Οι φυσιολογικές αλλαγές του χρόνου, στο γυναικείο στήθος

stithos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το σώμα μας, όχι τόσο για να ξέρουμε «πού είναι το κάθε τι», όσο για να αντιλαμβανόμαστε τις φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν με τα χρόνια και να έχουμε τη γνώση, πότε κάτι είναι ή δεν είναι φυσιολογικό. Το γυναικείο στήθος φυσικά δεν εξαιρείται των μεταβολών και αλλάζει, όσο περνάνε τα χρόνια και οι εγκυμοσύνες, σε υφή και εικόνα.

Εξοικειωθείτε, λοιπόν, με αυτές τις αλλαγές και αντιμετωπίστε τις σαν κάτι φυσιολογικό, που εν τέλει είναι...

Δεκαετία των 20
Μια γυναίκα που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής της θα πρέπει να είναι έτοιμη για πολλές αλλαγές στο μέγεθος, κυρίως, των μαστών της. Οι αλλαγές στο μεταβολισμό και στο βάρος, όσο το σώμα ενηλικιώνεται έχουν άμεση επίδραση στο μέγεθος του στήθους, όσο αυξάνεται ή μειώνεται το βάρος.
Πολλές γυναίκες ακόμα, που εγκυμονούν εκείνη τη δεκαετία, παρατηρούν αύξηση του στήθους εξαιτίας και του αυξημένου βάρους, αλλά και της προετοιμασίας του σώματος για το θηλασμό του νεογέννητου. Μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί αλλοίωση στο σχήμα και το χρώμα των θηλών, οι οποίες όμως μετά τον τοκετό, επανέρχονται στο φυσιολογικό τους σχήμα.
Το δε μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη, ανάλογα με το σώμα της, είτε θα επανέλθει στο φυσιολογικό, ή θα κρατήσει μια μικρή διαφορά, που σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Όγκοι και κύστες
Αλλαγές στην έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, που συχνά συμβαίνουν στην ηλικία των 20 και η σχετική διατάραξη των ορμονικών ισορροπιών προκαλούν εξογκώματα και κύστες στο στήθος πολλών γυναικών. Συνηθίστε από νεαρή ηλικία τη διαδικασία της αυτοεξέτασης και ψηλάφισης κάθε μήνα, μετά το πέρας της περιόδου, του στήθους σας. Ανωμαλίες στη μορφολογία και στα δυο στήθη δεν είναι, κατά κύριο λόγο, ανησυχητικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στο γυναικολόγο σας θα σας λύσει όλες τις απορίες και αμφιβολίες.

Δεκαετία των 30
Η συνηθέστερη αλλαγή που παρατηρείται στο γυναικείο στήθος μετά τα 30 είναι οι ραγάδες και οι γραμμές που οφείλονται στις αυξομειώσεις του βάρους, εντός και εκτός τοκετού. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να παρατηρηθεί και πτώση του στήθους, για την οποία συνήθως ευθύνονται οι απότομες αλλαγές του βάρος, που συμβαίνουν μετά τις εγκυμοσύνες και δυστυχώς είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Δεκαετία των 40
Όταν η γυναίκα μπαίνει στα 40 και την περίοδο της εμμηνόπαυσης παρατηρούνται ακόμα περισσότερες αλλαγές στο στήθος, καθώς οι ωοθήκες μειώνουν την παραγωγή των οιστρογόνων οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στο σύνολο του γυναικείου σώματος.
Σε αυτή τη φάση ο ιστός του στήθους αντικαθίσταται από λίπος, του οποίου η υφή είναι πιο μαλακή, γι’ αυτό και το στήθος δεν είναι πια τόσο στητό, όσο ήταν παλιότερα. Η ιδιαιτερότητα αυτή της μεταβολής, ωστόσο είναι ότι δεν γίνεται ομοιόμορφα και στα δυο στήθη και είναι πιθανό να να σχηματιστούν μικρές κύστες, από την ανισορροπία ιστού και λίπους στην περιοχή. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι ανησυχητικές, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συνεχίζετε τακτικά την αυτοεξέταση και να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας για τυχόν αλλαγές που σας προβληματίζουν.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Μείωση πυκνότητας
Η πτώση του στήθους, που συχνά απογοητεύει τις γυναίκες, είναι φυσιολογική εξέλιξη του σώματος, όσο περνάνε τα χρόνια και εντείνεται ακόμα περισσότερο όταν προηγείται απότομη αλλαγή του βάρους, είτε εξαιτίας εγκυμοσύνης, είτε όχι.
Η ελαστικότητα των μαστών υποχωρεί, καθώς μειώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και το στήθος χάνει σε πυκνότητα.
Το καλό σε αυτή τη μεταβολή της πυκνότητας είναι ότι μπορούν να διαφανούν καλύτερα στη μαστογραφία τυχόν ανησυχητικές αλλαγές και να γίνει σωστότερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.