Εύκολα καλοκαιρινά κοκτέιλ με λίγα συστατικά

eukola-kalokairina-kokteil-me-liga-sustatika

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, το κατάλληλο κοκτέιλ μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας δροσίσει. Αρκεί να είναι εύκολο να το φτιάξουμε!

Είναι βραδάκι, έχετε γυρίσει από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, από το γυμναστήριο, από το σούπερ μάρκετ και έχετε τελειώσει με τις υποχρεώσεις τις ημέρας. Κάθεστε στο μπαλκόνι σας, καλείτε τους φίλους σας, πατάτε play στην αγαπημένη σας μουσική και ρεμβάζετε. Όμως, κάτι λείπει. Φιλική συγκέντρωση χωρίς κοκτέιλ δεν υφίσταται, αλλά δεν έχετε και τις γνώσεις να φτιάξετε σε όλους μοχίτο, καϊπιρίνια και άλλα τέτοια περίτεχνα κοκτέιλ. Κανένα πρόβλημα. Ο οδηγός του click@Life για εύκολα κοκτέιλ με λίγα και απλά συστατικά, θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση και θα κάνει την παρέα να πιει στην υγειά σας!

Take 3

Το συγκεκριμένο κοκτέιλ αποτελεί την πράξη στη θεωρία «όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα», έχει ξεχωριστή γεύση και σίγουρα οι περισσότεροι καλεσμένοι σας δεν θα το έχουν ξαναδοκιμάσει.

Συστατικά: 2 μεζούρες Cynar (ιταλικό bitter απεριτίφ με βάση την αγκινάρα), ¾ της μεζούρας λικέρ St. Germain, ¾ της μεζούρας χυμό λεμονιού, παγωμένο ανθρακούχο νερό, 1 φέτα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα.

Προετοιμασία: Βάλτε το Cynar, το St. Germain και το χυμό λεμονιού σε ένα σέικερ, γεμίστε το με πάγο και χτυπήστε έντονα. Σουρώστε το περιεχόμενο του σέικερ σε ψηλό ποτήρι πάνω σε πάγο και στο τέλος προσθέστε το ανθρακούχο νερό και τη φέτα πορτοκαλιού.

Cherry Caipirissima

Πρόκειται για μια εποχική παραλλαγή του βραζιλιάνικου καϊπιρίνια με άρωμα κερασιού, το οποίο χρειάζεται δυνατά χέρια για να το χτυπήσουν σωστά και να του δώσουν την αίσθηση του… αναβράζοντος.

Συστατικά: ¾ της μεζούρας σιρόπι (το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με νερό και ζάχαρη), 3 κεράσια κομμένα στη μέση, μισό λάιμ κομμένο σε τέταρτα, 2 μεζούρες λευκό ρούμι.

Προετοιμασία: (για το σιρόπι) Βάλτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό για να βράσει. Ανακατέψτε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και χαμηλώστε θερμοκρασία. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα τοποθετήστε το σε ένα καθαρό βαζάκι και βάλτε το στο ψυγείο, κλειστό, για περίπου 1 μήνα. (για το κοκτέιλ) Σε ένα σέικερ τοποθετήστε τα κεράσια, το λάιμ και το σιρόπι και πιέστε τα όλα μαζί με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε το ρούμι και 6 παγάκια, χτυπήστε δυνατά και έπειτα τοποθετήστε το μείγμα σε χαμηλό ποτήρι.

Italia Libera

Το πασίγνωστο «Cuba libre» μεταλλάσσεται και αλλάζει συστατικά και γεύση, χωρίς τη χρήση κόλα και με την προσθήκη γλυκόπικρου ιταλικού amaro.

Συστατικά: 1 μεζούρα λευκό ρούμι, 1 μεζούρα amaro, ¼ της μεζούρας χυμό λεμονιού, ¾ της μεζούρας σιρόπι, παγωμένο ανθρακούχο νερό, 1 λάιμ για γαρνιτούρα.

Προετοιμασία: Ρίξτε στο σέικερ το ρούμι, το χυμό λεμονιού, το amaro και το σιρόπι, γεμίστε το με πάγο και χτυπήστε δυνατά. Σουρώστε το περιεχόμενο σε ψηλό ποτήρι πάνω σε πάγο και στο τέλος περιχύστε λίγο ανθρακούχο νερό και τοποθετήστε το λάιμ.

Spellbinder

Ένα από τα πιο «σικάτα» κοκτέιλ με βασικό συστατικό το τζιν, θα σας γεμίσει άρωμα καλοκαιριού και θα αποτελέσει την πιο προσεγμένη παρουσίαση.

Συστατικά: 2 μεζούρες τζιν, μισή μεζούρα ξηρό βερμούτ, ¼ της μεζούρας λικέρ Strega, 1 λωρίδα φλούδα λεμονιού και 1 λωρίδα αγγουριού για γαρνιτούρα.

Προετοιμασία: Αναμείξτε το τζιν, το βερμούτ και το Strega σε ένα σέικερ. Γεμίστε το με πάγο και ανακινήστε μέχρι το μείγμα να παγώσει. Σουρώστε το σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου coupe, ενώ νωρίτερα φροντίστε να έχετε κόψει τις λωρίδες του λεμονιού και του αγγουριού, με ένα peeler λαχανικών, για να τις τοποθετήσετε στο τέλος.

Absinthe Frappé

Ίσως το πιο δροσιστικό από όλα τα κοκτέιλ, με αφρώδη υφή, που θα σας τονώσει και θα σας δώσει μια νότα γλυκιάς δροσιάς τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές.

Συστατικά: 1 ½ μεζούρα αψέντι, 1 μεζούρα κρέμα γάλακτος, ¾ της μεζούρας χυμό λάιμ και ¾ της μεζούρας σιρόπι.

Προετοιμασία: Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ, προσθέστε σπασμένο πάγο και ανακινήστε δυνατά για 20 δευτερόλεπτα. Αδειάστε το μείγμα σε ψηλό ποτήρι και σερβίρετε με καλαμάκι.

Κοκτέιλ… βασιλικού

Ένα… πράσινο αρωματικό κοκτέιλ με πρωταγωνιστή τον… βασιλικό, τον οποίο μπορείτε αφότου τον αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ, να τον διατηρήσετε φρέσκο τοποθετώντας τον σε βαζάκι με νερό για μια περίπου εβδομάδα.

Συστατικά: 5 μεγάλα φύλλα βασιλικού, 1 ½ μεζούρα τζιν, ¾ της μεζούρας φρέσκο χυμό λάιμ, μισή μεζούρα σιρόπι.

Προετοιμασία: Βάλτε τα 4 φύλλα βασιλικού στο σέικερ και πιέστε τα απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε το τζιν, το χυμό και το σιρόπι. Γεμίστε με πάγο και ανακινήστε δυνατά. Σουρώστε το περιεχόμενο σε ένα δροσερό ποτήρι τύπου coupe ή σε οποιοδήποτε μικρό ποτήρι και γαρνίρετε με το φύλλο βασιλικού που έχει απομείνει.

Sumo Collins

Η ονομασία αυτού του έξτρα δροσιστικού κοκτέιλ προέρχεται από τη Χαβάη και συγκεκριμένα από ένα κατάστημα με τηγανίτες, «Ken’s House of Pancakes», στο οποίο κάποιες μεγάλες παραγγελίες για τοπικά φαγητά δίνονται με το χτύπημα ενός γκονγκ και το προσωπικό να φωνάζει «Sumo!». Εσείς, φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνετε τόση φασαρία για να το φτιάξετε.

Συστατικά: 3 μεζούρες τζιν, 2 ¼ μεζούρες φρέσκου χυμού λεμονιού, 1 ½ μεζούρα σιρόπι, παγωμένο ανθρακούχο νερό, 1 ολόκληρη στρογγυλή φέτα πορτοκαλιού.

Προετοιμασία: Ρίξτε το τζιν, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι στο σέικερ, γεμίστε με πάγο και ανακινήστε έντονα. Σουρώστε σε μεγάλο ποτήρι γεμάτο με πάγο και στο τέλος προσθέστε και το ανθρακούχο νερό. Μόλις τελειώσετε, τοποθετήστε τη φέτα πορτοκαλιού.

Guadalajara sour

Ένα αρκετά δυνατό κοκτέιλ με τεκίλα, υπόσχεται να… δώσει παλμό σε κάθε είδους συγκέντρωση ή έξοδο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος μια φέτα γκρέιπφρουτ, αφού πρώτα τη στύψετε εκτός του κοκτέιλ.

Συστατικά: 1 ¾ μεζούρα άσπρη τεκίλα, ¾ της μεζούρας χυμό λεμονιού, ¾ της μεζούρας σιρόπι, ¾ της μεζούρας παγωμένο κρασί ροζέ.

Προετοιμασία: Αναμείξτε την τεκίλα, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι στο σέικερ, γεμίστε με πάγο και χτυπήστε δυνατά. Σουρώστε σε παγωμένο, χαμηλό ποτήρι στο οποίο έχετε τοποθετήσει πάγο. Για να το ολοκληρώσετε, κρατήστε ένα κουτάλι ανάποδα πάνω από το ποτήρι και πάνω σε αυτό ρίξτε σιγά-σιγά το ροζέ.

(Θυμηθείτε: 1 μεζούρα=30ml =1 σφηνάκι. Τα συστατικά αναλογούν σε 1 ποτό).