Περίεργα μουσεία… φαγητού ανά τον κόσμο

fries-museum-belgium
ΤΡΙΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Άλλοι πηγαίνουν στα μουσεία για να δουν αρχαία γλυπτά ή σύγχρονη τέχνη κι άλλοι για να ρίξουν μια ματιά σε πατάτες, κρουασάν και… καμένα φαγητά.

Τα τελευταία χρόνια τα μουσεία φαγητού φαίνεται πως ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε διάφορες χώρες και κάθε ένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα.

Από fast food σε γκουρμέ γαστρονομία, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο περίεργα μουσεία φαγητού του κόσμου.

Μουσείο τηγανητής πατάτας, Μπριτζ, Βέλγιο
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε έκθεση με θέμα την τηγανητή πατάτα στη Νέα Υόρκη, στη Μπριτζ του Βελγίου, όμως, υπάρχει το πρώτο Μουσείο Τηγανητής Πατάτας, στο οποίο με 6,5 ευρώ οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την ιστορία της πατάτας, με την τηγανητή πατάτα σήμερα, ενώ υπάρχει και χώρος για σνακ και δοκιμές. Φωτογραφίες, καρτούν, πίνακες, παλιοί κόφτες πατάτας και πολλά άλλα πρωταγωνιστούν και μας ενημερώνουν για το αγαπημένο μας φαγητό. http://www.frietmuseum.be/en/

Μουσείο λουκάνικου, Βερολίνο, Γερμανία
Το currywurst είναι ένα γερμανικό fast food πιάτο, το οποίο αποτελείται από χοιρινό λουκάνικο, συνήθως κομμένο σε φέτες, με κέτσαπ και κάρι και τη συνοδεία –τι άλλο;- τηγανητής πατάτας. Στο Μουσείο λουκάνικου της Γερμανίας, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν διάφορα είδη αυτού του λουκάνικου και στο τέλος να επιλέξουν το αγαπημένο τους. http://currywurstmuseum.com/en/

www.wikipedia.com
Μουσείο κρουασάν, Poznań, Πολωνία
Αν και θα ήταν πιο λογικό να συναντούσαμε ένα τέτοιο μουσείο στη Γαλλία, απ’ ό,τι φαίνεται στην Πολωνία τα παίρνουν σοβαρά τα κρουασάν. Γι’ αυτό και στην πόλη Poznań υπάρχει ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο σε αυτή τη λιχουδιά και συγκεκριμένα στο rogal świętomarcińki που αποτελεί τοπικό είδος κρουασάν, γλασαρισμένο, με αμύγδαλα, το οποίο οι Πολωνοί… καταβροχθίζουν για πάνω από 150 χρόνια. Στο μουσείο οι επισκέπτες μαθαίνουν για την ιστορία του κρουασάν, το οποίο ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα, από τον ζαχαροπλάστη Jan Meltzer σαν γλύκισμα για τους φτωχούς και το καλύτερο; Παίρνουν και μια μικρή γεύση στο τέλος… http://www.poznan.travel/en/poi/show/id/1119

Μουσείο Πατάτας, Άινταχο, Ηνωμένες Πολιτείες
Το εν λόγω μουσείο δεν τιμά μόνο την τηγανητή πατάτα, αλλά γενικότερα τις πατάτες, προσφέροντας πλήθος εκθέσεων με διασκεδαστικό, αλλά και επιμορφωτικό χαρακτήρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο… πατατάκι του κόσμου, το οποίο έχει μήκος 64 εκατοστών. http://idahopotatomuseum.com/

Μουσείο ζελέ, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
Το αγαπημένο επιδόρπιων των παιδικών μας χρόνων, το ζελέ, έχει δική του, ξεχωριστή θέση στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Jell-O, με την ιστορία του ζελέ, τις πολύχρωμες βερσιόν και γεύσεις του και πολλά άλλα να πρωταγωνιστούν σε ένα πραγματικά πρωτότυπο μουσείο. http://www.jellogallery.org/

Μουσείο Μουστάρδας, Ουισκόνσιν, Ηνωμένες Πολιτείες
Με περίπου 5 χιλιάδες δοχεία, μπουκάλια και σωληνάρια της γευστικής αυτής σάλτσας, το Μουσείο Μουστάρδας στο Ουισκόνσιν είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε μια στάση οι λάτρεις της. Το Μουσείο είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή και η συλλογή του προέρχεται και από τις 50 πολιτείες, όπως και από 70 χώρες από όλο τον κόσμο. http://mustardmuseum.com/http://mustardmuseum.com/

Μουσείο Καμένου Φαγητού, Βιρτζίνια, Ηνωμένες Πολιτείες
Περίεργο, αλλά το συγκεκριμένο μουσείο ουσιαστικά τιμά κάτι που οι περισσότεροι πετούν στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη: το καμένο φαγητό. Στο Μουσείο θα βρείτε μια σειρά από… καμένα δημιουργήματα, τα οποία ετοίμασε με προσοχή η Deborah Henson-Conant και καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. http://www.burntfoodmuseum.com/