Τα πιο γνωστά τραγούδια για… καλό σκοπό

band-aid
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Με αφορμή την πρόσφατη επανακυκλοφορία του «Do They Know It’s Christmas?» με νεότερους και παλιότερους καλλιτέχνες, ας θυμηθούμε τις στιγμές που οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες του πλανήτη ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό.

Band Aid- Do They Know It’s Christmas

Η αρχική του εκδοχή ηχογραφήθηκε το 1984. Σκοπός ήταν η εξάλειψη του λιμού που είχε πλήξει την Αιθιοπία την περασμένη χρόνια. Εμπνευστής  και συνθέτης ήταν ο Bob Geldoff, μέλος των Boomtown Rats και γνωστός για την ακτιβιστική του δράση, πέρα από άλλες δραστηριότητες. Συμμετείχαν ονόματα από τους  U2, τους Culture Club, τον Paul Weller μέχρι τις Bananarama.  Φέτος, το τραγούδι υπάρχει σε νέα εκδοχή, με τα έσοδα να πηγαίνουν στις έρευνες για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα. Εκτός από τον πανταχού παρόντα Bono, που συμμετέχει ξανά, ονόματα όπως οι Coldplay, οι Bastille και οι One Direction, βάζουν τη δική τους μικρή πινελιά.

USA for Africa- We are the World

Με σκοπό την εξάλειψη της πείνας και της φτώχιας στην Αφρικανική ήπειρο, μερικοί από τους μεγαλύτερους αστέρες της pop,rock και soul μουσικής ενώθηκαν το 1984. Συμμετείχε σχεδόν σύσσωμη η οικογένεια Jackson, η Diana Ross, η  Cindy Lauper,η Tina Turner, o Bruce Springsteen κ.ά.

Various-That’s What Friends are For

Οι μουσικοί θρύλοι Dion Warwick, Elton John, Gladys Night και Stevie Wonder ηχογράφησαν το 1985, το συγκεκριμένο κομμάτι, με σκοπό να μαζευτούν χρήματα για την έρευνα κατά του AIDS.   Το τραγούδι κέρδισε βραβείο Grammy και κατάφερε να σημειώσει εισπράξεις 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

All Star-What’s Going On

Αυτή η διασκευή του πασίγνωστου τραγουδιού του Marvin Gaye, ηχογραφήθηκε λίγες βδομάδες πριν την 11η Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενίσχυση των εκστρατειών για την καταπολέμηση του AIDS στις τρίτες χώρες.  Μετά τις επιθέσεις όμως, η ίδια η οργάνωση αποφάσισε να δωρίσει κάποια από τα έσοδα στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό. Στην παραγωγή βρίσκονταν ο Jermaine Dupri και ο Bono, και συμμετείχαν κυρίως pop και r&b stars, όπως ο Justin Timberlake, οι τότε Destiny’s Child, η Britney Spears, αλλά και ο Michael Stipe των R.E.M .

Various-Perfect Day

Η διασκευή του κλασσικού αυτού κομματιού του Lou Reed, ηχογραφήθηκε υπό τη σκεπή του BBC, και τα έσοδα πήγαν στην οργάνωση Children In Need. Ανάμεσα στους αστέρες που συμμετείχαν ήταν ο David Bowie, ο Bono, ο Elton John και ο ίδιος ο Reed.

Ροζίνα Αράπη