Ποιο Παλάτι του Μπάκιγχαμ; Το Βρετανικό Μουσείο είναι πιο δημοφιλές!

poio-palati-tou-mpakigxam-to-bretaniko-mouseio-einai-pio-dimofiles

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Βρετανικό Μουσείο είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της «Γηραιάς Αλβιόνας».

Το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με την Guardian, είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Βρετανίας. Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει να ανταγωνιστεί εξίσου μνημειώδη και χαρακτηριστικά αξιοθέατα όπως το Μπιγκ Μπεν ή το Στόουνχετζ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μουσείο είχε αύξηση επισκεπτών της τάξης του 5%, δηλαδή περίπου 5,8 εκατομμύρια επισκέπτες.

Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζουν οι εκθέσεις του Μουσείου, οι οποίες εγείρουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον του κοινού. Η έκθεση με τα θρησκευτικά κειμήλια «Treasures of Heaven» είχε ιδιαίτερη απήχηση. Μέσα στο 2011 θα εκτεθεί συλλογή αντικειμένων του τιμημένου με βραβείο Turner καλλιτέχνη Grayson Perry με τίτλο «The Tomb of the Unknown Craftsman». Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται ένα σιδερένιο φέρετρο-καράβι, σαν φόρος τιμής για τους «χιλιάδες ανώνυμους εργάτες, των οποίων τα αριστουργήματα βρίσκονται στο μουσείο».

Παρά την αντίληψη ότι τα μουσεία «οφείλουν» να μείνουν στο παρελθόν, οι επενδύσεις στις υποδομές και τον εκσυγχρονισμό του μουσείου είναι σημαντικές. Η ιστοσελίδα του μουσείου, στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για 1,93 εκατομμύρια εκθέματα, είχε 21 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2010/11. Παράλληλα το μουσείο συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του BBC4 για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης σειράς για εκθέματα του μουσείου. Το πιο φιλόδοξο σχέδιο όμως είναι η ανέγερση μιας νέας πτέρυγας του μουσείου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.