Πώς να φάτε σαν… Βίκινγκ

rollmop
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Οι σκανδιναβικές γεύσεις είναι εκτός από νόστιμες, άκρως υγιεινές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Γιατί να μη δοκιμάσετε να τις βάλετε στο πιάτο σας;

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη και σερβίρει σκανδιναβική κουζίνα επηρεασμένη από τη μοριακή γαστρονομία. Δεν χρειάζεται, όμως, να πάτε μέχρι εκεί για να γευτείτε τη σκανδιναβική διατροφή. Μπορείτε να φάτε (μερικά) παραδοσιακά σκανδιναβικά πιάτα ακόμη και στο σπίτι σας, λαμβάνοντας όλα τα οφέλη της κουζίνας αυτής, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αποδεικνύεται σούπερ υγιεινή.

Γνωρίστε τα rollmop
Οι Σκανδιναβοί τρελαίνονται για ρέγκα, η οποία αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, από τον 16ο αιώνα. Την προτιμούν τουρσί, αλλά και καπνιστή, τηγανητή ή ακόμα καλύτερα, ψητή, ενώ τα rollmop είναι φιλέτα ρέγγας τυλιγμένα με γέμιση που μπορεί να περιέχει κρεμμύδι, πράσινη ελιά κ.ά.

Συνδυάστε γλυκό και αλμυρό
Οι Βίκινγκ χάριζαν απόλαυση στους γευστικούς τους κάλυκες, κάνοντας περίεργους συνδυασμούς, προσθέτοντας για παράδειγμα γλυκά μούρα (άρα και περισσότερες βιταμίνες) στο κρέας τους.

Το λάχανο και η ζύμωση
Το Sauerkraut είναι ξινό λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και ανακαλύφθηκε από τους Δανούς, οι οποίοι εφάρμοζαν τέτοιες διαδικασίες στα λαχανικά τους για να διαρκούν περισσότερο τους μεγάλους χειμώνες που είχαν μπροστά τους.

Με το… κεφάλι στο πιάτο
Η παραδοσιακή σκανδιναβική δίαιτα σημαίνει πολλή πρωτεΐνη, προερχόμενη από κρέας. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όταν, όμως, στο πιάτο σας δείτε ένα καπνιστό κεφάλι αρνιού (το αγαπημένο νορβηγικό πιάτο smalahove), τότε τα πράγματα ίσως αλλάζουν.

Τηγανίστε ένα αβγό
Μπορεί τα τηγανητά αβγά να μην ήταν μέρος της διατροφής των Βίκινγκ, η Sarah Lund της δανέζικης σειράς “Killing”, όμως, έβγαλε 3 σεζόν με αυτά. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε κι εσείς στα πιάτα σας 2-3 φορές την εβδομάδα.

Σάντουιτς άλλου τύπου
Στη Σκανδιναβία οι ζεστοί και κρύοι μπουφέδες (γνωστοί και ως Smorgasbords) κάνουν θραύση, περιλαμβάνοντας ανοιχτά σάντουιτς με διαφόρων ειδών γέμιση. Ένα από τα πιο γευστικά είναι το Dyrlægens natmad, όπου πάνω σε ψωμί σίκαλης απλώνουν μια στρώση πατέ συκωτιού και συνεχίζουν με μια φέτα saltkød (παστό, μοσχαρίσιο κρέας), μια στρώση ζελέ κρέατος και ωμά κρεμμύδια για γαρνιτούρα.

Μην ξεχνάτε τη βρώμη
Οι Βίκινγκς ήταν από αυτούς που υιοθέτησαν νωρίς το porridge (συνήθως πρωινό πιάτο με δημητριακά σε νερό, γάλα ή και τα δύο, το οποίο σερβίρεται ζεστό (βραστό) σε μπολ ή πιάτο και άλλοτε περιέχει ζάχαρη, άλλοτε μπαχαρικά και λαχανικά). Κι όσο κι αν αντιμετώπιζαν συνεχώς το θάνατο με τις μάχες τους, οι αρτηρίες τους ήταν πάντα… πεντακάθαρες.