4 βιογραφίες που αξίζει να διαβάσετε

biography
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Οι φανταστικές βιογραφίες είναι νουβέλες βασισμένες στη ζωή και το έργο γνωστών προσωπικοτήτων. Είναι “πειραγμένα” έργα που αλλάζουν την πραγματική βιογραφία για να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Ας δούμε 4 από τις πιο γνωστές παγκοσμίως.

Δόκτωρ Φάουστους, Thomas Mann

Αυτή η αργή και βαριά νουβέλα του Mann είναι η ιστορία του συνθέτη Adrian Leverkühn, όπως τη διηγήθηκε ο παιδικός του φίλος Serenus Zeitblom. Ο μύθος του άνδρα που πουλάει την ψυχή του στον διάβολο για να κερδίσει την νιότη και τον έρωτα, χρησιμοποιείται εδώ σαν παραβολή για τους σύγχρονους καιρούς. Ο Mann προσδίδει στον Leverkühn πολλά στοιχεία από την προσωπικότητα του Νίτσε, ενώ o διάλογος με τον διάβολο θυμίζει έντονα Ντοστογιέφσκι.

Kiss and Tell, Alain de Botton

Αυτή η πρώιμη νουβέλα του ποπ φιλοσόφου βασίζεται στη βιογραφία μιας άσημης κοπέλας, της Isabel Jane Rogers. Ο De Botton παρουσιάζει ευχάριστα -ως αφηγητής- την ιστορία μιας κοπέλας, που ενώ φαίνεται αρχικά καθημερινή, ανακαλύπτει στην πορεία πολλά μυστικά που κρύβει η ζωή της.

Ορλάντο,Virginia Woolf

Πρόκειται για μια σατιρική εκδοχή της βιογραφίας ενός ευγενούς που έζησε κατά την ελισαβετιανή Αγγλία και τη δεκαετία του '20 και στην πορεία άλλαξε φύλο. Η Βιρτζίνια Γούλφ, όταν το 1928 γράφει τον "Ορλάντο", είναι γοητευμένη από τη Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ, την οποία γνώρισε το 1922 και συνδέθηκε στενά μαζί της ως το 1925. Η Βίτα ήταν μια αριστοκράτισσα και ενσαρκώνει, στα μάτια της Βιρτζίνια, όλη τη σειρά των προγόνων της.

The Real Life of Sebastian Knight, Vladimir Nabokov

Πρόκειται για την ιστορία ενός επιτυχημένου συγγραφέα, του Sebastian Knight, όπως την περιγράφει ο ετεροθαλής αδελφός του. Το μυστήριο κρατά μέχρι το τέλος και μέχρι να ολοκληρωθεί η ιστορία, ο αναγνώστης δεν είναι σίγουρος για τίποτα.