Κριτική ταινίας: Αφεντικά για Σκότωμα 2

horrible-bosses2
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα Αφεντικά για Σκότωμα 2 είναι κλασική περίπτωση καλοκαιρινής κωμωδίας, που δε θα ‘βλεπες όλη την υπόλοιπη χρονιά, αν δεν ήθελες μιάμιση ξένοιαστη και άσκοπη ώρα παρακολούθησης.

Αν έβγαινε αυτήν την περίοδο του χρόνου και προβαλλόταν κυρίως σε θερινά σινεμά, θα υπήρχε η παραπάνω δικαιολογία ως αφορμή για να μπεις σε έναν κινηματογράφο, να τη δεις και να την ξεχάσεις. Αντιθέτως, από τη στιγμή που ο χειμώνας αρχίζει και κάνει αισθητό τον ερχομό του, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Ήδη, η πρώτη ταινία δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Ένα μεγάλο καστ με «μεσαίου αναστήματος» ονόματα (πλην των Kevin Spacey και Christoph Waltz, που απλά βγάζουν χαρτζιλίκι με χαμαλίκια), τυπική υπόθεση αμερικάνικης κωμωδίας και σκόρπια αστεία που όντως δημιουργούν κάποιο γέλιο.

Ούτε λόγος περί οξυδερκούς σεναρίου και ξεχωριστών ερμηνειών, πόσο μάλλον περί ιδιαίτερης σκηνοθεσίας. Άλλο ένα από τα γρανάζια της κωμωδίας. Στην περίπτωση του sequel, από την άλλη, τα πράγματα βρωμάνε εξαρχής.

Η αρχική, καθόλου πρωτότυπη ιδέα, κατρακυλά σε ακόμα πιο άνοστα επίπεδα, με το οποιοδήποτε αστείο να καταντά προβλέψιμο και νερωμένο. Δε χρειάζεται καν να φτάσει μέχρι τη μέση και να την ξεπεράσει (το φιλμικό μέρος της αναμενόμενης «κοιλιάς») για να καταλάβει κανείς πως δεν υπήρχε εξαρχής κανένα στιβαρό σημείο.

Καμία έμπνευση, καμία διάθεση να δειχθεί σεβασμός προς το κοινό που πληρώνει για να το παρακολουθήσει, εν τοιαύτη περιπτώσει κανένας λόγος ύπαρξης. Και να ‘λεγες, τουλάχιστον, πως έχει μια πιο «πικάντικη», έκφυλη διάσταση προκειμένου να παρατραβήξει κάποια πράγματα και να ικανοποιήσει τους λάτρεις του ανορθόδοξου χιούμορ, πετά και αστεία εκτός τόπου και χρόνου περί βιασμού, κάνοντας το θεατή να αισθάνεται όχι μόνο φυσικά μπερδεμένος για το λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου αστείου, μα και τύψεις που τα έσοδα πήγαν σε άτομα τα οποία προφανώς δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει χιούμορ, μα παρόλα αυτά συγγράφουν και σκηνοθετούν.

Επιπλέον, για να κάνεις το οποιοδήποτε σεξουαλικό αστείο να λειτουργήσει σε μια ταινία, πρέπει να ‘χεις ή απόλυτο θράσος ή ένα γεμάτο στιλάτα υπονοούμενα πενάκι. Τα οποία, ασφαλώς, είναι ανύπαρκτα στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας.

Εντούτοις, ας μην αυταπατώμεθα. Εξαρχής υποψιαζόμαστε την ποιότητα της συγκεκριμένης ταινίας και το προς τα πού θα πάει η βαλίτσα. Αν είστε ήδη πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να τη χάσετε, δε σας μεταπείθω. Όσοι έχετε αμφιβολίες από την άλλη, προτιμήστε να τη νοικιάσετε όταν με το καλό έρθει η ώρα. Αν φυσικά θέλετε σώνει και ντε να της δώσετε μια ευκαιρία.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Sean Anders. Πρωταγωνιστούν: Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day, Jennifer Aniston, Kevin Spacey. Στους κινηματογράφους από τη Village Films.

Φοίβος Κρομμύδας