Ο Andrew Horton μιλά για τον αξέχαστο Robin Williams

williams
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο ξαφνικός θάνατος του - βραβευμένου με Oscar - ηθοποιού Robin Williams, τον περασμένο Αύγουστο, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Έφυγε, επιλέγοντας να βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του, αλλά άφησε πίσω του πλούσια κληρονομιά, καθώς άσκησε τεράστια επιρροή στον παγκόσμιο κινηματογράφο, κυρίως μέσα από τις κωμικές και δραματικές ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Για το ταλέντο και τις ιδιαίτερες ικανότητες του αξέχαστου ηθοποιού θα μιλήσει ο Καθηγητής Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Andrew Horton, στην διάλεξη - αφιέρωμα για τον Robin Williams, που θα πραγματοποιηθεί (στα αγγλικά) στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Έβαζε δράμα ακόμη και στους πιο κωμικούς του ρόλους
Ο βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας 30 βιβλίων για τον κινηματογράφο, το σενάριο και τις πολιτισμικές σπουδές, Andrew Horton, ο οποίος έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είχα την τύχη να συναντήσω και να γνωρίσω τον Robin Williams, το 1982, στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ”. Εκείνη την εποχή, ολοκλήρωνα τη συγγραφή του βιβλίου μου για τον σκηνοθέτη της ταινίας “George Roy Hill”. Ο Robin θαύμαζε ιδιαίτερα τον τρόπο, που ο Hill τον βοηθούσε να δίνει μορφή στην ερμηνεία και το χιούμορ του».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC), σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA), ο Andrew Horton θα εκφράσει τις σκέψεις του και θα προβάλλει σκηνές από ταινίες που αναδεικνύουν τις διάφορες πτυχές του ταλέντου και την ικανότητά του Robin Williams να προσθέτει δράμα ακόμη και στους πιο κωμικούς ρόλους του.

Andrew Horton.

Με «ελληνική» οπτική
Μάλιστα, έχοντας απολαύσει την ελληνική κωμωδία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τη λογοτεχνία, ο Andrew Horton προσφέρει τη δική του «ελληνική» οπτική, αναφορικά με το κωμικό ταλέντο του Robin Williams και κάποια κοινά στοιχεία, που ο ίδιος εντοπίζει στην ερμηνεία του ηθοποιού και στο έργο του με τον Θανάση Βέγγο ή τον Καραγκιόζη, για τα οποία επισημαίνει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν ομοιότητες στην ικανότητα του Robin Williams να παίζει τόσους πολλούς διαφορετικούς ρόλους, είτε κωμικούς, είτε δραματικούς, και σε αυτό που ο Θανάσης Βέγγος έκανε, όταν έπαιζε π.χ. στο “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” και στο “Βλέμμα του Οδυσσέα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Λάτρης της Ελλάδας
Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην Κέα, ο Andrew Horton, αφιέρωσε 40 χρόνια στην έρευνα, τη διδασκαλία και τη συγγραφή για τον ελληνικό κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό και είναι και ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυο βιβλία και αναρίθμητα δοκίμια πάνω στις ταινίες του μεγάλου Έλληνα δημιουργού είναι μέρος του έργου του Andrew Horton, ο οποίος έχει καλύψει 30 χρόνια καριέρας του σκηνοθέτη με μια σειρά συνεντεύξεων μαζί του.

Πληροφορίες: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Μασσαλίας 22 - Κολωνάκι (2ος όροφος), τηλ.: 210 3680000.

naftemporiki.gr