6 αγαπημένοι (και μη) ...Αγιοβασίληδες του σινεμά

bad-santa
ΤΡΙΤΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μέρες μετράμε μέχρι ο Αϊ Βασίλης να επισκεφτεί και τη δική μας…καμινάδα.

Στο σινεμά βέβαια, υπάρχουν κάποιοι Αϊ Βασίληδες αγαπημένοι. Άλλοι πάλι είναι λίγο ανατριχιαστικοί. Κι άλλοι παράδειγμα προς αποφυγή.

Και με αυτόν θα ξεκινήσω. Τον..προς αποφυγή. Σίγουρα δεν είναι πρότυπο Άι Βασίλη. Και μάλλον δεν το θέλει κιόλας. Γι αυτό και ο Billy Bob Thornton ως Bad Santa (2003) κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις του πιο κακού Αγίου των κινηματογραφικών…ημερών. Σοβινιστής, γυναικάς, μεθυσμένος με σοβαρότατο πρόβλημα συμπεριφοράς έδωσε άλλη αίσθηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά όμως είναι εξαιρετικός να τον παρακολουθείς και γοητευτικότατος για όλους τους λάθος λόγους στην ταινία του Terry Zwigoff.

Ο Jack Skellington στον Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη (The Nightmare Before Christmas, 1993), από την άλλη είναι ο βασιλιάς της Halloween Town (της δικής μας αποκριάς δηλαδή) που ανακαλύπτει την Christmas Town. Αλλά δεν πολυαντιλαμβάνεται την έννοια και έτσι ξεκινά το εμπνευσμένο και δημιουργικότατο animation του Henry Selick, που έγραψε ο master Tim Burton.

Το ταξίδι του Jack, γεμίζει χρώματα σε μία συγκλονιστική προσπάθεια να ανακαλύψει τι σημαίνει τελικά Χριστούγεννα. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ο Jack καταλαβαίνει τι συμβαίνει μόλις βγάλει τη στολή του «Sandy Claws» και αποφασίσει να σώσει τον πραγματικό Αϊ Βασίλη από τον υποχθόνιο Oogie.

Ο τηλεοπτικός θρύλος, Edward Asner υποδύεται τον Άι Βασίλη στην ταινία Elf (2003) του Jon Favreau. Η αλήθεια είναι ότι η μορφή του είναι ακριβώς όπως έχουμε συνηθίσει τον αγαπημένο μας άγιο αλλά στη συγκεκριμένη ταινία ο ρόλος του είναι δευτερεύων. Τα πρωτεία κρατά ο Will Ferrell, το ξωτικό της ταινίας, η οποία μπορεί να μην είναι και η καλύτερη του είδους αλλά άνετα την παρακολουθείς, ειδικά αυτές τις μέρες.

Ο Paul Giamatti υποδύθηκε τον Fred Claus το 2007 στην ομώνυμη ταινία του David Dobkin. Το φιλμ είναι σχεδόν απαράδεκτο, με τον αδερφό του Santa Claus, τον Fred (Vince Vaughn) να αναγκάζεται να φτιάξει στις διερρηγμένες σχέσεις με τον αδερφό του. Ο Giamatti με τη βοήθεια του μακιγιάζ και των απίστευτων στρωμάτων πάχους, θυμίζει τον Αϊ Βασίλη, αλλά η ψυχοσύνθεσή του- ειδικά η εμμονή του με το φαγητό ως υποκατάστατο κάποιων ψυχολογικών τραυμάτων- σίγουρα σε αφήνει άφωνο ως ιδέα.

Στην …τριλογία του Αϊ Βασίλη (The Santa Clause 1,2 και 3) ο Tim Allen χρειάστηκε να φορέσει ξανά και ξανά το κόκκινο κοστούμι. Όλα ξεκίνησαν, όταν ως Scott Calvin στην ταινία του John Pasquin το 1993, Παραμονή Πρωτοχρονιάς σκοτώνει κατά λάθος τον Αϊ Βασίλη και αναγκάζεται να πάρει τη θέση του.

Το 2002, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Michael Lembeck, αυτή τη φορά, ξαναφορά το κοστούμι, όχι με την ίδια επιτυχία για να το αποτελειώσει κυριολεκτικά το 2006 με τον ίδιο σκηνοθέτη στο The Santa Clause 3: The Escape Clause (Ο Άγιος Βασίλης μου 3: Απόδραση από την Καισαρεία σε ελληνική μετάφραση και προσαρμογή).

Πιο πρόσφατος Άγιος Βασίλης, ο βραβευμένος με Oscar και υπέροχος ηθοποιός Jim Broadbent, στο Get Santa (2014) του Christopher Smith, που δεν έχει κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες - και ούτε προβλέπεται μάλλον. Αυτός ο Άγιος, φόρεσε τη στολή του, τράκαρε με το έλκηθρό του, αποκοιμήθηκε σε ένα γκαράζ και «ανάγκασε» έναν πατέρα με το γιο του να τον βοηθήσουν ώστε να σώσουν τα Χριστούγεννα και να τον γλιτώσουν από την αστυνομία.