Οι καλύτερες μουσικές αυτοβιογραφίες

richards
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ποιος καλύτερος να πει μια ιστορία από αυτόν που τη βίωσε σε πρώτο πρόσωπο; Με αφορμή την πρόσφατη αυτοβιογραφία της Kim Gordon σας προτείνουμε πέντε αυτοβιογραφίες μουσικών που αξίζει να διαβάσετε.

Keith Richards-Life

Η αυτοβιογραφία του βιονικού κιθαρίστα των Rolling Stones έχει εκτενείς αναφορές στα χιλιάδες –κυρίως παράνομα- παρασκευάσματα που έχει χορηγήσει στον εαυτό του και τον δικό του κώδικα επιβίωσης. 

Kim Gordon-Girl In A Band

Το ιδρυτικό μέλος των Sonic Youth και μία από τις πιο θρυλικές μπασίστριες όλων των εποχών, κυκλοφόρησε πρόσφατα τα δικά της απομνημονεύματα, στα οποία δίνει λεπτομέρειες για τη συναρπαστική της ζωή, τον έρωτα της με τον Thurston Moore, αλλά παραθέτει και κάποιες απόψεις που θα συζητηθούν.  Ανάμεσα σε άλλα αναρωτιέται για τη ψυχική υγεία της Courtney Love και αναφέρει τον Billy Corgan ως “κλαψιάρη”.

Marianne Faithfull- Faithfull

Από έφηβη star, στην αγκαλιά του Mick Jagger, σε  μούσα των swinging 60s στο Λονδίνο και από εκεί εθισμένη στις ουσίες και στο ναδίρ. Η επιτομή του sex, drugs and rock n’ roll τρόπου ζωής, από μια γυναίκα που έχει ζήσει όσα άλλοι θα χρειαστούν πολλές ζωές για να βιώσουν.

Patti Smith-Just Kids

Η ποιήτρια της ροκ, έγραψε την αυτοβιογραφία της, παραθέτοντας αναμνήσεις από τη ζωή της με τον τότε σύντροφο της, φωτογράφο Robert Mapplethrope και τις μουσικές της αναζητήσεις, με φόντο τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Προσεχώς και ταινία.

Ronnie Spector- Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts and Madness

Μια αποκαλυπτική ματιά στο πώς είναι να είσαι μέλος ενός από τα πιο επιτυχημένα girl groups, όλων των εποχών, τις Ronettes, αλλά και να είσαι παντρεμένη με τον ημιπαράφρονα παραγωγό Phil Spector, όλα ειπωμένα από το “πρώτο κακό κορίτσι της rock n’ roll”.

Ροζίνα Αράπη