Πώς θα βελτιώσετε το μεταβολισμό σας;

apoleia-kilon
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Εάν έχετε ταλαιπωρήσει το σώμα σας με απανωτές δίαιτες και αποτυχημένες προσπάθειες να χάσετε βάρος, τότε θα έχετε αντιληφθεί οι ίδιοι, τις συνέπειες των λάθος πρακτικών στο σώμα σας και στο πόσο δύσκολα χάνετε κιλά.

Επειδή, όμως, δεν είστε οι μόνοι που έχουν διαπράξει τέτοια λάθη, κατά του οργανισμού και του μεταβολικού ρυθμού τους και ο αγώνας για δίαιτα είναι ένας αγώνας στον οποίο είμαστε όλοι ενωμένοι, ασχοληθείτε σωστά με το να φτιάξετε τη λειτουργία του μεταβολισμού σας και στη συνέχεια θα δείτε τα κιλά να φεύγουν μόνα τους και με πολύ λιγότερο κόπο.

Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα και βοηθήστε εσείς πρώτα το σώμα σας, ώστε, στη συνέχεια, να βοηθήσει αυτό εσάς.

1. Τρώτε πάντα πρωινό
Το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αν πραγματικά θέλετε να φτιάξετε το μεταβολισμό σας, πρέπει από αυτό να ξεκινήσετε. Ξεκινάτε το πρωί, τρώγοντας βρώμη ή ένα φρέσκο χυμό λαχανικών και έτσι ρυθμίζετε καλύτερα και την όρεξή σας κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
Θα έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι το πόσο λαίμαργοι δεν είστε την υπόλοιπη μέρα, όταν έχετε φάει ένα καλό πρωινό, χάνοντας με το σωστό τρόπο κιλά, αφού γλιτώνετε από τις παχυντικές λιγούρες και την τάση να τσιμπολογάτε κάτι ζαχαρούχο ή λιπαρό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στη μέρα.

2. Να είστε προσεκτικοί και λογικοί με τις θερμίδες
Μην κόβετε θερμίδες από τη διατροφή σας, αλόγιστα και χωρίς πρόγραμμα, γιατί το πιθανότερο είναι να μην κάνετε σωστές κινήσεις και αντί να χάσετε, να καταλήξετε να πάρετε βάρος. Αν θέλετε να διαχειριστείτε σωστά τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, ζητήστε την επαγγελματική συμβουλή ενός διατροφολόγου και μην παίρνετε πρωτοβουλίες που το πιθανότερο είναι να μειώσουν τη μυϊκή σας μάζα και να ζημιώσουν, παρά να ωφελήσουν, το ρυθμό του μεταβολισμού σας.

3. Πίνετε νερό
Η δίψα, πολύ συχνά συγχέεται με την πείνα και ενώ το ζητούμενο ήταν απλά ένα ποτήρι νερό, συχνά καταλήγουμε να καταβροχθίζουμε σνακ για να ικανοποιήσουμε τη λάθος διεγνωσμένη πείνα, που ουσιαστικά ήταν δίψα.
Όταν, λοιπόν, μέσα στη μέρα, πεινάσετε, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και αν συνεχίσετε να πεινάτε και μετά από αυτό τότε φάτε κάτι, κατά προτίμηση ένα υγιεινό σνακ και καλύτερα όχι κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό, το οποίο θα σας φουσκώσει, ενώ οι τοξίνες που περιέχονται στη σύστασή του θα επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας.

4. Περιορίστε τη ζάχαρη
Εάν δεν μπορείτε να κόψετε τελείως τη ζάχαρη, προσπαθήστε έστω να την ελαττώσετε καθώς συμβάλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού, στο πρήξιμο της κοιλιάς και, φυσικά, στην αύξηση του βάρους. Μην επαναπαύεστε στο να κόψετε απλά τα γλυκά, καθώς η ζάχαρη είναι κρυμμένη στα περισσότερα από τα τρόφιμα του εμπορίου και καλό θα ήταν να συνηθίσετε να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων, πριν τα καταναλώσετε.
Εάν από την άλλη θέλετε διακαώς κάτι γλυκό, δοκιμάστε να φάτε ένα φρούτο, καθώς η φρουκτόζη είναι σαφώς καλύτερη λύση από την επεξεργασμένη ζάχαρη.

5. Σηκώστε βάρη
Η γυμναστική, αεροβική και άρση βαρών, συνδράμει σημαντικά στο κάψιμο των θερμίδων και το συνολικό αδυνάτισμα.
Οι δε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως είναι οι ασκήσεις με βάρη, έχουν διπλή δράση, καθώς η ενεργοποίηση των μυών, ενεργοποιεί το κάψιμο των θερμίδων, ακόμα και όταν έχετε τελειώσει την άσκηση. Ενεργοποιήστε λοιπόν, του μύες για αποδοτικότερο κάψιμο θερμίδων και μεγαλύτερη απώλεια κιλών.

6. Μην αγχώνεστε
Δεν είναι περίεργο να κάνετε λάθος επιλογές, διατροφικές και μη, όταν είστε αγχωμένοι, γιατί όλοι το παθαίνουν και δεν ευθύνεται κανείς άλλος γι’ αυτό, παρά το άγχος που κατακλύζει τις σκέψεις σας. Δώστε έμφαση στο να αντιμετωπίζετε το άγχος, μην πανικοβάλεστε με ασήμαντα πράγματα και επιδιώκετε πάντα τη συναισθηματική σας ηρεμία, ακόμα και με το να παίρνετε απλά βαθιές ανάσες, όταν νιώθετε το άγχος να σας κυριεύσει. Το άγχος δεν βοηθάει σε τίποτα και στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.

7. Κοιμάστε καλά και  νωρίς
Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος, αυξάνει την απελευθέρωση της κορτιζόλης, ορμόνης του άγχους, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και σε πλήθος άλλων αρνητικών επιπτώσεων. Δώστε έμφαση λοιπόν στο να ξεκουράζεστε σωστά, ώστε το σώμα σας να παίρνει από τον ύπνο την ενέργεια, που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ίδιο και ο μεταβολισμός σας.
Κοιμάστε λοιπόν, το κλασικό οχτάωρο και θα έχετε μια καλή βάση για καλή υγεία και σωστή λειτουργία του μεταβολικού σας ρυθμού.