Κριτική ταινίας: Ηλίθιος Και Πανηλίθιος Διο

dum
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Με το πρώτο Ηλίθιος Και Πανηλίθιος μεγάλωσα, ήταν η απόλυτη buddy κωμωδία της δεκαετίας του 90 και περιείχε μερικά από τα πιο καλογραμμένα αστεία που είχαν ακουστεί σε ταινία του είδους.

Και είχε και την απαραίτητη δόση αισχρότητας, η οποία ναι μεν προσέδιδε κάποιους παραπάνω πόντους απαραίτητης χαζομάρας, μα δεν την έκανε ποτέ να φαίνεται αχρείαστα ανώριμη. Και είχε το άψογο δίδυμο των Jim Carrey και Jeff Daniels να σέρνουν τον χορό. Μερικές φορές οι αναστάσεις ενός franchise χρόνια αργότερα έχει και καλά αποτελέσματα, αν εκμεταλλευτεί σωστά και με σεβασμό την αρχική ιδέα που γέννησε τον «μεγάλο αδερφό» της ταινίας. Κάτι που σε καμία περίπτωση δε συμβαίνει με το Ηλίθιος Και Πανηλίθιος Διο.

Οι αδερφοί Farrelly προσπαθούν να αξιοποιήσουν την cult αξία της πρώτης ταινίας, δίνοντας έτσι και μια χροιά φόρου τιμής. Αλλά στην προσπάθειά τους χάνουν το μέτρο και καταλήγουν να κάνουν μια κόπια του πρωτότυπου, απλώς με μεγαλύτερους ηλικιακά τους πρωταγωνιστές και με σαφώς χειρότερο χιούμορ.

Το να αποκαλείς ηλίθιο το χιούμορ μια ταινίας που περιστρέφεται γύρω από δύο ανεγκέφαλους χαρακτήρες, μόνο θετικό δεν μπορεί να είναι, καθώς το σενάριο όχι απλά ακολουθεί επακριβώς τη φόρμα του προηγούμενου, μα το εμποτίζει με αχρείαστα πρόστυχα, κοπροφιλικά και σεξουαλικά αστεία που δεν απευθύνονται στους φαν του πρώτου, αλλά σε ένα ανήλικο (κατά προτίμηση αμερικάνικο) κοινό που θεωρεί αστείο το να παρακολουθεί μια σκηνή αυνανισμού μιας υπερηλίκου, αστεία για μεθαμφεταμίνες και γάτες που τις απολαμβάνουν ή δύο ενήλικες να «εξαπολύουν τα αέριά τους στο συνοδηγό τους. Και όλα αυτά χωρίς να πλαισιώνονται από ένα ευφυές λογοπαίγνιο. Μεγάλο φάουλ επίσης το ότι οι λίγες στιγμές που μπορούν να βγάλουν γέλιο περιλαμβάνονται σύσσωμες στο τρέιλερ της ταινίας.

Πέραν του χοντροκομμένου χαρακτήρα της, δε δείχνει κανένα σεβασμό όταν απευθύνεται στην παλιά στρατιά οπαδών. Όλοι οι φόροι τιμής που υπάρχουν μοιάζουν να παρεμβάλλονται καταναγκαστικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης.

Η οποιαδήποτε αναφορά γίνεται για να γίνει, χωρίς να έχει σημασία στην πλοκή και χωρίς να συγκινεί, απλά και μόνο για να υπενθυμίσει όλα τα πράγματα που έκανε σωστά η πρώτη ταινία και δεν κάνει αυτή. Και ενώ πάει να ισιώσει κάπως το θέμα της φιλίας και να μας θυμίσει γιατί αγαπήσαμε αυτούς τους δύο τύπους, ξαφνικά το καταστρέφει μέσα από προβλέψιμα αστεία, τα οποία εκφυλίζουν την όποια εν δυνάμει αξία έχει ως ταινία.

Πήγα περιμένοντας να βγω και να βρίζω όσους την κατέκριναν. Βγήκα κατακρίνοντας τα πάντα και εγώ ο ίδιος. Ω θεοί, τι κάνει η λατρεία του χρήματος.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Bobby Farrelly, Peter Farrelly. Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Jeff Daniels, Rachel Melvin. Στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.

Φοίβος Κρομμύδας