Οι "best value" πόλεις για το 2015

best-value-cities
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Πόλεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανεξερεύνητοι θησαυροί… Αυτό είναι το κοινό που έχουν και οι 100 πόλεις που καταλαμβάνουν μια θέση στη λίστα της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr, ως οι best value πόλεις που αξίζει ο καθένας από μας να ανακαλύψει τη χρονιά που έρχεται.

Πόλεις στολίδια για τα κράτη τα οποία βρίσκονται, με πλούσια ιστορία και χωρίς να απαιτούν ένα πακτωλό χρημάτων για να τα εξερευνήσει κανείς. Η λίστα των Best Value πόλεων για το 2015 εμπεριέχει τα πάντα με τρεις ελληνικούς προορισμούς να καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση στις ομορφότερες και πιο οικονομικές, όσον αφορά στη διανυκτέρευση, πόλεις του κόσμου.

Από το Μόσταρ της Βοσνίας μέχρι την μακρινή Κίνα και την πόλη Λιγιάνγκ, ο κατάλογος με τις 100 πόλεις που αξίζει να ανακαλύψουμε μέσα στη χρονιά που έρχεται, είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Η λίστα είναι αποτέλεσμα του αριθμού των αναφορών (140 εκατομ.) που έχουν γραφτεί σε περισσότερα από 200 διαφορετικά booking sites και του μέσου όρου ξενοδοχειακών τιμών των πόλεων αυτών από το Νοέμβριο 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο 2014.

Και οι 100 πόλεις έχουν μακραίωνη ιστορία, πολλά αξιοθέατα και κατά βάση είναι γνωστές πρωτίστως και μόνο στους ντόπιους κατοίκους κάθε κράτους. Ανακαλύψτε τες μια-μια μέσα στο 2015...

bobroy20 - Fotolia
Χανιά, Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη στη λίστα
Πρώτη πόλη στη λίστα των 100 best value πόλεων για το 2015 είναι το Μόσταρ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με δημοτικότητα 97,3 τοις εκατό. Η πόλη που πήρε το όνομά της από το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Στάρι Μόστ (Μοστάρι στα βοσνιακά σημαίνει φύλακες), έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία, αν και η γέφυρα ανακατασκευάστηκε το 2004 στα πρότυπα της παλιάς, η οποία καταστράφηκε από τους Κροάτες στον πόλεμο της Βοσνίας. Να σημειωθεί ότι η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Στη δεύτερη θέση συναντάται η πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας (με ποσοστό 97,18%), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κράτους. Η πόλη ιδρύθηκε το 1694 και αποτέλεσε κέντρο του πολιτισμού κατά το 18ο και 19ο αιώνα, κερδίζοντας το προσωνύμιο εκείνη την περίοδο, ως η Αθήνα της Σερβίας.

Dennis Jarvis flickr

Στην τρίτη θέση συναντάται η μακρινή πόλη της Κίνας, Λιγιάνγκ με ποσοστό δημοτικότητας 96,99%. Όσο βρίσκεστε εκεί, αξίζει να επισκεφτείτε την «παλιά» πόλη που αποτελεί από το 1997 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Γνωστή για την μακραίωνη ιστορία της ως εμπορικό κέντρο, κάθε γωνιά και σοκάκι της, ψιθυρίζει μια ιστορία που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο 800 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Πολιτισμού 2019, η πόλη Πλόβντιβ ή αλλιώς Φιλιππούπολη, της Βουλγαρίας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με ποσοστό δημοτικότητας 96,96%. Μια πόλη που δικαιωματικά αξίζει τον τίτλο “διαμάντι” που αξίζει να εξερευνηθεί. Με ιστορία που ταξιδεύει πίσω βαθιά μέσα στο χρόνο, περί το 6000 π.Χ., με πληθώρα αξιοθέατων όπως το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο. Κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Φιλιππούπολη αποτέλεσε μεγάλο οικονομικό κέντρο μαζί με την Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Ηχηρό είναι το "παρών" των Ελληνικών πόλεων στη λίστα με τις 100 πόλεις που αξίζει να εξερευνήσει ο κάθε λάτρης των ταξιδιών μέσα στο 2015. Αρκετά ψηλά στη λίστα και στην 25η θέση βρίσκονται τα Χανιά της Κρήτης με ποσοστό δημοτικότητας 95,79% και με μέση τιμή διανυκτέρευσης 70 ευρώ. Η πόλη που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, χτισμένη από τον Κύδωνα, γιο του Ερμή, (κατά άλλους του Απόλλωνα) και της κόρης του Μίνωα, Ακακαλίδας. Τα Χανιά θεωρούνται μιας από τις πιο πολύ-φωτογραφημένες πόλεις παγκοσμίως και δεν αποτελεί έκπληξη καθώς κάθε σοκάκι της κρύβει και μια πτυχή της ιστορίας. Η παλιά πόλη των Χανιών, με τα γραφικά σοκάκια και ο λόφος Καστέλι, με το βυζαντινό φρούριο, που ορθώνεται πάνω από το τουρκικό τζαμί στο Ενετικό λιμάνι σίγουρα κατακτούν την πρώτη θέση στη must visit λίστα των αξιοθέατων.

