Οι τροφές που ενδυναμώνουν τη μνήμη

oi-trofes-pou-endunamonoun-ti-mnimi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Την είδατε και χθες στο ασανσέρ και όμως ξεχνάτε διαρκώς το όνομά της. Πήγατε να τηλεφωνήσετε σε έναν καλό φίλο και ξαφνικά ξεχάσατε το τηλέφωνό του...Και που αφήσατε πάλι τα γυαλιά σας; Αναρωτηθήκατε ποτέ, προς τι όλα αυτά τα κενά μνήμης; Και κυρίως πως θα τα καταπολεμήσετε; Οι κατάλληλες τροφές θα σας δώσουν τη λύση...

Την είδατε και χθες στο ασανσέρ και όμως ξεχνάτε διαρκώς το όνομά της. Πήγατε να τηλεφωνήσετε σε έναν καλό φίλο και ξαφνικά ξεχάσατε το τηλέφωνό του...Και που αφήσατε πάλι τα γυαλιά σας; Αναρωτηθήκατε ποτέ, προς τι όλα αυτά τα κενά μνήμης; Και κυρίως πως θα τα καταπολεμήσετε; Οι κατάλληλες τροφές θα σας δώσουν τη λύση...

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σας. Συχνά, δεν θυμάστε ούτε τα στοιχειώδη και έτσι η καθημερινότητά σας μετατρέπεται σε ένα βασανιστικό Sudoku, όπου πρέπει να βρίσκετε διαρκώς τις σωστές απαντήσεις. Προτού επισκεφθείτε το γιατρό (αλήθεια, που έχετε βάλει το τηλέφωνό του;;), δείτε ποιες τροφές θα ενδυναμώσουν σημαντικά τη μνήμη σας-και καλού κακού, σημειώστε τις για να τις θυμάστε…

•Υδατάνθρακες και ζάχαρη

Είναι ίσως τα σημαντικότερα «βελτιωτικά» μνήμης. Το βασικότερο «καύσιμο» του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη και αν την στερηθούμε για μεγάλο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα μνήμης. Σημαντικά «όπλα» στον πόλεμο κατά της… αμνησίας είναι η μαύρη σοκολάτα, το μέλι και η ζάχαρη.

•Βιταμίνη Β

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως τα αυγά, η σοκολάτα και το συκώτι, ευνοούν ιδιαίτερα την εξασθενημένη μνήμη και αποτελούν «ασπίδα» έναντι στη νόσο Αλτσχάϊμερ. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε χολίνη, μια ουσία που όχι μόνο βοηθά τη μνήμη αλλά ευνοεί και τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

•Ω3 λιπαρά οξέα

Τις ευεργετικές τους ιδιότητες τις γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα, καθώς το άλλοτε «μισητό» μουρουνέλαιο, τα ψάρια, η σόγια και τα καρύδια φαίνεται πως ανέβηκαν «πάτωμα» στη διατροφική μας πυραμίδα, ως τροφές πλούσιες σε Ω3 οξέα. Οι τροφές αυτές, βοηθούν ιδιαίτερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου και ενδυναμώνουν σημαντικά τη μνήμη, γι’ αυτό και εντάσσονται στο διαιτολόγιο του διαβάσματος!

•Αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφές, όπως το πράσινο τσάι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί και τα δημητριακά, θα αποτελέσουν αιχμηρά όπλα στη φαρέτρα σας στον πόλεμο ενάντια στην εξασθενημένη μνήμη.

Γιατί ξεχνάμε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εξασθενήσει σταδιακά η μνήμη μας. Ο βασικότερος από αυτούς είναι η ηλικία. Με την πάροδο των ετών, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας εκφυλίζονται σταδιακά και έτσι γερνώντας χάνουμε την άλλοτε δυνατή μας μνήμη. Ένας άλλος βασικός παράγοντας ξαφνικής εξασθένησης της μνήμης είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι. Ενδέχεται, ένα τραύμα στο οποίο δε δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, να έχει επηρεάσει νευρώνες του εγκεφάλου μας και η μνήμη μας να χάνεται σταδιακά. Τέλος, η συνηθέστερη αιτία απώλειας της μνήμης μας είναι η αυστηρή δίαιτα, όπου ξαφνικά στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να ψάχνουμε για ώρες που είχαμε παρκάρει το πρωί...