5 βιβλία που θα σου αλλάξουν τη ζωή (σίγουρα)

mikros-prigkipas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που πρέπει να βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας γιατί απλά, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντάς τα, αλλάζει η διάθεση και ο τρόπος σκέψης μας. Εδώ παραθέτουμε ΜΟΝΟ πέντε από αυτά…

«Ο Μικρός Πρίγκιπας», Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί

Η τρυφερή ιστορία του μικρού Πρίγκιπα, που περιγράφει τα ταξίδια του σε άλλους πλανήτες και τη γνωριμία του με ανθρώπους απόμακρους αλλά και όμορφους, αγγίζει κάθε αναγνώστη όλων των ηλικιών. Κι ακόμα κι αν πρόκειται τυπικά για ένα παιδικό βιβλίο, τα νοήματά του είναι βαθιά συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ζωή και τη μοίρα των ανθρώπων που είναι στο δικό τους χέρι.

«Ο Φύλακας στη Σίκαλη», Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Το μοναδικό αυτό βιβλίο του Σάλιντζερ θεωρείται –και δίκαια- αξεπέραστο ακόμα και σήμερα. Η ιστορία του Χόλντεν Κόλφιλντ είναι η πορεία κάθε ανθρώπου προς την ενηλικίωση. Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσει κανείς όμως, τους φόβους και τις δυσκολίες της εφηβείας και να περάσει «απέναντι», παλεύοντας για την ελευθερία και την αγάπη;

«Άμλετ», Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το πιο γνωστό ίσως έργο του Σαίξπηρ, με τον νεαρό πρίγκιπα Άμλετ να σχεδιάζει την εκδίκησή του απέναντι στον βασιλιά θείο του για τη δολοφονία του πατέρα του. Η ιστορία του Άμλετ είναι η πορεία προς την αναζήτηση της αλήθειας, με τα πισωγυρίσματα και την αναποφασιστικότητα που χαρακτηρίζουν πολλά ανθρώπινα όντα, αλλά και την βαθιά αγάπη προς την οικογένεια και την αίσθηση του χρέους που συχνά όλοι αισθανόμαστε.

«Η Δύναμη του Τώρα», του Έκχαρτ Τόλε

Η φήμη του βιβλίου αυτού  του Τόλε μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και ειδικά σε μια εποχή που τα πάντα δείχνουν να καταρρέουν και η ανθρώπινη δύναμη μοιάζει ανίκανη να αλλάξει οτιδήποτε. Το μήνυμα του Τόλε όμως, είναι ξεκάθαρο: την αλλαγή θα τη φέρεις μόνος σου στη ζωή σου. Αν δεν προσπαθήσεις εσύ κι ο καθένας μας ξεχωριστά, δεν μπορεί να γίνει βήμα προς τα μπροστά. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη χαρά και ξαναβρίσκει τον αληθινό του εαυτό. Και μαθαίνει να ζει ξανά το Τώρα.

«Εκατό Χρόνια Μοναξιά», Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Το βιβλίο του Μάρκες είναι ένα σημαδιακό έργο, που αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή. Δεν μιλά μόνο για τη μοίρα της Κολομβίας αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που αγωνίζεται να απελευθερωθεί. Η λογοτεχνική πένα του Μάρκες είναι μοναδική και το τελικό αποτέλεσμα ένα αριστούργημα όλων των εποχών.