Κριτική ταινίας: Η Αρπαγή 3

neeson
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τα δύο προηγούμενα μέρη της Αρπαγής με τον Liam Neeson δεν ήταν κάτι το καινοτόμο στην ιστορία του κινηματογράφου δράσης. Τυπικά στη δράση, τυπικά στο σασπένς, που και που (αν όχι συχνά) είχαν και λίγο παραπάνω αδικαιολόγητο οικογενειακό μελόδραμα στο σενάριο, ενώ ο PG-13 χαρακτήρας, τους αφαίρεσε την όποια δυνατότητα να μετατραπούν σε ένα λουτρό αίματος ανάλογο των 80’s προγόνων τους.

 Αυτό όμως,δε σημαίνει πως πρόκειται για κακές, ταινίες. Κάθε άλλο, όταν τις είχα πρωτοδει σε κάποιες διακοπές μου είχαν φανεί απολαυστικές, ανάλαφρες, «εύκολες» στο να τις πιάσεις, κιμπάρικες στη γρήγορη –αν και περισσότερο γαλλική παρά αμιγώς αμερικάνικη- δράση τους, με έναν πρωταγωνιστή-«λουκούμι» για το ρόλο που καλείται να ενσαρκώσει και ένα ανακάτεμα με τη μαφία ανάμεσα στα υπεράνθρωπα κυνηγητά που έδενε στο σύνολο μια χαρά. Μια ευχάριστη έκπληξη και άψογη επιλογή για τις στιγμές που η παρέα που μαζεύτηκε για ταινία είναι τόσο ετερόκλητη και η μέση οδός αναγκαία.

Το τρίτο μέρος της σειράς που κυκλοφορεί φέτος πατάει με τρόπο ανάλογο στα βήματα των άλλων δύο. Ο Bryan Mills (ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Neeson) για μια ακόμα φορά βρίσκεται μπλεγμένος σε μια υπόθεση παράλογα τραβηγμένη, να προσπαθεί να υπερασπιστεί την οικογένειά του απέναντι στους αλλοτινούς εχθρούς του και βήμα-βήμα να αποκαλύπτει μια σειρά από προβλέψιμες μεν, λειτουργικές δε τροπές.

Καθόλου άσχημα εκ πρώτης όψεως, μα αν δει κανείς καλύτερα θα παρατηρήσει πως όλα όσα βλέπουμε δείχνουν κάπως πιο κουρασμένα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο μέρη. Οι ούτως ή άλλως τραβηγμένες αλλα και «λογοκριμένες» εν όψει της κατηγοριοποίησης της στα πλαίσια του PG σκηνές με πιστολίδι έχουν ειδωθεί καλύτερα και πιο ουσιαστικά.

Οι προηγούμενοι αντίπαλοι του κεντρικού χαρακτήρα κάποτε είχαν μια κάποια πειθώ σε σχέση με το σατανικό του χαρακτήρα τους, μα τώρα φαίνονται αν όχι καρικατούρες σχεδόν αδιάφοροι. Συν το γεγονός ότι ο Luc Besson προσπαθεί να δώσει ένα «κλικ» παραπάνω τραγικότητας στο όλο πανηγύρι βίας χωρίς να το πετυχαίνει απόλυτα. Δε σημαίνει πως η ταινία δεν κυλά αβίαστα, μα δεν ήταν αναγκαία η ύπαρξη αυτού του τρίτου μέρους.

Αν είστε απ’ αυτούς που πήρατε την τριλογία με τη σειρά, το πόσο θα την απολαύσετε εξαρτάται από το πόσο υψηλές απαιτήσεις έχετε ή πόσο στα σοβαρά μπορείτε να πάρετε αυτό το υπερβολικό σενάριο. Οι υπόλοιποι που δεν έχετε επαφή μα θέλετε κάτι ανάλαφρο για ένα απλό και ράθυμο κινηματογραφικό βράδυ, για προθέρμανση πριν από μια ενεργή έξοδο δε θα απογοητευτείτε.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Olivier Megaton. Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Forest Whitaker, Maggie Grace. Στους κινηματογράφους από την Odeon.

Φοίβος Κρομμύδας