Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» Mike Nichols

nickols
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Σε ηλικία των 83ών ετών πέθανε ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» Mike Nichols.

Ο Nickols είχε κερδίσει το Oscar σκηνοθεσίας το 1967 για την ταινία του «Ο πρωτάρης» με τον Dustin Hoffman και την Anne Banckroft, ενώ είχε προταθεί ακόμη τέσσερις φορές για το χρυσό αγαλματίδιο.

Σύμφωνα με το BBC, ο γεννημένος στη Γερμανία Αμερικανός σκηνοθέτης ήταν ένας από τους 12 ταλαντούχους που είχαν καταφέρει να κερδίσουν τη χρυσή τετράδα, δηλαδή Emmy, Grammy, Oscar και Tony.

Το τελευταίο του φιλμ ήταν το «Charlie Wilson's War» του 2007, ένα βιογραφικό δράμα με τους Tom Hanks και Julia Roberts.

Ο σκηνοθέτης ήταν παντρεμένος με την τέταρτη κατά σειρά σύζυγό του, την παρουσιάστρια ειδήσεων του ABC Diane Sawyer από το 1988. Ο Πρόεδρος του ABC News, James Goldston ανακοίνωσε ότι ο Nichols πέθανε από καρδιακή ανακοπή την Τετάρτη ενώ περιγράφοντάς τον ως «πραγματικό οραματιστή» είπε: «Κανείς δεν είχε περισσότερο πάθος για την τέχνη του από τον Mike. Σε μία θριαμβευτική καριέρα που εκτεινόταν για περισσότερες από 6 δεκαετίες, ο Mike δημιούργησε μερικές από τις πιο εικονικές ταινίες του αμερικανικού σινεμά, της τηλεόρασης και του θεάτρου».

Ο Nichols αυτόν τον καιρό εργαζόταν πάνω σε μία ταινία του HBO, μία κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Terrence McNally Master Class για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, όπου θα πρωταγωνιστούσε η Meryl Streep. Η συνεργασία αυτή θα σηματοδοτούσε την επανένωση της Streep με τον σκηνοθέτη, που πρωτοσυνεργάστηκαν το 1983.