Δισκοκριτική: «Give my Love to London» Marianne Faithfull

marianne-faithfull-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το κορίτσι που επιβίωσε από τα swinging ‘60’s, έγινε μούσα των Rolling Stones, πέρασε έναν κυκεώνα προσωπικών σχέσεων, ποτισμένων με πολλές εξαρτήσεις, έφτασε στο ναδίρ, ξαναβρήκε τη ζωή της με κόπο, και τώρα, λίγο πριν τα 70 της, αφιερώνει το εικοστό της album στην πόλη που αγάπησε και μίσησε όσο τίποτα.

Το Λονδίνο ήταν κάποτε το καταφύγιο της Faithfull, το μέρος που μεγαλούργησε και έζησε. Ήταν όμως και το μέρος που την ξέβρασε σαν μίασμα, όταν ήρθε η κάτω φόρα και η παρακμή. Όταν το σκοτάδι της πήρε όλο της το φως και την έκανε σκιά του εαυτού της.  Καταλαβαίνει λοιπόν αμέσως κανείς την ειρωνεία του album,  η οποία εκφράζεται φανταστικά στο ομώνυμο εναρκτήριο κομμάτι, σε δικούς της στίχους. 

Μαζί της η Faithfull έχει μερικούς πολύ εκλεκτούς καλεσμένους να κάθονται στη θέση του συνθέτη ή του παραγωγού. Από τον Nick Cave και τον Rob Ellis, μέχρι τον Roger Waters, που της έγραψε το μελαγχολικό “Sparrows Will Sing”. Σε όλη τη διάρκεια του album η Faithfull ακούγεται όπως ξέρουμε ότι ακούγεται τόσα χρόνια.

Οργισμένη και παθιασμένη στο παραληρηματικό “True Lies” , επιβλητική στο “Late Victorian Holocaust”  και ανατριχιαστική, σχεδόν αποπνικτική στην περιγραφή των θανατηφόρων στίχων του λυρικού “Deep Water” (συνθέσεις του Cave). Φυσικά από ένα album της Faithfull δε λείπουν οι διασκευές, και αυτή τη φορά επιλέγει το “The Price Of Love” των Everly Brothers, μια από τις πιο δυνατές στιγμές του album, ενώ απλώνει τη δική της μελαγχολία πάνω στο “Going Home” του Leonard Cohen.

Η Anna Calvi είναι επίσης παρούσα, γράφοντας μαζί της το σκοτεινό “Falling Man”. Η πραγματική όμως οργή, ο θυμός και η μεγάλη θλίψη, έρχονται στο “Mother Wolf”, εκεί που φτύνει τους στίχους στο μικρόφωνο, προκαλώντας σου συναισθήματα που σου σφίγγουν το στομάχι. Μέχρι να κλείσει το album με μια ακόμα διασκευή, αυτή του “I Get Along With You Very Well”, η Faithfull σε έχει κάνει και πάλι έρμαιο της, και θες και πάλι να βυθιστείς στον ωκεανό της εύθραστης ψυχοσύνθεσης της.

Το “Give My Love To London” δεν είναι το αριστούργημα της καλλιτέχνιδας, και σίγουρα δεν μπορεί να ξεπεράσει το “Broken English”, ή το πιο πρόσφατο “Before The Poison”. Είναι όμως ένα καταπληκτικό album, που πραγματικά παρασέρνει τον ακροατή σε ένα σύμπαν γεμάτο λυρισμό, σκοτάδι, αλλά και φως, ενώ η ραγισμένη και βασανισμένη φωνή της Faithfull διηγείται για άλλη μια φορά καταπληκτικά τις καταραμένες ιστορίες της.    

Album: Give my Love to London»

Καλλιτέχνης: Marianne Faithfull

Label: Naϊve

Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη