Ανεξερεύνητα παραδεισένια νησιά στα πέρατα του κόσμου

aneksereunita-paradeisenia-nisia-sta-perata-tou-kosmou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Από τα ανοιχτά της Αυστραλίας και του Παναμά, μέχρι την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, οι ωκεανοί φιλοξενούν παραδεισένια νησιά που λίγοι γνωρίζουν και έχουν επισκεφτεί, αλλά πολλοί θα ονειρευόντουσαν.

Καλή η Μύκονος και η Σαντορίνη, καλή και η Σικελία, τι θα λέγατε όμως να πάμε ένα μακρινό ταξίδι στα πιο παρθένα και απομακρυσμένα νησιά του κόσμου; Ανακαλύψτε παραδείσους στη μέση των ωκεανών, με κοκοφοίνικες, σμαραγδένια νερά και παραλίες με λευκή άμμο, όπου θα… ευχόσασταν πολύ να βρισκόσασταν ναυαγοί!

1. Νησιά Torres Strait, Aυστραλία

Τα νησιά Torres Strait ( http://bit.ly/jRLqNG ) είναι η… Αυστραλία, χωρίς όμως τα πλήθη τουριστών! Πρόκειται για έναν παράδεισο 274 μικρών νησιών, βόρεια του ακρωτηρίου York της Αυστραλίας και νότια της Νέας Γουινέας ( http://bit.ly/kL8vIi ), τα οποία διατηρούν μια μοναδική φυλετική κουλτούρα που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των Αβορίγινων της Αυστραλίας και της Παπούα Νέας Γουινέας. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef ) βρίσκεται μια ανάσα μακριά. Θα βρείτε καταλύματα στα νησιά Thursday και Horn, αλλά η πρόσβαση στα υπόλοιπα νησιά είναι στη διακριτική ευχέρεια των τοπικών αρχών.

Για να επισκεφτείτε τα απομακρυσμένα νησιά, πρέπει να λάβετε άδεια τουλάχιστον ένα μήνα πριν, από την Περιφερειακή Αρχή, www.tsra.gov.au/ .

2. Νησιά Yaeyama, Ιαπωνία

Τα ειδυλλιακά νησιά Yaeyama ( www.japan-guide.com/e/e7200.html ), βρίσκονται απομονωμένα στο νότιο άκρο του ιαπωνικού αρχιπελάγους, αποτελώντας το πιο απομακρυσμένο μέρος της χώρας ( http://bit.ly/lEgQt4 ). Θυμίζοντας νησιά της Καραϊβικής, τα νησιά Iriomote, Taketomi και Ishigaki προσφέρουν στους επισκέπτες και τους κατοίκους τους, γενναιόδωρες ποσότητες ήλιου, μαγευτικές ακρογιαλιές και φυσικά, νόστιμο σούσι. Το Ishigaki έχει τις καλύτερες παραλίες, ενώ το Taketomi φημίζεται για τα παραδοσιακά σπίτια στους οικισμούς του και το Iriomote για τις ιαματικές πηγές του. Η Japan Transocean Air εκτελεί πτήσεις καθημερινά από το Τόκιο μέχρι το Ishigaki, το οποίο συνδέεται με τα άλλα νησιά με τακτικά δρομολόγια πλοίων.

3. Νησιά Salut, Γαλλική Γουιάνα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για το νησί του διαβόλου, αλλά λίγοι γνωρίζουν που βρίσκεται στο χάρτη. Το μικρότερο από τα τρία νησιά Îles du Salut ( www.ilesdusalut.com ), η περίφημη πρώην αποικία καταδίκων, χωρίζεται από την ακτή της Γαλλικής Γουιάνας από 14 χιλιόμετρα θάλασσας γεμάτης από καρχαρίες ( http://bit.ly/l1XMkF ). Ο… Steve McQueen προσπάθησε να δραπετεύσει από τα νησιά επανειλημμένα στην ταινία «Papillon», αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι επισκέπτες δε θέλουν να φύγουν από τα νησιά με τα γαλαζοπράσινα νερά, τους χρωματιστούς παπαγάλους, τους αμέτρητους κοκοφοίνικες και τα ερείπια από την αποικία καταδίκων. Η πρόσβαση στα Îles du Salut είναι με καταμαράν από το Kourou της Γαλλικής Γουιάνας και το μόνο μέρος για να μείνετε είναι το Auberge des Iles.

