Καταδύσεις στους πιο εντυπωσιακούς βυθούς του πλανήτη

kataduseis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Οι καταδύσεις από μόνες τους κρύβουν κάτι το μαγικό και το μυστηριώδες. Υπάρχουν ωστόσο και μερικές θάλασσες που «κρύβουν» ανεξερεύνητους θησαυρούς. Δείτε, σε ποια σημεία του πλανήτη, οι καταδύσεις θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστες.

Οι λόγοι για να ασχοληθεί κανείς με τις καταδύσεις είναι πάρα πολλοί, αλλά ο βασικότερος λόγος είναι η φυγή από την καθημερινότητα και η είσοδος σε μια μυστηριώδη, σχεδόν μαγική υποθαλάσσια ζωή. Από τα κοπάδια τροπικών ψαριών και καρχαριών, μέχρι τα πολύχρωμα κοράλλια και τα ναυάγια, δύσκολα θα βαρεθεί κανείς αυτόν τον «εξωγήινο» υποθαλάσσιο κόσμο.

Ερυθρά Θάλασσα: Το σταυροδρόμι της Ευρώπης, Περσίας και Ανατολικής Ασίας

Η Ερυθρά Θάλασσα υπήρξε δημοφιλής στους ευρωπαίους δύτες για μερικές δεκαετίες και μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να συρρέουν δύτες από άλλες γωνιές του πλανήτη. Στα νότια της θάλασσας υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι, ενώ στον βορρά υπάρχουν τείχη και ναυάγια. Η αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέϊχ, έχει μετατραπεί σε «βάση» για τους δύτες της Ερυθράς Θάλασσας. Το ιδιαίτερα αλμυρό νερό της θάλασσας σημαίνει ότι η ζωή στο βυθό είναι ανάλογη με αυτή που θα συναντήσει κανείς στον Ινδικό Ωκεανό, όπου ζουν σφουγγάρια, κοράλλια, δελφίνια, καρχαρίες και άλλα πιο εξωτικά και τροπικά ψάρια. Η θάλασσα έχει μήκος σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα, οπότε θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να την εξερευνήσει κανείς, γι αυτό φροντίστε να έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας.

Palau: ο «άγνωστος» παράδεισος

Το Παλάου, το απομακρυσμένο τροπικό νησάκι του νότιου Ειρηνικού θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις. Το μικρό νησιώτικο έθνος έγινε γνωστό στους κύκλους των δυτών στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ επισκέφτηκε το Παλάου με σκοπό να καταγράψει τα ναυάγια του Ιαπωνικού ναυτικού. Τα ναυαγισμένα σκάφη πλέον έχουν γίνει το «σπίτι» πολλών θαλάσσιων ειδών ενώ το μαγευτικό σκηνικό διανθίζουν με την παρουσία τους πολύχρωμα ψάρια, χελώνες και κοράλλια. Το πιο αξιοπρόσεκτο κομμάτι των καταδύσεων στο Παλάου είναι οι καρχαρίες που συχνάζουν στα νερά του. Περίπου 130 είδη καρχαριών που κατοικούν γύρω από το νησί απειλούνται με εξαφάνιση και με στόχο την προστασία τους, η κυβέρνηση ανακήρυξε τα ύδατα της χώρας ως άσυλο για καρχαρίες, απαγορεύοντας το ψάρεμα τους. Δεν είναι όλοι οι καρχαρίες επικίνδυνοι για τον άνθρωπο σε αυτά τα νερά, αλλά σίγουρα πρέπει να έχετε το νου σας και να βουτήξετε παρέα με ειδικά εκπαιδευμένους ντόπιους δύτες.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: Όνομα και πράγμα

