Πώς θα βγείτε νικητής στον πόλεμο της γρίπης;

gripi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Πώς θα εφοδιάσετε το οπλοστάσιό σας απέναντι στον εχθρό και δεν θα αρρωστήσετε ξανά αυτό το χειμώνα;

Ο χειμώνας ήταν, και εξακολουθεί να είναι βαρύς, για πολλούς από εμάς, που έχασαν πολλές μάχες με τις ιώσεις και πέρασαν μέρες ολόκληρες με πυρετό, αδυναμία και τον αντίπαλο να θριαμβεύει πανηγυρικά.

Πριν όμως παραδώσετε τα όπλα και σηκώσετε λευκό πανί στον εχθρό, έχετε υπόψη σας πως χάσατε μεν τη μάχη (μία ή περισσότερες), αλλά όχι τον πόλεμο και έχετε ακόμα ελπίδες να βγείτε νικημένοι από αυτή την αναμέτρηση και να μην ξαναρρωστήσετε, ακόμα κι αν όλοι γύρω σας συνεχίζουν να χάνουν τον πόλεμο.

Πώς λοιπόν θα εφοδιάσετε το οπλοστάσιό σας απέναντι στον εχθρό και δεν θα αρρωστήσετε ξανά αυτό το χειμώνα;

1.Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Όπως όλοι γνωρίζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι το κύριο οπλοστάσιό του απέναντι σε ανεπιθύμητους εισβολείς, όπως είναι οι ιοί και τα μικρόβια. Φροντίζετε λοιπόν για σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όποτε το θυμάστε, αποφεύγετε το στρες που ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού και κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά.
Αν είστε εσείς γεροί και δυνατοί, κανείς ιός δεν θα καταφέρει να προσπελάσει τις άμυνες σας. Μην αφήνετε την υγεία σας στην τύχη, γιατί κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε κατά λάθος.

2.Υγιεινή
Η σωστή υγιεινή είναι, επίσης, σημαντικός σύμμαχος και προστάτης της υγείας, ιδιαίτερα όταν έρχεστε σε επαφή με πολλές επιφάνειες με τις οποίες έχουν έρθει επίσης σε επαφή άλλα άτομα, ασθενή ή όχι. Πλένετε τακτικά και με επιμέλεια τα χέρια σας και αποφεύγετε πάντα να τα φέρνετε σε επαφή  με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

3.Εχινάκεια
Αν και οι επιστήμονες δεν εγγυώνται για τα θαυματουργά αποτελέσματα του βοτάνου της εχινάκειας στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και των ιώσεων, πολλοί είναι εκείνοι που το επιλέγουν και το υπερασπίζονται για τα αποτελέσματά του. Δοκιμάστε οι ίδιοι, λοιπόν, την αποτελεσματικότητά του από την αρχή της χειμερινής σεζόν και ενισχύστε έτσι, έγκαιρα και αρκετά αξιόπιστα, την ανοσοποιητική σας άμυνα. Αν δεν γνωρίζατε την ύπαρξή του νωρίτερα, ακόμα και η ύστερη λήψη του θα βοηθήσει σημαντικά, έστω στην επιτάχυνση της θεραπείας.

4.Βιταμίνη C
Μαζί με την εχινάκεια, πολλοί συμπληρώνουν την οχύρωσή τους με συμπληρώματα βιταμίνης C, ενώ παράλληλα καταναλώνουν πολλά φρούτα, που την παρέχουν με φυσικό τρόπο. Όπως συμβαίνει και με την εχινάκεια, το μέγεθος της αποτελεσματικότητας ενός συμπληρώματος βιταμίνης C, δεν έχει εξακριβωθεί επιστημονικά, αλλά επειδή στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, όσο περισσότερη άμυνα μπορούμε να έχουμε, θα την έχουμε.

5.Γυμναστική
Το κακό με τη γυμναστική είναι ότι είναι πάντα ευκολότερη το καλοκαίρι, που μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο άθλημα που εκτός από άσκηση αποτελεί και διασκέδαση. Υπάρχουν όμως τρόποι να γυμναστείτε το χειμώνα, δεδομένου μάλιστα ότι η φυσική άσκηση ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό και το χειμώνα είναι η περίοδος που το έχετε περισσότερο ανάγκη. Ακόμα και μια βόλτα στο κρύο, μπορεί να θεωρηθεί άσκηση, ιδιαίτερα αν η εναλλακτική σας είναι να καθίσετε στον καναπέ και να δείτε πάλι τηλεόραση.

6.Σωστή διατροφή
Κάντε τα φρούτα και τα λαχανικά κομμάτι της διατροφής σας, χειμώνα-καλοκαίρι και δώστε βάση σε εκείνα που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, C, Β-καροτένιου και ψευδάργυρου. Γεμίστε το πιάτο σας με ζωηρόχρωμες επιλογές όπως είναι τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα και το σπανάκι και επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν. Και μην ξεχνάτε ποτέ το πολύτιμο σκόρδο!

7.Χαλάρωση και αποσυμφόρηση από το άγχος
Όσο πιο αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι είστε, τόσο πιο αδύναμοι γίνεστε απέναντι στους ιούς και τα μικρόβια. Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, πέφτουν οι αντιστάσεις του ανοσοποιητικού, γι’ αυτό και η αποσυμφόρηση από το στρες και η διαχείριση του άγχους είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντικά με το να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε τακτικά.
Βρείτε τον τρόπο που ταιριάζει σε εσάς, είτε είναι ο διαλογισμός, είτε το πλέξιμο και μην κουβαλάτε το άγχος της δουλειάς στο σπίτι σας. Δεδομένου μάλιστα, ότι είναι δύσκολο να το εξαλείψετε τελείως από τη ζωή σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να το περιορίσετε.