Από τα Oscar ως τις Κάννες και το Τιμπουκτού

timbuktu
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Με τις διακρίσεις να ξεχύνονται από τις υποψηφιότητες για Oscar Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και για Χρυσό Φοίνικα, μέχρι τα 7 βραβεία Σεζάρ, το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 2014 και πολλά άλλα, η ταινία Τιμπουκτού χαίρει σίγουρα της εκτίμησης κοινών και κριτικών.

Το Τιμπουκτού του Μαυριτανού καλλιτέχνη Abderrahmane Sissako είναι ένα υπόκωφο δράμα χωρίς περιστροφές, με την απλή και όμως τόσο πλούσια σε αφήγηση και εικόνες προσέγγιση μιας κατάστασης ομηρίας.

Ο χρόνος στο Τιμπουκτού άρχισε να κυλά αντίστροφα. Οι δρόμοι έρημοι, οι πόρτες κλειστές. Οι γυναίκες έχουν γίνει σκιές και το σκοτάδι έχει τυλίξει όλα όσα έδιναν κάποτε χρώμα σ’ αυτή την εξωτική πόλη του Μάλι. Τέλος η μουσική, τέλος το παιχνίδι, τέλος η ελευθερία: η αρχή του σκοταδισμού. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πλέον η νέα τάξη πραγμάτων που σκορπά τον τρόμο στην περιοχή.

Μακριά από το χάος, ο Κιντάν με την γυναίκα του Σατίμα, την κόρη του Τόγια και τον μικρό Ισάν, απολαμβάνουν μια ήρεμη ζωή. Ένα περιστατικό θα ωθήσει τον Κιντάν να αφαιρέσει κατά λάθος μια ανθρώπινη ζωή. Αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με την καινούρια δικαιοσύνη. Η ιστορία του Κιντάν, όμως, δεν είναι η μοναδική, παράλληλες πράξεις συνθέτουν με έναν ωμό ρεαλισμό την ματωμένη ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.

Δείτε το τρέιλερ όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Abderrahmane Sissako. Πρωταγωνιστούν: Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri, Fatoumata Diawara κ.α. Η ταινία προβάλλεται από την Weird Wave.