Λαπωνία: άγρια φύση, παράδοση και… Άη Βασίλης

laponia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Είτε πιστεύετε είτε όχι στον Άη Βασίλη, ένα ταξίδι στα μέρη του σίγουρα θα έδινε άλλη ατμόσφαιρα στις γιορτές σας.

Διάσημη για το χωριό του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι της φιλανδικής Λαπωνίας, η περιοχή εκεί ψηλά φαντάζει παραμυθένια και εορταστική. Κι όχι μόνο φαντάζει, αλλά είναι, με όσους την επισκέπτονται να μιλούν για χριστουγεννιάτικο σκηνικό με παγωμένες λίμνες, δάση, ταράνδους, έλκηθρα και χιόνι να επικρατεί παντού, δημιουργώντας πολικές εικόνες στην περιοχή.

Όλο αυτό το ιδιαίτερο σκηνικό συμπληρώνει η έλλειψη φωτός, αφού ο ήλιος δεν ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η λιακάδα αποτελεί άγνωστη λέξη γι’ αυτό το διάστημα. Οι πολικές νύχτες κάνουν την εμφάνισή τους, με το φως να είναι ελαφρύ ή και ανύπαρκτο, όλα να μοιάζουν σαν να κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς και ο χρόνος να φαίνεται σαν να παγώνει, μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Όπως καταλαβαίνετε, η Λαπωνία έχει πολλά να δείτε πέρα από το χωριό του Άη Βασίλη...

Utsjoki: παραδοσιακά όμορφο
Πιο κοντά στη φύση θα νιώσετε στο Utsjoki στα σύνορα με τη Νορβηγία, όπου ο πλούσιος σε σολομό ποταμός Τένο δημιουργεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις 2 χώρες. Εκεί όλα είναι σκεπασμένα με το λαμπερό άσπρο του χιονιού, εκπληρώνοντας –λίγο αργοπορημένα- τις παιδικές σας φαντασιώσεις, ενώ 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη θα συναντήσετε το Valle Holiday Village, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τη χειμερινή, παραμυθένια εικόνα της περιοχής. Οι ντόπιοι, παρ’ όλο που έχουν i-phones και πρωινές δουλειές, δεν παύουν να διατηρούν ένα παραδοσιακό στυλ ζωής, που σημαίνει ψάρεμα στις λίμνες, εκτροφή ταράνδων, συλλογή μανιταριών από τα δάση κ.ο.κ. 

Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή λίγο διαφορετικά, με φωτιά και τις κλασικές σκηνές lavvu να σας βάζουν απόλυτα στο κλίμα της περιοχής. Από ένα τέτοιο σκηνικό, δεν γίνεται να λείπουν οι αρκούδες και άλλα άγρια ζώα όπως ο λύγκας, ο αδηφάγος κ.ά.

Ακολουθώντας τον ποταμό Τένο περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, θα βρεθείτε στο Nuorgam, όπου άλλο ένα Holiday Village περιμένει τους επισκέπτες, με ξύλινα καταφύγια, κάποια μάλιστα με δική τους σάουνα, περικυκλωμένα από… άγρια φύση. Οι δραστηριότητες εκεί ποικίλλουν, από σκι μέχρι ψάρεμα στις παγωμένες λίμνες και snowmobile κι όσοι είναι τυχεροί μπορεί και να πετύχουν τα αρκτικά φώτα. Στην πραγματικότητα, τα φώτα είναι πάντα εκεί, αλλά πολλές φορές κρύβονται πίσω από τα σύννεφα, ενώ η καλύτερη ώρα για να τα δείτε είναι νωρίς το απόγευμα, όπου φαίνονται χαμηλά στον ορίζοντα. Οι ντόπιοι, μάλιστα, δείχνουν μεγάλο σεβασμό προς αυτά και παραμένουν σιωπηλοί όταν είναι ορατά.

Γεύσεις Λαπωνίας
Ταξίδι στη Φινλανδία και δη στη Λαπωνία χωρίς να δοκιμάσετε λίγο τάρανδο δεν νοείται. Τάρανδος και τυρί με σάλτσα από άγρια βατόμουρα και ψάρια, όπως σολομός και πέρκα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουζίνα τους. Δοκιμάστε τσάι, λουκάνικα, και ζεστά ροφήματα σερβιρισμένα σε ξύλινες κούπες kuksa και μην παραλείψετε να πιείτε glögi (ζεστός, πικάντικος χυμός μούρου) και να φάτε piparkakku ψωμί με τζίντζερ.

Ροβανιέμι: διασκέδαση στο χωριό του Άη Βασίλη
Όσο κι αν η Λαπωνία έχει να σας γεμίσει με πολλές εικόνες, ένα πέρασμα από το χωριό του Άη Βασίλη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα σας, είτε είστε παιδί στην… ψυχή, είτε όχι. Στο Ροβανιέμι το κρύο μπορεί να είναι τσουχτερό, φτάνοντας ακόμη και τους -30 βαθμούς Κελσίου, τα πάντα, όμως, εκεί έχουν βαλθεί να σας κάνουν να το ξεχάσετε.

Περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Ροβιανέμι, θα βρεθείτε στο χωριό του Άη Βασίλη, όπου και τον… συναντούν οι επισκέπτες. Το χωριό είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο θεματικό πάρκο με αξιοθέατα που ταξιδεύουν κάθε τουρίστα στα παιδικά του χρόνια, παρουσιάζοντάς του το γραφείο του Άη Βασίλη, το ταχυδρομείο του, το εργαστήριό του με τα δεκάδες ξωτικά, το σχολείο των ξωτικών, γλυπτά από πάγο κ.ο.κ.

Εκτός, όμως, από τις ασχολίες του Άη Βασίλη έχετε κι εσείς την ευκαιρία για διάφορες δραστηριότητες στο χιόνι, όμως βόλτα με έλκηθρο, snow mobile safari και διάφορα άλλα, ενώ ο χώρος είναι απόλυτα οργανωμένος με υποδομές φιλοξενίας, μπαρ, εστιατόρια κ.ο.κ. Για περισσότερες πληροφορίες http://www.santaclausvillage.info/ και http://www.santapark.com/en/santapark.