Λίγο πιο κάτω στην 39η θέση, βρίσκεται η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο, η αλλιώς πόλη του έρωτα, με ποσοστό δημοτικότητας 95,04% και μέση τιμή 87 ευρώ. Ίσως μια από τις λίγες Ελληνικές πόλεις που δε χρειάζεται συστάσεις ούτε για την ιστορία της ούτε για την ομορφιά της.  Η πλατεία Συντάγματος, το Μπούρτζι, η αρχαία Επίδαυρος (βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση), οι Μυκήνες του νομού Άργους, είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Χωρίς αμφιβολία το Ναύπλιο είναι μια από εκείνες τις πόλεις που μια επίσκεψη δεν αρκεί.

Η πόλη που συμπληρώνει τη λίστα  των Ελληνικών πόλεων δεν είναι άλλη από τη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα, καταλαμβάνει την 95η θέση με ποσοστό δημοτικότητας 90,07% και μέση τιμή 67 ευρώ. Η αγαπημένη πόλη των Ελλήνων, που ξέρει πώς να φυλακίζει τις καλύτερες στιγμές των ταξιδιωτών που την επιλέγουν, αποτελεί μια από τις πόλεις που αξίζει να ανακαλύψουν οι ταξιδιώτες παγκοσμίως. Ο Λευκός Πύργος, τα Κάστρα, ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα (στη Βέροια), είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε. Όταν η νύχτα πέσει. Η πόλη φοράει τα καλά της και υπόσχεται να κάνει τους επισκέπτες της να περάσουν υπέροχα. Και αυτή είναι μια υπόσχεση που η Θεσσαλονίκη πάντα πραγματοποιεί…

Οι πόλεις που βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις
1. Μόσταρ (Βοσνία & Ερζεγοβίνη) 97.37%
2. Νόβι Σαντ(Σερβία) 97.18%
3. Λιγιάνγκ (Κίνα) 96.99%
4. Πλόβντιβ (Βουλγαρία) 96.96%
5. Σέγκεντ (Ουγγαρία) 96.53%
6. Αμριτσάρ (Ινδία) 96.52%
7. Ουαρζαζάτ (Μαρόκο) 96.47%
8. Καλίνινγκραντ (Ρωσία) 96.40%
9. Αρεκίπα (Περού) 96.40%
10. Πινγουάο (Κίνα) 96.39%
11. Λβιβ (Ουκρανία) 96.38%
12. Τζαϊσαλμέρ (Ινδία) 96.37%
13. Μπρασόβ (Ρουμανία) 96.33%
14. Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε (Τσεχία) 96.32%
15. Θιρουβανανθαπούραμ (Ινδία) 96.19%
16. Γιανγκσούο (Κίνα) 96.19%
17. Κάλι (Κολομβία) 96.17%
18. Σιμπίου (Ρουμανία) 96.02%
19. Καοσιούνγκ (Ταϊβάν) 95.99%
20. Πόζναν (Πολωνία) 95.98%

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρη τη λίστα των 100 προορισμών με βάση τη δημοτικότητα τους πατήστε εδώ.

