Εσείς γνωρίζετε το seitan;

seitan
ΤΡΙΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αν και στους χορτοφαγικούς κύκλους είναι γνωστό, στο ευρύ κοινό το seitan ενδεχομένως να αποτελεί να αποτελεί άγνωστη λέξη που σήμερα θα βρει την εξήγησή της.

Το seitan είναι ένα υποκατάστατο κρέατος, για όσους επιθυμούν να το βγάλουν από τη διατροφή τους, το οποίο φτιάχνεται από σιτάρι και πιο συγκεκριμένα από τη γλουτένη του σιταριού και νερό.

Όταν μαγειρεύεται, η όψη και η υφή του μοιάζει εκπληκτικά με κρέας, γι’ αυτό και το υποκαθιστά με επιτυχία, ενώ είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη σε όσους απέχουν από το κρέας.

Πολλά εστιατόρια με ασιατική κουζίνα το σερβίρουν ως… χορτοφαγικό κρέας, ενώ οι τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί είναι πολλοί: τηγανητό, βραστό, στο φούρνο, στα κάρβουνα, ως φιλέτο, ως μπιφτέκι κ.ο.κ.

Το seitan παρασκευάζεται εύκολα, είτε με αλεύρι ολικής άλεσης, είτε με γλουτένη σίτου, αφαιρώντας όλο το άμυλο με τη βοήθεια του νερού. Παρ’ όλο που δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το τόφου, φαίνεται πως κερδίζει συνεχώς έδαφος, ειδικά σε εστιατόρια που προωθούν μια πιο χορτοφαγική άποψη.

Από την άλλη, λόγω του ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση του seitan για πολλούς είναι απαγορευτική, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση μιας αλλεργιογόνου πρωτεΐνης μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη πιο σοβαρών μορφών αλλεργίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη.