4 καθοριστικές ερμηνείες του Phillip Seymour Hoffman

capote
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο ενός εκπληκτικού ηθοποιού: του Phillip Seymour Hoffman.

Κι όμως ναι. Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος. Κι ας φαίνεται σα χθες. Εξάλλου κάποιοες ταινίες που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2014, τον είχαν στους πρωταγωνιστές. Πώς να δεχτείς ότι αυτό το ταλέντο δεν υπάρχει πια;

Ως πιο blockbuster εμφάνιση είναι σίγουρα αυτή στο Hunger Games. Μία φαινομενικά εφηβική δυστοπική περιπέτεια που κέρδισε όμως κοινό και κριτικούς. Η ερμηνεία του εξαιρετική.

Αν και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ταινίες με περγαμηνές, 4 είναι οι ρόλοι που στο δικό μου μυαλό τον καθορίζουν. Όχι απαραίτητα γιατί ήταν η καλύτερη ερμηνεία του αλλά γιατί μου έμεινε η εικόνα του. Και μαζί με αυτήν και η εικόνα της σπουδαιότητας της ταινίας.

Αρχικά, ακόμα θυμάμαι την εμφάνισή του στον Κόκκινο Δράκο (2002). Σε καμία περίπτωση η ταινία δεν είναι υπόθεση του Hannibal Lecter, όπως τον έχω αποτυπωμένο από τη Σιωπή των Αμνών, όσο μεγαλόπνοο και αν ήταν το σχέδιο αυτό. Έστω και με τον Anthony Hopkins. Αλλά ο Hoffman έδωσε κάτι από το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα ακόμα και στον Edward Norton (σε μία εμφάνιση που δεν ήταν και η καλύτερή του) κάνοντας αυτόματα την ταινία σαφώς ανώτερη των δυνατοτήτων της. Φωτεινή εξαίρεση και ο Ralph Fiennes στην προκειμένη περίπτωση.

Ως Truman Capote πήρε δικαιωματικά το Oscar Α΄ ανδρικού ρόλου (και 23 ακόμη βραβεία). Η ερμηνεία του στην ταινία του Bennett Miller το 2005 ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η Ακαδημία επέλεξε με ευκολία το νικητή. Και κανείς δε σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να το αμφισβητήσει.

Το 2012 μεσουράνησε στο The Master και μαζί με τον Joaquin Phoenix, έκαναν την ταινία του Paul Thomas Anderson ξεχωριστή.

Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis και το 2008 ο John Patrick Shanley μας προτείνει το The Doubt. Η ταινία αυτή ανήκει σε εκείνες της Streep που φυσικά και η ίδια είναι καθηλωτική, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Hoffman απλά υπέροχος στο ρόλο του ιερωμένου Brendan Flynn σε μία ερμηνεία που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι δύσκολα αναπληρώνονται τέτοια καλλιτεχνικά κενά.