Who is Who: 30 Seconds to Mars

who-is-who-30-seconds-to-mars

ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Οι επόμενοι μεγάλοι rock stars προσγειώνουν τον φουτουριστικό ήχο τους στην Αθήνα και υπόσχονται μια καταιγιστική εμφάνιση, στην Πλατεία Νερού την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Το rock συγκρότημα από το Los Angeles, στα περίπου δέκα χρόνια ύπαρξής του έχει αποκτήσει ένα τεράστιο αριθμό fans σε όλο τον κόσμο και λατρεύεται φανατικά. Ας δούμε όμως, τους σημαντικότερους σταθμούς στην μέχρι τώρα πορεία τους.

- Οι 30 Seconds To Mars δημιουργήθηκαν το 1998 από τα αδέρφια Jared και Shannon Leto. Μετά από ακροάσεις με διάφορους μουσικούς, ο Solon Bixler ανέλαβε τη θέση του κιθαρίστα και ο Max Wachter το μπάσο.

- Ο Jared είχε αρχίσει ήδη να φτιάχνει το όνομα του ως ηθοποιός, κάτι που συνέχισε και τα πρώτα χρόνια ύπαρξης της μπάντας, συμμετέχοντας με αντισυμβατικούς ρόλους σε ταινίες όπως το «Fight Club», «Requiem For A Dream» και «The Thin Red Line». Το 1996 και το 1997 είχε επιλεχθεί ανάμεσα στους 50 πιο όμορφους ανθρώπους από το περιοδικό People.

- Σε μια συνέντευξή τους, όταν ρωτήθηκαν για το όνομα του γκρουπ, ο Jared δήλωσε ότι για αυτούς δεν έχει σχέση με το διάστημα αλλά είναι ένα όνομα με πολλές ερμηνείες και κυρίως αντιπροσωπεύει καλά τον ήχο τους.

- Το πρώτο τους album κυκλοφόρησε το 2002 και είχε τίτλο το όνομα τους. Από εκείνο το album ξεχώρισαν τα singles «Capricorn» και «Standing On The Edge Of The Earth».

- Το δεύτερο album τους, με τίτλο «A Beautiful Lie» κυκλοφόρησε το 2005. Για να το προμοτάρουν έβαλαν μέσα σε 12 αντίτυπα 12 χρυσά εισιτήρια που επέτρεπαν στους τυχερούς fans να δουν δωρεάν όλες τους τις συναυλίες και να έχουν και πρόσβαση στα παρασκήνια.

- Το album έγινε πλατινένιο και οι 30 Seconds To Mars αποτελούσαν πλέον, ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα της νέας γενιάς του Mtv, κερδίζοντας βραβεία και βλέποντας τα videoclips τους να παίζονται συνέχεια. Πολλά singles ξεχώρισαν από το «A Beautiful Lie», όπως το ομώνυμο και τα «The Kill», «Miss Murder» και «From Yesterday».

- Ο Max Wachter και ο Solon Bixler αποχώρησαν από το συγκρότημα και ο Tomo Miličević έγινε ο νέος κιθαρίστας τους.

- Το 2008 η εταιρεία Virgin κατέθεσε μήνυση εναντίον του συγκροτήματος ζητώντας τους 30 εκατομμύρια δολάρια, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν παραδώσει τρία albums όπως πρόσταζε το συμβόλαιο τους. Ένα χρόνο μετά η εταιρεία απέσυρε τη μήνυση.

- Το «This Is War» ήταν το τρίτο album τους που κυκλοφόρησε το 2009. Σημείωσε τεράστια επιτυχία και πλέον, οι 30 Seconds To Mars θεωρούνται μία από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες μπάντες των τελευταίων χρόνων.

- Με την κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ δημιούργησαν και ένα νέο logo, που το έχουν ονομάσει η «Τριάδα», συμβολίζοντας τον αριθμό των μελών τους.

- Τα videoclip του συγκροτήματος είναι πάντα δουλεμένα και έχουν βραβευτεί από το Mtv ουκ ολίγες φορές. Το κομμάτι «The Kill» έχει αναφορές στη «Λάμψη» του Stephen King. Ο αριθμός 6277 που υπάρχει στην πόρτα ενός δωματίου βγάζει τη λέξη «Mars» σε ένα πληκτρολόγιο τηλεφώνου. Το πιο πρόσφατο «Hurricane» απαγορεύτηκε από το Mtv λόγω εικόνων βίας και sex.

- Το συγκρότημα έχει μια αρκετά αφοσιωμένη street team, που αποτελείται από fans με σκοπό να προμοτάρουν το συγκρότημα με ό,τι μέσα διαθέτουν, όπως το να ζητάνε τραγούδια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, να κρατάνε αρχείο με αναφορές στην μπάντα, να μιλάνε για αυτούς στους φίλους τους κ.ά. Το όνομα της ομάδας είναι Echelon, δανεισμένο από ένα τραγούδι από το πρώτο album των 30 Seconds To Mars.

Πληροφορίες: Πλατεία Νερού, Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, εισιτήρια 75 ευρώ (Διακεκριμένα στην κερκίδα), 60 (Pitch A), 55 (Αρένα Γενικής εισόδου).

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