Who is who: Ράσελ Κρόου

who-is-who-rasel-kroou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Με ταλέντο στην υποκριτική, αλλά και στη μουσική, ο Ράσελ Κρόου, 47 ετών σήμερα και πατέρας δύο παιδιών συνεχίζει να... μονομαχεί και να κερδίζει στην καριέρα του, αλλά και στη ζωή του.

Γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία στις 7 Απριλίου το 1964 και σήμερα ζει στο Σίδνεϊ δηλώνοντας ότι «θα μετακόμιζε στο Λος Άντζελες αν ένα τεράστιο κύμα κατάπινε τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, αν έπεφτε πανούκλα στην Αγγλία και αν η Αφρική δεχόταν επίθεση από Αρειανούς», δηλώνοντας χωρίς πολλά λόγια ότι προτιμά τη ζωή μακριά από τα φώτα της πόλης των Αγγέλων.

Οι γονείς του ασχολούνταν με το κέιτερινγκ, ενώ ο πατέρας του ήταν και διευθυντής ξενοδοχείου. Ο ίδιος έχει ρίζες από Σκωτία, Νορβηγία, Αγγλία και Γερμανία και στα 4 του, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Εκεί και σε ηλικία ακόμη 6 ετών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, στην τηλεοπτική σειρά «Spyforce», της οποίας παραγωγός ήταν ο νονός της μητέρας του.

Στα 14 του η οικογένειά του επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία, όπου και συνέχισε το σχολείο, το οποίο, όμως, παράτησε στα 16 προκειμένου να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο και να γίνει διάσημος ηθοποιός. Και ήταν από τα λίγα παιδιά με παρόμοιο όνειρο, που απ’ ό,τι φαίνεται τα κατάφερε.

Στους πρώτους του ακόμη ρόλους στο θέατρο και όσο ήταν ακόμη 21, είχε σκοπό να κάνει αίτηση στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης της Αυστραλίας (στην οποία είχε επιστρέψει), τελικά, όμως, κατάλαβε ότι αυτά που του δίδασκε το θέατρο ήταν πολύ πιο χρήσιμα από αυτά που θα μάθαινε από μια σχολή κι έτσι δεν έκανε ποτέ την αίτηση.

Στη δεκαετία του ’80 είχε διάφορους ρόλους σε μιούζικαλ και θεατρικές παραγωγές όπως το «The Rocky Horror Show», «Blood Brothers» κ.ά, ενώ ταυτόχρονε συμμετείχε σε αυστραλέζικες τηλεοπτικές σειρές όπως το «Neighbours», στο οποίο βρίσκουμε και την Κάιλι Μινόγκ και το «Living with the law». Μετά από αυτές του τις εμφανίσεις, ο κινηματογράφος του χτύπησε την πόρτα.

Οι πρώτοι του κινηματογραφικοί ρόλοι

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1990 με το «Blood oath» του Στήβεν Γουάλας και την ίδια χρονιά συνέχισε με πρωταγωνιστικό ρόλο στο επίσης αυστραλέζικο «The Crossing», όπου γίνεται μέλος ενός ερωτικού… τριγώνου. Τα επόμενα δύο χρόνια συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, χωρίς φυσικά να απαρνείται τον κινηματογράφο.

Το 1991 συμπρωταγωνιστεί με τον Βρετανοαυστραλό Χιούγκο Γουίβινγκ στο «Proof» για το οποίο κερδίζει βραβείο του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Αυστραλίας, ενώ το 1992 περνάει από το «Spotswood» με τον Άντονι Χόπκινς και το «Romper Stomper» του Τζέφρι Ράιτ, όπου και πρωταγωνιστεί ως αρχηγός νέο-ναζί συμμορίας και κερδίζει και πάλι βραβείο του Αυστραλέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, αλλά και άλλα βραβεία, όπως αυτό που ήρθε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σηάτλ.

