Βafta: απολαυστικές στιγμές, αστεία σαρδάμ και αγγλικό χιούμορ

bafta
ΚΥΡΙΑΚΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τα κινηματογραφικά βραβεία Bafta είναι (μα τι κλισέ!) τα βρετανικά Oscar. Σήμερα, 8 Φεβρουαρίου είναι η μεγάλη βραδιά που θα παρακολουθήσουμε ποιος αγαπημένος μας ηθοποιός θα φύγει με το βρετανικό χρυσό αγαλματίδιο, ποιοι θα προσποιηθούν ότι τους αρκεί η υποψηφιότητα και ποιοι απλά θα κάνουν τη βόλτα τους στο κόκκινο χαλί (αλά Brangelina πέρυσι με τα κοστούμια τους).

Πρόεδρος της Επιτροπής των Bafta είναι ένας ευγενής της βασιλικής οικογένειας, ρόλο που έχει αναλάβει ο πρίγκιπας Harry. Μάλιστα, το 2007 είχε απονείμει στην Helen Mirren το Bafta καλύτερης ηθοποιού, για την ερμηνεία της ...γιαγιάς του στο The Queen.

Αυτός που μπορεί άνετα να περηφανεύεται για τα Bafta του είναι ο …Αμερικανός σκηνοθέτης Woody Allen. 8 στο σύνολο, με τις διπλάσιες υποψηφιότητες στην καριέρα του.

Κυρία των βραβείων σε υποψηφιότητες δεν είναι άλλη από τη Meryl Streep. 12 υποψηφιότητες αλλά μόλις δύο νίκες, το 1981 με την «Ερωμένη του Γάλλου Λοχαγού» και το 2011 ως Σιδηρά Κυρία. Σίγουρα στις πιο απολαυστικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού, το 2003 όταν παραλαμβάνει το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου για το Adaptation, εκ μέρους του Charlie Kaufman και του (φανταστικού) αδερφού του Donald. Ο λόγος είναι από τους πιο αστείους, εκείνη είναι μαγική και το σαρδάμ του «I would like to spank» αντί του «I "would like to thank» αξιομνημόνευτο.

Το πρώτο τιμητικό βραβείο Bafta για την προσφορά ενός δημιουργού στο σινεμά απονεμήθηκε ο Alfred Hitchcock τo 1971. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Jack Nickolson παραλάμβανε το δικό του βραβείο για τις ερμηνείες του στο The Last Detail και στο Chinatown. Η δορυφορική σύνδεση τον βρήκε στα γυρίσματα της Φωλιάς του Κούκου, από όπου έκανε και τον ευχαριστήριο λόγο του δίπλα στους Louise Fletcher, Danny DeVito κ. λπ. Ο ίδιος ξεκινά τον λόγο του αφού πρώτα σπάει το τζάμι που τον εμποδίζει να ακουστεί.

Το 2001, ο 15άχρονος νεαρός Jamie Bell μαγεύει ως Billy Elliot (λατρεμένη ταινία) και κερδίζει το Bafta καλύτερης ανδρικής ερμηνείας αφήνοντας πίσω του τους Russell Crowe, Michael Douglas, Tom Hanks και Geoffrey Rush. Στον απολαυστικό του λόγο ανέφερε «Ο Russell Crowe είπε ότι πρέπει να τον ευχαριστήσω».

Αρκετά χρόνια πριν, το 1976, η Jodie Foster είχε καθηλώσει με τις ερμηνείες της στον Ταξιτζή και το Bugsy Malone. Την επόμενη χρονιά όχι μόνο κέρδισε το βραβείο του νέου, πολλά υποσχόμενου ταλέντου αλλά και της καλύτερης ηθοποιού β΄ ρόλου. Και για τις δύο ερμηνείες της. Το 1992 ξανακέρδισε Bafta Α΄ καλύτερης ηθοποιού για τη Σιωπή των Αμνών.

«Is that you Clarise?» διερωτήθηκε την ίδια χρονιά ο Sir Anthony Hopkins και ανέβηκε να παραλάβει και αυτός το αντίστοιχο ανδρικό Bafta για την εμβληματική απεικόνιση του dr. Hannibal Lecter. Συνολικά έχει κερδίσει 4 Bafta.

Το 1998, ο Billy Connolly καλεί στη σκηνή τον Sean Connery για να παραλαβάνει το τιμητικό Bafta για τη συνολική προσφορά του. Εκείνος ανεβαίνει φορώντας το παραδοσιακό σκοτσέζικο κιλτ και δυσκολεύεται να κρύψει τη συγκίνησή του.

Από τους πιο νεαρούς νικητές Bafta ήταν  o 10άχρονος Salvatore Cascio για την ερμηνεία του στο Σινεμά ο Παράδεισος το 1991. Βέβαια, δεν είναι ο πιο μικρός σε ηλικία. Αυτή τη θέση την κατέχει η 9άχρονη Cherry Campbell, που πρόσφατα κέρδισε το βραβείο στα British Academy Children's Awards.

Στα περίεργα των Bafta και το γουρουνάκι, που πρωταγωνίστησε στο Babe (1995). Η ταινία ήταν υποψήφια και ποιος ήταν ο πιο ειδικός για να παραστεί, παρά ο πρωταγωνιστής της.

O Stephen Fry φέτος είναι οικοδεσπότης της βραδιάς για 10η χρονιά και αν αξίζει κάτι να θυμηθούμε από την πορεία του αυτή αλλά και να προετοιμαστούμε για τη βραδιά της απονομής είναι σίγουρα ο μονόλογος εκείνος, στην πρώτη του εμφάνιση στο ρόλο του παρουσιαστή το 2001. Απολαυστικότατος.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]