6 κορυφαίοι ηθοποιοί με …δεύτερη ευκαιρία

robert-downey
ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μία κίνηση στην καριέρα μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ηθοποιούς του Hollywood και έτσι απλά να χαθούν στο χρόνο.

Αυτό δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο. Σκεφτείτε μόνο πόσοι είναι αυτοί, που κάποτε μεσουρανούσαν και πλέον είναι οι τύποι «κάτι μου θυμίζει η φάτσα του αλλά δεν ξέρω τι». Αυτή είναι η πιο συχνή κατηγορία, γιατί υπάρχει και εκείνη η σπάνια κάστα ηθοποιών που κατάφεραν να ανακάμψουν και να ξανακερδίσουν επάξια μία θέση μεταξύ των πρωτοκλασάτων της 7ης τέχνης.

Το πιο σπουδαίο παράδειγμα είναι αυτό του Robert Downey Jr. O ηθοποιός αυτός, που προσωπικά θεωρώ ίσως τον πιο ταλαντούχο της γενιάς του, εμφανίστηκε σε χαζοταινίες αρχικά που του χάρισαν φήμη και δόξα. Ακολούθησαν οι καταχρήσεις και κάπου εκεί μπήκε στην αφάνεια. Ώσπου μία μέρα τον είδαμε να πρωταγωνιστεί ως Iron Man και ως Sherlock Holmes κάνοντας και τους δύο αυτούς ήρωες, κυρίαρχους των blockbuster.

Ο Neil Patrick Harris , πριν γίνει ο θρυλικός Barnie του How I met your mother, ήταν ένα πιτσιρίκι, που υποδυόταν τον Doogie Howser στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Στην εποχή της ήταν πολύ επιτυχημένη, αλλά όπως όλα τα παιδιά θαύματα του Hollywood σύντομα ο πρωταγωνιστής της θα χανόταν από την οθόνη.

Ο ίδιος όμως κατάφερε να ανελιχθεί ξανά και να αποδείξει το ταλέντο του με ένα κόντρα ρόλο, που τον έφερε στην πρώτη γραμμή. Και κάπως έτσι σύντομα θα μας υποδεχτεί την βραδιά των Oscar.

Συγκλονιστική είναι και η περίπτωση του Alec Baldwin. Μπορεί ο ίδιος ποτέ να μην ξεχάστηκε ουσιαστικά από το κοινό και αυτό οφείλεται στην ήδη τεράστια καριέρα που είχε κάνει στα 80s-90s κυρίως ως γόης αλλά η φήμη του το 2007 καταρρακώθηκε όταν κυκλοφόρησε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, όπου αποκαλούσε την 11άχρονη- αν θυμάμαι καλά- τότε κόρη του «αγενές, επιπόλαιο γουρούνι».

Ο κόσμος δίκαια του γύρισε την πλάτη αλλά σύντομα ο ίδιος κατάφερε να αλλάξει τις εντυπώσεις. Η ερμηνεία του στην κωμική σειρά της Tina Fay, 30 Rock, ως Jack Donaghey του χάρισε δύο απανωτά Emmy το 2008 και 2009. Και ειλικρινά η εμφάνιση του σε αυτή τη σειρά είναι απλά καθηλωτική. Πότε δεν του το ‘χα ότι μπορεί να ερμηνεύσει κωμικό ρόλο με τόση επιτυχία.

Η Mayim Bialik, από την άλλη, μπορεί να έγινε ευρέως γνωστή ως Amy Farrah Fowlers στο The Big Bang Theory αλλά αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα της. Πρώτη φορά είχε πρωταγωνιστήσει ως Blossom στην ομότιτλη επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στις αρχές του 90. Βέβαια, η Bialik στο ενδιάμεσο δεν είναι ότι απέτυχε στη ζωή της. Το αντίθετο μάλιστα. Έγινε μητέρα 2 παιδιών και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο UCLA στον τομέα της νευροεπιστήμης.

Ως Χρυσό κορίτσι, η υπέροχη Betty White μεσουρανούσε από το 1985 ως το 1992. Βέβαια, το Hollywood δεν έχει πληθώρα ρόλων για γυναίκες κάποιας ηλικίας και έτσι δεν την προτίμησαν στις επιλογές ταινιών τα χρόνια που ακολούθησαν. Αλλά όταν το 2009 η Sandra Bullock έκανε μία ρομαντική κομεντί όπως μόνο αυτή ξέρει, την Πρόταση το άστρο της White αναδείχτηκε μία ακόμα φορά. Η τηλεοπτική σειρά Hot in Cleveland ήταν απλά η λογική συνέχεια.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Ben Affleck. Από το Oscar στο Good Will Hunting το 1993, όλα προμήνυαν μια λαμπή καριέρα. Κατά καιρούς εμφανιζόταν σε ταινίες, όπως το Pearl Harbor αλλά μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει ουσιαστικά να κάνει ένα γερό comeback.

Μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε τη σκηνοθεσία, την παραγωγή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Argo. Η ταινία του απέφερε ένα ακόμη πολυπόθητο Oscar, αυτή φορά καλύτερης ταινίας και έτσι άρχισε να ξαναχτίζει το όνομά του. Η φετινή του ταινία Το κορίτσι που εξαφανίστηκε με σκηνοθέτη του τον David Fincher αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ως Batman, στη θέση μάλιστα του Christian Bale που καθόρισε τον ρόλο αυτό, υπόσχονται πολλά ακόμα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]