Αγκίστρι: τόσο μακριά, τόσο κοντά...

agkistri-toso-makria-toso-konta

ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Κοιτάζετε ανυπόμονα το ρολόι. Η ζέστη είναι αποπνικτική και η κίνηση στο λιμάνι του πολύβουου Πειραιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αλλά ένα χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη σας. Ίσως γιατί σε λιγότερο από μία ώρα θα βρεθείτε σε έναν μικρό παράδεισο με αμμουδερές παραλίες, σμαραγδένια νερά, γραφικά ταβερνάκια και εντυπωσιακή βλάστηση. Ο λόγος για το Αγκίστρι, τον κρυφό άσο του Αργοσαρωνικού που αργά ή γρήγορα θα ερωτευθείτε...

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σίγουρα μαντέψατε λάθος. Όχι δεν θα σας μιλήσουμε για κάποιο εξωτικό νησί ή για τα δικά μας «διαμάντια» των κατάφυτων Σποράδων. Το νησί που σας προτείνουμε απέχει ακριβώς 55 λεπτά της ώρας από το λιμάνι του Πειραιά και ακούει το όνομα Αγκίστρι.

Ιδιαίτερα σεμνό και μακριά από τυμπανοκρουσίες που συνοδεύουν ορισμένα κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας μας, το Αγκίστρι θα σας δώσει όλα όσα περιμένατε και ακόμη περισσότερα. Και μάλιστα σε τιμές που θα σας φανούν… εξωφρενικά χαμηλές για τα παράλογα ελληνικά δεδομένα. Πεντακάθαρες θάλασσες, ταβερνάκια πλάι στο κύμα, ασβεστωμένα δρομάκια για βραδινές εξορμήσεις και μια περιρρέουσα νησιωτική ατμόσφαιρα που δύσκολα πιστεύεις πως θα βρεις σε απόσταση μόλις μίας ώρας από την Αθήνα.

Μια βόλτα στο παρελθόν…

Έχετε ακούσει ποτέ για το περίφημο βασίλειο της Αίγινας; Αν όχι, μάθετε πως επρόκειτο για ένα από τα πιο δυναμικά βασίλεια του Σαρωνικού, όπου με επικεφαλής την τότε ισχυρή Αίγινα και με την συμμετοχή που είχε το Αγκίστρι και τα γύρω νησιά, διαφέντευε όλο τον Σαρωνικό με εντολές του βασιλιά Αιακού.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το εύφορο νησί κατοικήθηκε από τον 5ο π.Χ. αιώνα από μια ομάδα κατοίκων της Πελοποννήσου που έφθασαν εκεί. Ο Όμηρος αναφέρει το Αγκίστρι με το όνομα Κεκρυφάλεια, μια λέξη που αντιστοιχεί στο «στολισμένη κεφαλή» ενώ με κολακευτικό τρόπο στην Κεκρυφάλεια αναφέρεται και ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.

Γύρω στο 14ο αιώνα μ.Χ., κάτοικοι της γειτονικής Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες μετοίκησαν στο Αγκίστρι. Η πλούσια παράδοση των Αρβανιτών εμπλούτισε με ποικίλα στοιχεία την ιστορία του νησιού, γεγονός που εξηγεί και τις πλουμιστές φορεσιές που φορούν ακόμη και σήμερα ορισμένες ηλικιωμένες γυναίκες που μιλούν την αρβανίτικη διάλεκτο.

Όμως, παρά το μικρό το μικρό μέγεθός του, το Αγκίστρι αντιμετώπισε μεγάλες περιπέτειες. Από τα χέρια της σκληρής οθωμανικής αυτοκρατορίας, το όμορφο Αγκίστρι, σχεδόν εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά στα τέλη του 17ου αιώνα καθώς αποτελούσε αγαπημένο σημείο πειρατικών επιδρομών. Γυναικόπαιδα και άνδρες μην αντέχοντας άλλο τις συνεχείς ληστρικές επιδρομές των αδίστακτων πειρατών, αναζήτησαν την τύχη τους στη γειτονική Πελοπόννησο χωρίς όμως στιγμή να ξεχνούν το μικρό αυτό τόπο που τόσο αγάπησαν.