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος εκτείνεται σε 2.400 χιλιόμετρα στη ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Λόγω του μεγέθους του, ο συγκεκριμένος κοραλλιογενής ύφαλος «κρύβει» μια τεράστια ποικιλία θαλάσσιων ζώων. Εκτός από τα αναμενόμενα χέλια και σμέρνες, υπάρχουν τεράστια στρείδια και θαλάσσια φίδια. Η επίσκεψη στον ύφαλο είναι απλή υπόθεση, αφού είναι σχετικά κοντά στην ακτή της Αυστραλίας. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι την θάλασσα οδικώς και μετά να ναυλώσετε ένα σκάφος για να βγείτε στα ανοιχτά. Η βόρεια κορυφή του ύφαλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες. Νοτιότερα, υπάρχει το ναυάγιο του SS Yongala, το οποίο από το 1911 δίνει καταφύγιο σε χελώνες, θαλάσσια φίδια και άλλα «μεγάλα» ζώα της θάλασσας. Δυστυχώς όμως λόγω της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των υδάτων στην περιοχή, θα πρέπει να βιαστείτε, αφού σε λίγα χρόνια ο ύφαλος μπορεί να θυμίζει… έρημο.

Νήσοι Γκαλαπάγκος: Η «μούσα» του Δαρβίνου

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Νήσοι Γκαλαπάγκος του Εκουαδόρ ενέπνευσαν το Δαρβίνο να αναπτύξει την θεωρία της εξέλιξης. Στις μέρες μας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO καθώς και ως καταφύγιο για μερικά από τα μεγαλύτερα κοπάδια ενδημικής θαλάσσιας ζωής. Χάρη σε αυτή την προστασία, τα ψάρια δεν φοβούνται τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζουν τους δύτες από περιέργεια. Τα θαλάσσια λιοντάρια, οι χελώνες και τα θαλάσσια σαλάχια βρίσκονται παντού. Ακόμα και καρχαρίες συχνάζουν στην περιοχή, αλλά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι. Οι καταδύσεις γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι σχετικά δύσκολες και απαιτούν εμπειρία. Σε αντίθεση με άλλα τροπικά νησιά, το μεγαλύτερο μέρος των καταδύσεων γίνεται γύρω από τις ηφαιστειογενείς περιοχές και όχι στους κοραλλιογενείς υφάλους, οπότε οι δύτες έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Χάρη στο ρεύμα Humboldt που έρχεται από την Ανταρκτική, τα νερά είναι ασυνήθιστα κρύα, οπότε θα χρειαστείτε στολή κατάδυσης πάχους τουλάχιστον 7 χιλιοστών. Για να επισκεφτείτε τα νησιά χρειάζεστε μια ειδική κάρτα, η οποία κοστίζει 10 δολάρια, ενώ πρέπει να πληρώσετε περίπου 100 δολάρια όταν φτάσετε στα νησιά προκειμένου να καταδυθείτε στα περίεργα νερά.

Νήσος Κόκος, Κόστα Ρίκα: Το μέλλον του οικολογικού τουρισμού

Η Κόστα Ρίκα έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές για τον οικολογικό τουρισμό. Το νησί Κόκος, καλυμμένο από τροπικό δάσος βρίσκεται περίπου 550 χιλιόμετρα από την δυτική ακτή της χώρας και θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς της χώρας. Το Κόκος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά (εκτός της Αρκτικής) χωρίς μόνιμους κατοίκους, αφού έχει μόλις 30 φύλακες. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το νησί την ημέρα, αλλά τα βράδια πρέπει να φύγουν καθώς το νησί δεν κατοικείται. Το Κόκος, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού διαθέτει τεράστια ποικιλία θαλάσσιων ζώων, χταπόδια, τόνους και χελώνες, καρχαρίες αλλά και φάλαινες. Το υποβρύχιο κανάλι Dirty Rock είναι το ιδανικό μέρος για να παρατηρήσετε τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά. Όπως και στα νησιά Γκαλαπάγκος, τα νερά είναι βαθιά και έχουν δυνατά ρεύματα, οπότε αν είστε αρχάριοι θα πρέπει να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία πριν βουτήξετε. Με καγιάκ θαλάσσης και με τις φάλαινες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια τακτικά, η ζωή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας προσφέρει εξίσου δυνατές συγκινήσεις.