13 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Kirk Douglas

kirk-douglas
ΤΡΙΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

O Kirk Douglas ζει και βασιλεύει μάλιστα σήμερα κλείνει τα 97 του χρόνια.

Πρόσφατα, το People.com έκανε μία συνηθισμένη για τα media γκάφα. Πέθανε τον Kirk Douglas. Το θέμα έγινε viral φυσικά στο internet. Σε …πείσμα λοιπόν του ατυχούς αυτού δημοσιεύματος, ένας από τους εν ζωή θρύλους του Hollywood σήμερα έχει γενέθλια. Τα 97α του μάλιστα. Ας δούμε λοιπόν, μία επετειακή αναφορά σε 13 πράγματα που ίσως δε γνωρίζουμε για τον Kirk Douglas.

Το πραγματικό του όνομα είναι Issur Danielovitch (αλλού αναφέρεται και ως Issur Danielovitch Demsky) γιος του Jacob Danielovitch και της Bryna, οι οποίοι μετακόμισαν στις ΗΠΑ από τη σημερινή Λευκορωσία το 1912.

Έχει τέσσερις γιούς: Michael Douglas, Joel Douglas, Peter Douglas και Eric Douglas. Οι δύο πρώτοι είναι από το γάμο του με την ηθοποιό Diana Douglas και οι Peter και Eric από το γάμο του με την Anne Douglas, με την οποία είναι παντρεμένοι από το 1954. Ο μικρότερός γιος του, ο Eric, πέθανε στις 6 Ιουλίου του 2004 σε ηλικία 46 ετών από καταχρήσεις αλκοόλ και ναρκωτικών.

Το ντεμπούτο του στη σκηνή το έκανε το 1942.

Ο Kirk Douglas, το 1955 έπαθε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που δυσκόλεψε την ομιλία του. Τελικά, μετά από πολλές θεραπείες κατάφερε να την ανακτήσει πλήρως.

Κέρδισε 50.000 δολάρια για να πει τη μία μοναδική λέξη σε γιαπωνέζικο τηλεοπτικό  διαφημιστικό τη δεκαετία του 1980. Η λέξη ήταν «Coffee».

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1991 επέζησε από ένα δυστύχημα με ελικόπτερο, όπου πέθαναν οι άλλοι δύο επιβαίνοντες. Ο Douglas γλίτωσε αλλά η πτώση του άφησε μόνιμη βλάβη στην πλάτη.

Με τον έτερο θρύλο Burt Lancaster πρωταγωνίστησαν  μαζί σε 7 ταινίες: Victory at Entebbe (1976), Tough Guys (1986), Seven Days in May (1964), The List of Adrian Messenger (1963), I Walk Alone (1948), Gunfight at the O.K. Corral (1957) και The Devil's Disciple (1959).

Ο Kirk Douglas έχει ύψος 1.75 και συνήθιζε να φορά πάτους για να φαίνεται ψηλότερος στις ταινίες. Όταν σε κάποια γυρίσματα ο  Burt Lancaster του έκρυψε τους πάτους, δεν γέλασε καθόλου.

Όταν απέλυσαν τον γιο του Michael Douglas από τη θεατρική παραγωγή Summer Tree, ο Kirk αγόρασε το θέατρο και τα δικαιώματα του έργου και τα χάρισε στο γιο του για να πρωταγωνιστήσει.

Το 2005, ο ηθοποιός αντικατέστησε και τα δύο του γόνατα παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής.

Το 2004 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υποκριτική αλλά το 2008 έκανε μία ακόμη εμφάνιση στο Empire State Building Murders (2008).

Είναι δεινός χρήστης του internet και έχει μάλιστα και σελίδα MySpace, ενώ έχει συγγράψει πολλά βιβλία.

Έχει προταθεί 3 φορές για Oscar αλλά μόλις το 1996 του απονεμήθηκε ένα χρυσό τιμητικό αγαλματίδιο για τα 50 χρόνια προσφοράς του στον κινηματογράφο.