Τα επόμενα χρόνια τον βρίσκουμε σε διάφορες ταινίες, όπως το «Hammers over the Anvil» για το οποίο βραβεύεται και πάλι από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σηάτλ, την κωμωδία «Love in Limbo», τη δραματική κομεντί «The sum of us» κ.ά.

Τα ένδοξα χρόνια

Η ερμηνεία του στην ταινία «Romper Stomper» φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον της Σάρον Στόουν, η οποία θέλησε να συνεργαστεί μαζί του για το γουέστερν «Γρήγορη και θανάσιμη». Εκείνο το διάστημα, όμως, ο Κρόου βρισκόταν στα γυρίσματα της ταινίας «The sum of us» και οι φήμες θέλουν την Σάρον Στόουν να καθυστερεί τα γυρίσματα, προκειμένου να μπορέσει και ο Ράσελ Κρόου να είναι μέρος του καστ. Το 1995, λοιπόν, ο διάσημος ηθοποιός ξεφεύγει από τα όρια της Αυστραλίας και πρωταγωνιστεί στην πρώτη του αμερικάνικη ταινία, μαζί με τον Τζιν Χάκμαν, τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Σάρον Στόουν. Η ταινία σημειώνει εμπορική επιτυχία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το όνομα του Κρόου, αρχίζει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο.

Η επόμενη σημαντική ταινία της καριέρας του έρχεται μετά από 2 χρόνια, με το σύγχρονο φιλμ νουάρ «L.A. Confidential» του Κέρτις Χάνσον, όπου πρωταγωνιστεί με την Κιμ Μπάσιντζερ, τον Γκάι Πιρς και τον Κέβιν Σπέισι. Η ταινία κερδίζει 2 Όσκαρ και ο Κρόου φαίνεται να προχωράει δυναμικά, με σταθερά βήματα στο Χόλιγουντ.

Το 1999 έρχεται και η πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου στην ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, «The insider», όπου πρωταγωνιστούσε με τον Αλ Πατσίνο και ερμήνευσε τον ρόλο του ερευνητή Τζέφρι Γουίγκαντ, που αποκαλύπτει τα μυστικά της καπνοβιομηχανίας στην οποία δουλεύει. Μέσα στην ίδια χρονιά, ο διάσημος ηθοποιός είχε απορρίψει το ρόλο του Μορφέα στο «Μάτριξ» αναφέροντας ότι αυτός ο κόσμος δεν τον ενδιέφερε καθόλου.

Μετά από μόλις μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, την επόμενη χρονιά ο Κρόου καταφέρνει να κερδίσει το Χρυσό αγαλματίδιο ως καλύτερος ηθοποιός, για τον ρόλο του στο ιστορικό έπος του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Ο Μονομάχος» το 2000. Η ταινία θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του 2000 και ο Ράσελ Κρόου, ως ο αφοσιωμένος και ατρόμητος Ρωμαίος λεγεωνάριος, Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος, φαίνεται να πείθει κοινό και κριτικούς, μαζί με τον επίσης εκπληκτικό Χοακίν Φοίνιξ στο ρόλο του Κόμμοδου.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στο «Proof of life» μαζί με την Μεγκ Ράιαν, με την οποία διατηρούσε σχέση και μετά τα γυρίσματα της ταινίας, το 2003, όμως, στα 39α γενέθλιά του, «νοικοκυρεύτηκε» με την Αυστραλέζα τραγουδίστρια και ηθοποιό, με την οποία έχει δύο παιδιά.

Το 2001 αυξάνει τις υποψηφιότητες για Όσκαρ κατά μία, με την ερμηνεία του στο «Ένας υπέροχος άνθρωπος» του Ρον Χάουαρντ, ερμηνεύοντας έναν ιδιοφυή μαθηματικό που στρατολογείται από τη CIA για την αποκρυπτογράφηση απορρήτων κωδικών. Μεταξύ διαφόρων βραβείων και υποψηφιοτήτων για τον ρόλο του ως Τζον Νας, ο Ράσελ Κρόου κερδίζει και μια Χρυσή Σφαίρα.

