Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...

san-bgeis-ston-pigaimo-gia-tin-ithaki

Το Βαθύ σε μια φωτογραφία του Γεράσιμου Καραβία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Το νησί του Καβάφη και του Οδυσσέα, ξεχωρίζει για τις φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία του, επιβεβαιώνοντας τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή.

Πάντα στον νου σου να’ χεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Ο Καβάφης την ύμνησε σε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ποιήματά του ( www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=81&cat=1 ) και ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος μυθικός Βασιλιάς που πολέμησε στον Τρωικό Πόλεμο, είχε εκεί το Βασίλειό του. Και όχι άδικα. Η Ιθάκη είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας, ήρεμο, καταπράσινο, με εκπληκτικές παραλίες και αξιόλογα ιστορικά μνημεία, με χαρακτηριστική την αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης και με τουριστική ανάπτυξη που δεν έχει καταστρέψει τη γοητεία και την παράδοσή της.

Είναι το μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων Νήσων, νότια της Λευκάδας και πολύ κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με το στενό της Ιθάκης ( http://bit.ly/jZ1tq7 ).

Πρωτεύουσα της Ιθάκης είναι το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην «αγκαλιά» του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του να στολίζουν το λιμάνι.

Είναι ένα φυσικό λιμάνι ιδιαίτερου κάλλους, που διατηρεί τον παλαιό επτανησιακό ρυθμό δόμησης και -όπως και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού- έχει χαρακτηριστεί Παραδοσιακός Οικισμός. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί άφησαν οι Φαίακες κοιμισμένο τον Οδυσσέα.

Από τα αξιοθέατα της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό, το λαογραφικό – ναυτικό μουσείο ( http://bit.ly/izb2j2 ) και τη Μητρόπολη. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε στο σεισμό του 1953. Επίσης, στο Βαθύ, σώζεται και το πατρικό σπίτι Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Κοντά στη ΝΔ παραλία του λιμανιού, βρίσκεται τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα -με την ομώνυμη εκκλησία. Το κτήριο που βρίσκεται εκεί, φιλοξενούσε παλιά λοιμοκαθαρτήριο (1836) και αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912). Το Λαζαρέτο έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε.

Χτισμένο αμφιθεατρικά, 3χλμ. πάνω από το Βαθύ, σε υψόμετρο 300 μ., στην βορειοανατολική πλευρά του βουνού Πεταλιάτικο, βρίσκεται το Περαχώρι, ένα χωριό με μεσαιωνικά ερείπια προγενέστερου οικισμού, της Παλαιοχώρας που υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης, όπου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική και οι βυζαντινές εκκλησίες με τις τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού, αλλά και το δάσος «Αφεντικός Λόγγος».

Το πιο στενό σημείο του νησιού, που ενώνει τη νότια με τη βόρεια Ιθάκη και απέχει περίπου 4 χλμ από την πρωτεύουσα, είναι ο Αετός, ένας μικρός συνοικισμός με λίγα σπίτια κατά μήκος της παραλίας. Το βουνό του Αετού έχει ύψος 380 μ. και φιλοξενεί τα «Κυκλώπεια Τείχη». Ο Αετός οφείλει το όνομά του στο σχήμα που κάνει το βουνό με τις δύο παραλίες που μοιάζουν με αετό που έχει μισάνοιχτες τις φτερούγες του.

Κατευθυνόμενοι προς το βόρειο τμήμα του νησιού, το πρώτο χωριό που συναντάμε στο δρόμο μας, είναι η Λεύκη, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών να συνθέτει μια αυθεντική νησιώτικη εικόνα, ενώ λίγο πριν τον οικισμό της βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης που τα σπίτια του είναι κτισμένα πάνω από την όμορφη παραλία του Άσπρου Γιαλού.

Το Κιόνι σε μια φωτογραφία του Γεράσιμου Καραβία

Συνεχίζοντας βόρεια (17 χιλ. από το Βαθύ), βρίσκεται ο Σταυρός, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα, στην πλατεία του οποίου βρίσκεται η προτομή του Οδυσσέα. Η περιοχή παρουσιάζει ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πιθανό να ήταν εδώ κτισμένο το ανάκτορο του Οδυσσέα. Στην περιοχή βρίσκεται και το Σπήλαιο του Λοΐζου, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν ίχνη αρχαίου ιερού και οι εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, της Ζωοδόχου Πηγής και του Σωτήρος.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, βρίσκονται επίσης αρκετοί ακόμη ενδιαφέροντες οικισμοί, όπως η Ανωγή, το αρχαιότερο χωριό της Ιθάκης, με τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά προϊστορικά μεγαλιθικά μνημεία, γνωστά ως «Μενίρ» και την υπέροχη θέα στο Ιόνιο, η Εξωγή, το βορειότερο χωριό της Ιθάκης, με το μνημείο με τις τεχνητές πυραμίδες και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και τις Αγίας Μαρίνας, ο παραδοσιακός Πλατρειθιάς και οι Φρίκες, ένα γραφικό ψαροχώρι με τους δύο καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους και το Κιόνι με το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης και τις μαγευτικές παραλίες του.

Βουτιές στα νερά του Ιονίου

Η Ιθάκη έχει πολλές εντυπωσιακές παραλίες, άλλες εύκολα προσβάσιμες από πολλούς και άλλες που μπορεί κανείς να τις επισκεφτεί μόνο με σκάφος. Αποτελούνται από λεία λευκά βότσαλα, στολίζονται με δέντρα που φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και έχουν διάφανα, καθαρά νερά.

Παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι είναι η Λούτσα, κάτω από τα ενετικά κανόνια του λιμανιού, τα Δεξά, στο δρόμο προς τον Αετό και τη βόρεια Ιθάκη, που έχουν και γαλάζια σημαία, το Σαρακήνικο, το Φιλιατρό, το Γιδάκι (με καΐκι σε 30 λεπτά), που θεωρείται και μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, τα Μνήματα, σε κοντινή απόσταση από την πόλη, ο Σχοίνος, στο βάθος του ομώνυμου κόλπου σε απόσταση 3χλμ από το Βαθύ, ο Αετός και ο Πίσω Αετός.

Η παραλία Γιδάκι σε μια φωτογραφία του Γεράσιμου Καραβία

Υπάρχουν πολλές ακόμη παραλίες, μικρές ή μεγάλες, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα για να επισκεφτείτε μόνοι σας τις δύσκολα προσβάσιμες, είτε να βρεθείτε σε αυτές με το καΐκι που ξεκινά από το Βαθύ και εκτελεί ημερήσιες κρουαζιέρες.

Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Πάτρας (περ. 4 ώρες), ή από το λιμάνι του Αστακού (περ. 2.30 ώρες).

Πού θα φάτε και πού θα μείνετε: για τη διαμονή και το φαγητό σας στο νησί, συμβουλευτείτε τον τουριστικό οδηγό του στο www.ithaki.gr .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]