Τα 6 «μυστικά» της μεσογειακής διατροφής και πού θα τα βρείτε στην Αθήνα

mesogeiaki-diatrofi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ζώντας σε μια μεσογειακή χώρα, η μεσογειακή κουζίνα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Ποια είναι, όμως, τα σημαντικά της στοιχεία που ακολουθούν ευλαβικά όσοι σεφ του κόσμου προτιμούν το μεσογειακό μοντέλο και σε ποια μέρη της Αθήνας πρωταγωνιστούν;

Η μεσογειακή κουζίνα δεν είναι μία, ούτε ενιαία, αλλά απαρτίζεται από πολλές τοπικές κουζίνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, πάντα στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο κάθε λάτρη του φαγητού και σύμφωνα με το Lonely Planet, αυτή την εποχή στο επίκεντρο βρίσκεται και η Αθήνα, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης θεωρείται ότι επιστρέφει στις απλές και καθιερωμένες αρχές της μεσογειακής διατροφής περισσότερο από ποτέ, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Όσοι, λοιπόν, θέλουν να γευτούν κάτι παραπάνω από πίτα-γύρο και ούζο (παρ’ όλο που κι απ’ αυτά υπάρχουν αρκετά), η Αθήνα, και η Ελλάδα γενικότερα, έχει πολλά να τους προσφέρει στο πιάτο, πάντα στο πλαίσιο ενός μεσογειακού μοντέλου, 6 χαρακτηριστικά του οποίου «ξεφεύγουν» από τα σύνορα των μεσογειακών χωρών και «ταξιδεύουν» σε όλο τον πλανήτη.

Ελαιόλαδο
Σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά και πρωταγωνιστεί σε κάθε πιάτο της χώρας μας. Παρ’ όλο που η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία σε παραγωγή ελαιολάδου, το 60% της γης της απαρτίζεται από ελιές, με 50 διαφορετικά είδη ελιών και τον διάσημο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο, Λευτέρη Λαζάρου, να θεωρείται ο Έλληνας πρεσβευτής του ελαιολάδου. Κάντε μια βόλτα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας και απολαύστε πιάτα όπου δεν χρησιμοποιείται καθόλου βούτυρο, μόνο ελαιόλαδο.

Φρέσκα θαλασσινά
Ο θρύλος λέει ότι ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, ευλόγησε τους Αθηναίους με πλήθος ψαριών και θαλασσινών κι εκείνοι, σαν αντάλλαγμα, του έχτισαν το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Όπως και να ’χει, στην Αθήνα, και γενικότερα στην Αττική, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δεν λείπουν ποτέ, παρέχοντας τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους και κάνοντας καλό στην καρδιά. Στη Βαρβάκειο Αγορά (Αθηνάς 42) θα βρείτε κάθε λογής φρέσκο ψάρι ημέρας σε προσφορές 35%-50% φθηνότερα και αν δεν θέλετε να το μαγειρέψετε οι ίδιοι, στα εστιατόρια της γύρω περιοχής –κι όχι μόνο-, θα το βρείτε μαγειρεμένο και περιποιημένο, όπως το θέλετε.

Φρέσκα φρούτα και θαλασσινά
Με 177 διαφορετικούς τύπους λαχανικών να καλλιεργούνται στην Ελλάδα, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι οι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής είναι για εμάς… παιχνιδάκι. Επισκεφτείτε την… πολύχρωμη Αρμοδίου στο κέντρο της Αθήνας με τα μανάβικα και βρείτε εκεί ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά.

Μέλι
Το… νέκταρ των θεών θεωρείται θεραπευτικό, τονωτικό, με αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, γι’ αυτό και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται όχι μόνο σε ροφήματα, αλλά στη σαλάτα, στο κρέας, σε σος, στις φρουτοσαλάτες, στους ξηρούς καρπούς και σε διάφορα άλλα σνακ και πιάτα. Το χαρουπόμελο, μάλιστα, από τον καρπό της χαρουπιάς, θεωρείται πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες A, D και B, ενώ το μέλι θυμαριού φαίνεται πως αποτελεί συστατικό-κλειδί στη φυσική… βιάγκρα συνταγή των Ελλήνων, μαζί με γιαούρτι και καρύδια. Αυθεντικό θυμαρίσιο μέλι θα βρείτε στο παντοπωλείο Περί Λέσβου (Αθηνάς 27) ή στα Κρητικά Παραδοσιακά Προϊόντα Ζουριδάκης (Ευριπίδου 25) στο κέντρο της Αθήνας.

Προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης
Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 100 προϊόντα που έχουν βραβευτεί ως ΠΟΠ, που σημαίνει ότι έχουν παρασκευαστεί παραδοσιακά και εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας τις μοναδικές ιδιότητές τους και προστατεύοντας τη φήμη τους ως αυθεντικές, τοπικές τροφές. Ο τίτλος αυτός συναντάται σε 20 διαφορετικά ελληνικά τυριά, 30 διαφορετικά ελαιόλαδα, 30 τύπους φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, 10 διαφορετικών ελιών και 10 άλλων προϊόντων όπως ψάρια, αυγοτάραχο, ποικιλίες μελιού κ.ά. Η φέτα είναι ένα από τα πολλά ΠΟΠ τυριά της Ελλάδας, την οποία μπορείτε να την απολαύσετε –μεταξύ άλλων- και στην περίφημη μπουγάτσα στο Μπουγατσάδικο (Πλατεία Ηρώων 1, Ψυρρή).

Μαστίχα
Με αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες, η μαστίχα της Χίου αποτελεί μοναδικό «προνόμιο» της χώρας, αφού η Χίος είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος να βρει μαστιχόδεντρα. Διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, μάλιστα, έχουν προσπαθήσει να καλλιεργήσουν μαστιχόδεντρα σε περιοχές με παρόμοιο κλίμα, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, πράγμα που παραμένει… μυστήριο. Δοκιμάστε αυθεντική μαστίχα στα Μπαχαρικά Fotsi (Ευρυπίδου 39), ένα αρωματικό μαγαζί με μεγάλη ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά και μην παραλείψετε να προμηθευτείτε και κρόκο Κοζάνης, όπως και διάφορες πρωτότυπες μείξεις τσαγιού με κανέλα, κάρδαμο, ροζ πιπέρι, αποξηραμένο πορτοκάλι κ.λπ.