Πώς θα διαχειριστούμε το άγχος;

agxos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όλοι έρχονται αντιμέτωποι, κάποια στιγμή στη ζωή τους, με αγχωτικές και στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά αυτό που κάνει τη διάφορα είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας το στρες και κατά πόσο επιτρέπει στον εαυτό του να επηρεαστεί από την έντονη αυτή συναισθηματική φόρτιση.

Η διαχείριση του στρες είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του ατόμου, που έρχεται αντιμέτωπο με πλήθος προβλημάτων καθημερινά, καλούμενο να βρει γρήγορα και αποτελεσματικά τη λύση σε όλα αυτά.
Το να έχει κανείς, ένα τρόπο να τα αντιμετωπίσει, με ψυχραιμία, παραμένοντας στο ύψος των περιστάσεων, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να περάσει τη ζωή του, χωρίς να άγεται και να φέρεται από τις αγχωτικές καταστάσεις, που σίγουρα δεν θα σταματήσουν ποτέ να συμβαίνουν και να βασανίζουν την καθημερινότητα και την ανθρωπότητα.

Η διαχείριση του στρες, άλλωστε δεν επιτυγχάνεται μόνο από τους γκουρού του Θιβέτ, αλλά από όλους μας, με μερικές απλές τεχνικές και στρατηγικές, 7 από τις οποίες ακολουθούν.

1. Βαθιές αναπνοές
Όταν νιώθετε τους παλμούς σας να ανεβαίνουν, την αναπνοή σας να επιταχύνεται και τις σκέψεις σας να θολώνουν από το άγχος, πάρτε μερικές καλές βαθιές ανάσες. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, εισπνέετε και εκπνέετε αργά και σταθερά, ώστε να νιώθετε το στομάχι σας να κινείται μέσα-έξω και σιγά σιγά θα επαναφέρετε τους παλμούς στο φυσιολογικό τους ρυθμό και θα ηρεμήσετε για να αντιμετωπίσετε το κάθετι όπως του αρμόζει, χωρίς άγχος και πάθος.

2. Κάντε γυμναστική
Μια από τις συνηθέστερες στρατηγικές διαχείρισης του άγχους είναι η εγγραφή στο γυμναστήριο. Δεν έχει σημασία ποιο πρόγραμμα γυμναστικής θα ακολουθήσετε, καθώς αρκεί που θα έχετε ένα τρόπο να εκτονώσετε το άγχος και την πίεση της ημέρας. Είτε αυτό είναι αεροβική γυμναστική, είτε γιόγκα, είτε ασκήσεις ενδυνάμωσης, κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ενδορφίνες, που σας φτιάχνουν τη διάθεση, κάνοντας σας να νιώθετε ήρεμοι, ευτυχείς και σαφώς λιγότερο αγχωμένοι.

3. Κάντε μασάζ
Κάντε στον εαυτό σας δώρο ένα μασάζ και θα έχετε πετύχει καλό διπλής ωφέλειας. Το ότι περιποιείστε οι ίδιοι τον εαυτό σας δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας και φροντίδας, ενώ αυτό το συναίσημα πολλαπλασιάζεται, όταν κάποιος άλλος σας περιποιείται, φροντίζοντας να αποδεσμεύσει από το σώμα σας όλη την ένταση που έχει μεταφερθεί και μαγκώσει τους μύες σας. 

4. Βρείτε τη λύση στο πρόβλημα
Η αιτία του έντονου άγχους είναι συνήθως ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, γι’ αυτό ο απλούστερος τρόπος να απαλλαγείτε από το άγχος είναι να λύσετε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι μεν απλή η συλλογιστική, αλλά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι το ίδιο εύκολη. Αν ήταν εύκολη η λύση άλλωστε, δεν θα προξενούσε τέτοιο στρες. Σε κάθε περίπτωση και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρείτε τη λύση, γι’ αυτό, όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο για την ψυχική σας υγεία.

5. Κρατήστε ημερολόγιο
Το να γράφετε όλα όσα σας ταράζουν είναι ένας τρόπος εκτόνωσης του φόρτου συναισθημάτων και άκρως βοηθητικός σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένας τρόπος να αφήσετε όλη την αρνητικότητα να βγει από μέσα σας, χωρίς να επιβαρύνετε κάποιον άλλο, ειδικά όταν είστε φορτισμένοι που όλα αποκτούν μια υπερβολή.
Το ημερολόγιο πολλές φορές, ακόμα, θα σας βοηθήσει, ξαναδιαβάζοντάς το, να δείτε τη λάθος προσέγγιση, που ίσως είχατε σε κάποιες καταστάσεις και να δείτε τα προβλήματα με άλλη οπτική και από απόσταση ασφαλείας.

6. Αλλάξτε ό,τι δεν σας αρέσει
Μια λύση στο άγχος είναι η αλλαγή και πολλές φορές είναι η μοναδική λύση. Αν σας αγχώνει η δουλειά σας, βρείτε το κουράγιο να την αλλάξετε, καθώς το άγχος που σας μεταφέρει, σε βάθος χρόνου θα σας βλάψει αναπόφευκτα. Αν σας προκαλούν αμηχανία και στρες οι φίλοι σας, δώστε την ευκαιρία σε άλλα άτομα να σας γνωρίσουν και αν δεν είστε ευχαριστημένοι από μια σχέση, τερματίστε τη.
Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε ανάγκη κάποιον ή κάτι, αλλά αν το άγχος είναι μια μόνιμη κατάσταση, τότε είναι πιο επιτακτική ανάγκη να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από αυτό.

7. Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε
Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε όμως κάτι, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποδεχτείτε και να συμβιβαστείτε με αυτό. Δυστυχώς και ευτυχώς δεν επιδέχονται όλες οι καταστάσεις αλλαγή και θα βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας αν αποδεχτείτε την κατάσταση και καταφέρετε έστω να αλλάξετε τον τρόπο και την οπτική από την οποία τη βλέπετε.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και δεν είναι πια τόσο εύκολο να αλλάξετε δουλειά, γι΄αυτό βρείτε ένα τρόπο να ζήσετε με αυτά που έχετε και αλλάξτε όλα τα υπόλοιπα, με στόχο πάντα λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία στην καθημερινότητά σας.