Οι εξωφρενικοί (και ζηλευτοί) μισθοί του Hollywood

robert-downey
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος του 2014, ας κάνουμε μία «σούμα» για να δούμε τι έγινε και αυτή τη χρονιά στις κινηματογραφικές εισπράξεις.

Τα λεφτά είναι πάρα πολλά – μιλάμε για εκατομμύρια δολάρια σε μορφή …μισθού- και μιας και εμείς ποτέ δε θα τα δούμε στο λογαριασμό μας, ας κοιτάξουμε τους λογαριασμούς των σταρ.

Ο Robert Downey Jr. κυριαρχεί για μία ακόμα φορά. Η ταινία Iron Man3 έβγαλε περίπου 1.22 δις δολάρια και ο Robert Downey Jr. έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα μηδενικά που μπήκαν στην τσέπη παραγωγών, σκηνοθετών κλ.π. Η δική του πάλι τσέπη γέμισε με 15 εκατ. δολάρια και ποσοστά 5 με 7% από τις εισπράξεις, μόνο από αυτόν το ρόλο. Για τον Δικαστή, που βγήκε επίσης φέτος αλλά και για το Avengers: Age of Ultron, δεν έχουμε ξεκινήσει να υπολογίζουμε καν ακόμα.

Πολλά τα λεφτά και για τον Dwayne Johnson, ο οποίος πήρε 12 εκατ. δολάρια για τον Ηρακλή, ρίχνοντας λίγο το κασέ του καθώς συνήθως χρεώνει με 15 εκατ. δολάρια την ταινία. Και φέτος έκανε 2, το San Andreas και το Fast & Furious 7, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι θα αυξήσει κατά πολύ το εισόδημά του.

Ο Leonardo DiCaprio είναι πάντα μέσα στους πρωτοκλασάτους- αν και ακόμα χωρίς Oscar- του Hollywood. Στιλ, ταλέντο και χρήμα φυσικά πάνε μαζί και ο Leo για όλα αυτά που προσφέρει συνήθως χρεώνει 20 εκατ. δολάρια την ταινία, όπως στο The Great Gatsby ή κάτι παραπάνω- 25 εκατ. δολάρια- όπως στο Λύκο της Wall Street.

Myles Aronowitz / Myles Aronowitz

Με περισσότερα χρόνια στην πλάτη και απίστευτα πολλές παραγωγές τα τελευταία χρόνια ο Liam Neeson δε σταματά μπροστά σε κανένα franchise. Τα Τak3n, του πήγαν πάρα πολύ καλά εισπρακτικά και αφού του τα δίνουν τα 20 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από αυτά, γιατί να μην τα πάρει ο άνθρωπος;

Πολύ καλά έκανε – αν με ρωτάτε- και έκλεισε με αυτό το …μισθό (ας το πούμε έτσι) και το τρίτο σίκουελ της περιπέτειας που βγαίνει το 2015. Αλλά για να είμαστε λογιστικά τουλάχιστον συνεπείς- μη φαντάζεστε ότι μόνο αυτά έβγαλε μέσα στο χρόνο. 5 ταινίες του κυκλοφόρησαν μέσα στο 2014, 5 ετοιμάζει και για το 2015 και έχει και μία ήδη για το 2016. Πολύ δουλειά.

Μαζί με την παρέα του Hangover, ο Bradley Cooper πήρε 15 εκατ. δολάρια (έκαστος εννοείται) για να ολοκληρώσουν την τριλογία της συμφοράς. Για το American Sniper, ο μισθός του έκλεισε στα 10 εκατ. δολάρια ενώ τα κέρδη από τα οσκαρικά American Hustle και Silver Linings Playbook, εκτός από το Oscar του απέφεραν πάρα πολλά μηδενικά τα τελευταία χρόνια στους λογαριασμούς του.

Και μπορεί πριν λίγο καιρό, η Hilary Swank να έλεγε δημόσια ότι οι γυναίκες ηθοποιοί αμείβονται με τουλάχιστον 10 φορές λιγότερα χρήματα από έναν άντρα συνάδελφό τους, αλλά μάλλον αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Sandra Bullock. Η Bullock έκλεισε το ρόλο στο Gravity με 20 εκατ. δολάρια μπροστά- ναι, πριν καν βγει η ταινία- και ποσοστό 15% από τα έσοδα των εισιτηρίων, σε μία ταινία που απέφερε κέρδη 716 εκατ. δολάρια παγκοσμίως. Κάντε τα μαθηματικά και προσθέστε και 10 εκατ. δολάρια επιπλέον, που πήρε για την κωμωδία The Heat.

Η αύξηση της Jennifer Lawrence νομίζω ότι είναι η πιο εντυπωσιακή: Ως Katniss Everdeen, για το Hunger Games κέρδισε αύξηση από τις 500.000 δολάρια μπροστά (σαν την Bullock αυτή) στο εξωφρενικό ποσό των 10 εκατ. δολαρίων. Και αυτό μόνο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου σίκουελ. Για το Hunger Games – Mockinjay μέρος πρώτο και δεύτερο έκανε άλλες συμφωνίες. Για τις υπόλοιπες ταινίες, ούτε λόγος.

Ειλικρινά, πόσοι σκέφτεστε αυτή ακριβώς τη στιγμή, ότι κάνετε λάθος δουλειά;

Σόφη Ζιώγου
[email protected]