4. Αρχιπέλαγος San Blás, Παναμάς

Ο Παναμάς δεν είναι πιθανώς το πρώτο μέρος που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Καραϊβική. Κι όμως, αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει εντυπωσιακά κοραλλιογενή νησιά που ανταγωνίζονται σε ομορφιές, ακόμη και τα νησιά Κέιμαν ή τις Παρθένες νήσους. Το αρχιπέλαγος San Blas ( www.enjoypanama.com/san_blas.htm ), είναι αυτόνομη επαρχία του λαού Κούνα και περιλαμβάνει 365 νησάκια στα ζεστά νερά της νότιας Καραϊβικής ( http://bit.ly/iSH8Tj ). Ξεχάστε τα πολυτελή θέρετρα – τα μόνα καταλύματα είναι δωμάτια σε σπίτια του χωριού και το δείπνο περιλαμβάνει ό, τι φέρνουν οι ψαράδες από την ανοιχτή θάλασσα. Η Air Panama εκτελεί τακτικές πτήσεις προς τα νησιά και την πρωτεύουσά τους, El Porvenir.

5. Νησιά Penghu, Ταϊβάν

Εάν η Ταϊβάν είναι η άλλη Κίνα, τότε τα νησιά Penghu ( http://tour.penghu.gov.tw/English/64islands/64islands-1.asp ) είναι η άλλη Ταϊβάν! Διοικούμενα από την Ταϊπέι, τα 90 νησιά του αρχιπελάγους Penghu ( http://bit.ly/jbhJTt ) είναι γεμάτα από εντυπωσιακά τοπία και παρθένες ακρογιαλιές και διατηρούν ανέγγιχτη την τοπική κουλτούρα της Ταϊβάν. Μακριά από την πρωτεύουσα Μakung, θα δείτε ακόμη βοϊδάμαξες, ψαροπαγίδες, βράχια από βασάλτη και αρχαίους ναούς αφιερωμένους στη θεά θάλασσα Ματσού. Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, οι παραλίες των νησιών αποτελούν έναν από τους κυριότερους τόπους ωοτοκίας των υπό εξαφάνιση πράσινων χελώνων.

6. Νησιά Bay & Hog, Ονδούρα

Τα σμαραγδένια νησιά έξω από τις ακτές της Ονδούρας ( http://bit.ly/mARscg ), είναι ένας ακόμη επίγειος παράδεισος για λίγους ( www.bayislandstourism.com/ ). Στο απόγειό τους, τα νησιά Roatán, Utila και Guanaja, ήταν ο τόπος κατοικίας 5000 εγκληματιών, ληστών και πειρατών, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου Henry Morgan (γνωστός και ως Μαυρογένης). Σήμερα, τα νησιά είναι γνωστά για τις παραλίες τους και τη δυνατότητα για καταδύσεις που προσφέρεται στην περιοχή. Στο κοντινό (νοτιότερα) Cayos Cochinos (Hog Islands) θα θαυμάσετε 13 εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς νήσους, ενώ το Plantation Beach Resort ( www.plantationbeachresort.com ) είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορείτε να μείνετε.

7. Νησιά Con Dao, Βιετνάμ

Τα νησιά Con Dao στα νοτιοδυτικά του Βιετνάμ ( http://bit.ly/iLxDvB ), ένα ακόμη μέρος που αποτελούσε πρώην φυλακή, φιλοξενούσαν την πιο γνωστή σωφρονιστική αποικία στην Ινδοκίνα, που λειτουργούσε μέχρι το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Με ένα εντυπωσιακό πλέον Εθνικό Πάρκο, τα 16 νησιά ( www.vietnamtravel.org/con-dao-island ) είναι μια φυσική χώρα των θαυμάτων, με πυκνή ζούγκλα, πράσινα νερά, παραλίες με λευκή άμμο και εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους. Η τουριστική ανάπτυξη στα νησιά περιορίζεται σε ένα μόνο γραφείο καταδύσεων και λιγοστά καταλύματα στο Con Son. Η κατάλληλη εποχή είναι ό, τι πιο σημαντικό για ένα ταξίδι στα νησιά Con Dao –στα νησιά επικρατούν θύελλες από τα δυτικά, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και από τα ανατολικά, από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

8. Νησιά Ssese, Ουγκάντα

Πώς γίνεται μια ηπειρωτική αφρικανική χώρα να περιλαμβάνεται σε μια λίστα με τα παραδεισένια ερημικά νησιά; Μα, χάρη στην τεράστια λίμνη Βικτώρια ( http://bit.ly/mmX54P )! Τα νησιά Ssese ( www.traveluganda.co.ug/ssese.asp ) έχουν όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστούν ως τέτοια -χρυσαφένιες παραλίες, φοίνικες, εξωτική χλωρίδα και πανίδα - απλά τυχαίνει να βρίσκονται στη μέση της μεγαλύτερης λίμνης της Αφρικής. Τα περισσότερα από τα 84 νησιά της ομάδας Ssese, είναι υπανάπτυκτα, αλλά υπάρχουν κάποια καταλύματα και κατασκηνώσεις στα Buggala, Bukasa και Banda. Εκτός από το να απολαύσετε τον ήλιο, άλλες δραστηριότητες είναι η εξερεύνηση της ζούγκλας και το κανό.