Το 2003 τον βρίσκουμε στο «Master and Commander: the far side of the world», ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει πάλι το 2005 στο «Cinderella man» του Ρον Χάουαρντ, το οποίο μπορεί να μη σημείωσε εμπορική επιτυχία, αλλά έλαβε καλές κριτικές. Την επόμενη χρονιά συνεργάζεται πάλι με τον «μονομάχο» Ρίντλεϊ Σκοτ στην αισθηματική κομεντί «A good year», η οποία αν και έλαβε χλιαρές κριτικές, ο Κρόου δήλωσε ότι την ευχαριστήθηκε σαν δουλειά.

Το 2007 συμπρωταγωνιστεί με τον Κρίστιαν Μπέιλ στο «3:10 to Yuma», ενώ την ίδια χρονιά έρχεται άλλη μια συνεργασία με τον Ρίντλεϊ Σκοτ στο «American gangster» με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Οι συνεργασίες με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη συνεχίζονται και το 2008 με το «Body of lies», αλλά και το 2010 με το «Robin Hood», όπου ο Ράσελ Κρόου πρωταγωνιστεί με την Κέιτ Μπλάνσετ.

Ο Ράσελ Κρόου, προς το παρόν, συνεχίζει δυναμικά τις δουλειές του στον κινηματογράφο, ενώ στις 15 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι θα τον απολαύσουμε το 2012 στο «Man of Steel», ως τον βιολογικό πατέρα του Σούπερμαν.

Ο Ράσελ μουσικός

Η σχέση του διάσημου ηθοποιού με τη μουσική ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όπου χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό όνομα Russ Le Roq και ηχογράφησε το σινγκλ «I just want to be like Marlon Brando».

Την ίδια δεκαετία έφτιαξε τη μπάντα «Roman Antix» μαζί με έναν φίλο του, η οποία αργότερα έγινε η γνωστή αυστραλέζικη ροκ μπάντα «30 Odd Foot of Grunts» με τον Κρόου να είναι ο κεντρικός τραγουδιστής και να παίζει κιθάρα. Κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ κι ένα EP, αλλά το 2005 τα πράγματα πήραν διαφορετική κατεύθυνση και ο Κρόου ξεκίνησε συνεργασίες με τον Άλαν Ντόιλ της καναδέζικης μπάντας «Great big sea», συστήνοντας ένα νέο συγκρότημα, το «The Ordinary Fear of God» (στο οποίο συμμετέχουν και μέλη από την προηγούμενη μπάντα του Κρόου). Το νέο γκρουπ σημείωσε επιτυχίες σε Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο με τις κυκλοφορίες του, όσο και με τις συναυλίες του, ενώ στα άμεσα σχέδιά του διάσημου ηθοποιού και της μπάντας του βρίσκεται και νέα κυκλοφορία.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Blood oath» (1990), «The crossing» (1990), «Proof (1991), «Spotswood» (1992), «Romper stomper» (1992), «Hammers over the Anvil» (1993), «Love in Limbo» (1993), «The silver Brumby» (1993), «For the moment» (1993), «The sum of us» (1994), «The quick and the dead» (1995), «No way back» (1995), «Virtuosity» (1995), «Rough magic» (1995), «L.A Confidential» (1997), «Heaven’s burning» (1997), «Breaking up» (1997), «Mystery, Alaska» (1999), «The insider» (1999), «Gladiator» (2000), «Proof of life» (2000), «A beautiful mind» (2001), «Master and Commander: the far side of the world» (2003), «Cinderella man» (2005), «A good year» (2006), «3:10 to Yuma» (2007), «American gangster» (2007), «Body of lies» (2008), «Tenderness» (2009), «State of play» (2009), «Robin Hood» (2010), «The next three days» (2010).