Αξιοποιήστε το ξίδι στα πιάτα σας με 10 συμβουλές ειδικών

ksidia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Εμπνευστείτε από τους ειδικούς που ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν το κάθε υλικό σωστά στα πιάτα τους και φτιάξτε κι εσείς γεύσεις, χρησιμοποιώντας το ξίδι για να τις αναδείξετε.

Το ξίδι είναι ένα όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, ενώ κάποιες φορές προέρχεται από βύνη, μήλο, ρύζι κ.ο.κ. Χρησιμοποιείται για να τονίσει κάποια συστατικά του πιάτου, ενώ αποτελεί και τέλειο αντικαταστάτη του νατρίου, για όσους ακολουθούν ανάλογες δίαιτες. Χρειάζεται να φυλάσσεται σε γυάλινα μπουκάλια σε σκοτεινό μέρος κι αν το δείτε θολωμένο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσω ενός φίλτρου καφέ.

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά, ας δούμε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τα διάφορα είδη του, με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών.

Άσπρο ξίδι: Αποτελεί την ιδανική προσθήκη σε μαρινάδες, βοηθώντας να γίνει πιο τρυφερό το κρέας. Πέραν της μαγειρικής του χρήσης, το άσπρο ξίδι βοηθάει και στη μείωση των οσμών, ειδικά στα χέρια σας, μετά από το κόψιμο π.χ. κρεμμυδιού. (Kevin Sugarman, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στη διάσημη αλυσίδα πιτσαρίας Mellow Mushroom των Η.Π.Α) 

Μπαλσάμικο: Απαραίτητο συστατικό της σος βινεγκρέτ, το μπαλσάμικο είναι ιδανικό για το ψήσιμο των λαχανικών, καθώς απορροφούν τη γεύση του και προσφέρουν μια φρέσκια, όξινη αλλά υπέροχη γεύση (Σεφ Danny Lachs τουBrazilia Cafe της Νέας Υόρκης).

Ξίδι σαμπάνιας: Η απαλή του γεύση «δένει» άψογα με πράσινες σαλάτες με σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, σέσκουλο, αλλά και με ασιατικά, πράσινα λαχανικά (Σεφ Έρικ Μίλερ).

-Το ξίδι σαμπάνιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα και σε γλυκά, εξισορροπώντας τη γλύκα τους (Ashley Koff, Διαιτολόγος).

Κόκκινο ξίδι: Το ξίδι αυτό είναι το καλύτερο για γαλλικού τύπου ντέσινγκ με βάση τη μουστάρδα, που χρησιμοποιούνται σε σαλάτα με μαρούλι. Συνδυάστε το με μέλι ή καραμελωμένα κρεμμύδια και ταιριάξτε το με το κρέας, για να του δώσετε γλυκόξινη γεύση (Σεφ Eric Miller του Bay Kitchen Bar).

Μηλόξιδο: Είναι ιδανικό για λαχανοσαλάτες, καθώς η γεύση του μήλου προσθέτει γλυκιά γεύση που ταιριάζει αρμονικά με τα λαχανικά και ειδικά με τα λάχανα, ενώ αποτελεί και απαραίτητο συστατικό στη σάλτσα barbecue, χαρίζοντάς της ισορροπία (Σεφ Έρικ Μίλερ).

-Χρησιμοποιήστε μηλόξιδο για να αντικαταστήσετε τα ασπράδια των αβγών στα γλυκά σας, αν αποφεύγετε ζωικές τροφές, καθώς τους χαρίζει μαλακιά και αφράτη υφή (Fernanda Capobianco, vegan αρτοποιός).

Ξίδι ρυζιού: Αν ασχολείστε με την ασιατική κουζίνα, το ξίδι αυτό είναι απαραίτητο στα ντουλάπια της κουζίνας σας, καθώς αναδεικνύει τη γεύση των ασιατικών πιάτων με τέτοιο τρόπο, όπως κανένα άλλο ξίδι (Σεφ JJ Lui).

-Προσθέστε ξίδι ρυζιού και κάρυ στην κοτοσαλάτα σας και δείτε πώς θα απογειωθεί η γεύση της (Jessica Goldman Foung, Δημοσιογράφος Γεύσης και Υγείας).

Ξίδι βύνης: Για να δώσετε έξτρα ελαφριά γεύση στο ψάρι σας και τραγανή υφή, φτιάξτε κουρκούτι με 1 φλιτζάνι αλεύρι, 1 φλιτζάνι νερό, μισό κουταλάκι του γλυκού baking soda και 1 κουταλιά της σούπας ξίδι βύνης. Ανακατέψτε και επαλείψτε το ψάρι σας (Σεφ Chef JJ Lui).