Στοιχεία άξια αναφοράς
Στη λίστα των 100 value for money πόλεων κάνουν την εμφάνιση τους μόνο λίγες πρωτεύουσες κρατών, τα Τίρανα της Αλβανίας στην 29η θέση, το Ανόι του Βιετνάμ στην 32η θέση, το Βελιγράδι της Σερβίας στην 40η θέση, η Σόφια της Βουλγαρίας λίγο πιο κάτω στην 41η θέση και η Άγκυρα της Τουρκίας στην 71η θέση. Η πόλη Μόσταρ που φέτος κατέχει την πρώτη θέση της λίστας, τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν στη δεύτερη θέση με ποσοστό δημοτικότητας 97,74%. Στην πόλη Κάλι της Κολομβίας, η οποία καταλαμβάνει την 17η θέση στη λίστα με ποσοστό δημοτικότητας 96,17 %, θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητισμού Νέων για το 2015.

Σχετικά με το Best Value Index
Το www.trivago.gr Best Value Index παρουσιάζει μια λίστα προορισμών που αξίζει να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης για δυο βασικούς λόγους: Για τις χαμηλές τους ξενοδοχειακές τους τιμές, που τους καθιστά value for money, αλλά και για την εκπάγλου καλλονή τους, που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί από τη πλειοψηφία των ταξιδιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Best Value Index είναι ένας συνδυασμός του αλγορίθμου tHPI και του Index trivago Reputation Ranking. To tHPI παραθέτει τις μέσες ξενοδοχειακές τιμές ανά διανυκτέρευση, δίκλινου δωματίου στην trivago. To trivago Reputation Ranking παραθέτει τη λίστα αξιολόγησης των ξενοδοχείων με βάση τη δημοτικότητα τους στην trivago όπως αυτή προκύπτει από πάνω 140 εκατομμύρια κριτικές που προέρχονται από περισσότερα από 200 διαφορετικά booking sites. Εν κατακλείδι, το Best Value Index είναι ένας συνδυασμός του tHPI και της γνώμης των ταξιδιωτών για τους προορισμούς αυτούς.

Το index είναι ένας συνδυασμός του αλγορίθμου tHPI και του Index trivago Reputation Ranking και είναι μια λίστα 100 προορισμών. Τα κριτήρια επιλογής είναι το λιγότερο 50 ξενοδοχεία ανά προορισμό και μίνιμουμ 150 κριτικές ανά προορισμό. Οι μέσες τιμές υπολογίστηκαν σε ετήσια βάση για όλα τα ξενοδοχεία από το Νοέμβριο 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014. Οι τιμές είναι βασισμένες στις μέσες ξενοδοχειακές τιμές trivago Hotel Price Index (tHPI) που δημοσιεύεται στις αρχές κάθε μήνα από την www.trivago.gr. Πάνω από 80 εκατομμύρια αναζητήσεις μηνιαίως και πάνω από 1 δισεκατομμύριο ξενοδοχειακές τιμές, αποθηκεύονται  στη βάση δεδομένων της trivago καθημερινά.

Σχετικά με την trivago:
Οι ταξιδιώτες βρίσκουν στην www.trivago.gr ιδανικά ξενοδοχεία στις καλύτερες τιμές χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά φίλτρα αναζήτησης. Η trivago είναι ένα online meta search που συγκρίνει τιμές ξενοδοχείων από περισσότερα από 200 διαφορετικά sites κρατήσεων για 700.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Επιπλέον η trivago προσφέρει 140 εκατομμύρια αναφορές για ξενοδοχεία σε συνδυασμό με 14 εκατομμύρια φωτογραφίες. 80 εκατομμύρια χρήστες το μήνα χρησιμοποιούν την trivago και καταφέρνουν να «γλιτώσουν» ως και 36% από τα χρήματα τους κατά μέσο όρο ανά κράτηση. Η trivagoGmbH έχει έδρα της στο Ντύσσελντορφ στη Γερμανία, ιδρύθηκε στο 2005 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 49 διεθνείς πλατφόρμες.