλερ, μου αποσπά την προσοχή ο εμψυχωτικός λόγος προς την ελευθερία του Christian Bale.

Freedoooooom! Ναι, αυτό είναι. Ο Μωυσής του Ridley Scott ακούγεται ολόιδιος με τον βραβευμένο με 5 Oscar William Wallace, κοινώς Braveheart.

Και αυτή η ομοιότητα έχει σίγουρα διττή ερμηνεία. Από τη μία πλευρά σημαίνει ότι η ταινία είναι προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, με υψηλές προσδοκίες και αυτό είναι καλό.

Από την άλλη όμως, δε μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι τελικά όλοι – μα όλοι- οι ήρωες στο Hollywood, από τον Wallace, μέχρι τον Μωυσή, τον Aragorn και τον δικό μας Λεωνίδα στους «300» έχουν την ίδια χροιά στη φωνή όταν καλούνται να απαγγείλουν τον εμψυχωτικό λόγο, λίγο πριν την επική μάχη.

Αυτό δε μειώνει σε καμία περίπτωση την ταινία, απλά στο δικό μου μυαλό εξισώνει το ρόλο με οποιοδήποτε «αυτού του είδους» που το Hollywood επιμένει να μεταφέρει στις κινηματογραφικές αίθουσες χωρίς να μπορεί να ξεχωρίζει το πραγματικό γεγονός (λέμε τώρα) από το παραμύθι. Εγώ πάντως, από όσα θυμάμαι από το σχολείο, δεν τον είχα έτσι στο μυαλό μου τον Μωυσή. Ούτε κατά διάνοια.

Με απλά λόγια, τι Aragorn, τι Μωυσής, μόνο τα Ορκ λείπουν από την «Έξοδο».

Extra info: Στο 00:43" στο τρέιλερ υπάρχει ένα πλάνο του Ben Kingley, που μοιάζει λες και ο ...Γκάντι έβγαλε τα γυαλιά, άφησε μούσι και πήγε να ακούσει την ομιλία του Μωυσή.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]