Και η ώρα της επιστροφής ήρθε γύρω στο 1821, μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα με το μικρό Αγκίστρι να δίνει το αίμα του στον αγώνα της Απελευθέρωσης. Χρονιά ορόσημο για το νησί ωστόσο ήταν και το 1835, όταν με Βασιλικό Διάταγμα, δημιουργήθηκε η Κοινότητα Αγκιστρίου καταγράφοντας 248 κατοίκους. Χρόνο με το χρόνο, ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιαζόταν με γεωμετρική πρόοδο. Σήμερα, το νησί μετρά περίπου 1.000 κατοίκους το χειμώνα, αριθμός που το καλοκαίρι αγγίζει τις 5.000 κατοίκων και αναρίθμητων επισκεπτών.

Το Αγκίστρι με μια ματιά

Δύο είναι τα φυσικά λιμάνια που θα συναντήσετε στο νησί, τα λιμάνια της Σκάλας και του Μεγαλοχωρίου. Στο πρώτο, αυτό της Σκάλας, καταφθάνουν τα ferry boat από Πειραιά και στο Μεγαλοχώρι τα ιπτάμενα δελφίνια ενώ και τα δύο λιμάνια συνδέονται με την κοντινή Αίγινα.

Τόσο η Σκάλα όσο και το Μεγαλοχώρι διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια ήρεμη διαμονή. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες αλλά και μπαράκια για τις βραδινές ώρες, θα φροντίσουν ώστε να μην σας λείψει απολύτως τίποτα από τις διακοπές σας. Στο Μύλο, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το Μεγαλοχώρι, που είναι και η διοικητική έδρα του νησιού ανεφοδιάζονται και όλα τα γιοτ ή τα ιστιοπλοϊκά που επιλέγουν το Αγκίστρι για να δέσουν.

Ιδιαίτερα μικρό σε έκταση αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ομορφιές, το Αγκίστρι προσφέρεται για μια απόδραση σαββατοκύριακου αλλά και για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές για όσους επιζητούν χαλάρωση και ηρεμία. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επισκεφθείτε τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα συναντήσετε τόσο στο Μεγαλοχώρι όσο και στις Εκκλησιές.

Αν επίσης, οι καταδύσεις σας γοητεύουν, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στη δυτική ακτή του νησιού για να ανακαλύψετε τις βυθισμένες αρχαιότητες που εδώ και χρόνια αναπαύονται στο βυθό του νησιού.

Αλλά τα αξιοθέατα του νησιού δεν σταματούν εδώ. Αναζητήστε την Παναγιά στο Μετόχι, μια εκκλησία που θα βρείτε μετά από μικρή πεζοπορία αλλά θα αποζημιωθείτε με την υπέροχη θέα, τη μητρόπολη Ζωοδόχο Πηγή με τις εξαίσιες τοιχογραφίες, την κάτασπρη με τον γαλάζιο τρούλο εκκλησία των Αγίων Αναργύρων καθώς και τα εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου που βρίσκονται μέσα σε ένα πευκόφυτο δάσος.

Παραλίες στον Αργοσαρωνικό με… άρωμα Σποράδων!

Εν αρχήν ην... η Σκάλα! Θα την βρείτε στα βορειοδυτικά του νησιού και δύσκολα θα ξεκολλήσετε από εκεί. Εκεί ενδεχομένως θα πρωτοβρεθείτε και με την άφιξή σας στο νησί αν ταξιδέψετε με ferry από Πειραιά. Η ματιά σας αμέσως θα πέσει στην ολόλευκη εκκλησία με τον γαλάζιο τρούλο, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που δεσπόζει στην περιοχή και αποτελεί αγαπημένο φόντο πολλών φωτογραφιών από το Αγκίστρι.

Όσο για την παραλία; Τα λόγια είναι μάλλον περιττά… Πεντακάθαρα νερά, αμμουδερή παραλία με σημεία οργανωμένης πλαζ ή μη, η Σκάλα εύκολα θα σας ξελογιάσει. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας με φαγητό σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι με παραδοσιακούς μεζέδες και παγωμένη μπύρα.

Με αφετηρία την Σκάλα και ακολουθώντας νοτιοανατολικά τον παραθαλάσσιο δρόμο θα συναντήσετε τη βραχώδη ομορφιά της Σκληρής. Χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα στα πεύκα, με θέα που κόβει την ανάσα και με νεόκτιστες ξενοδοχειακές μονάδες, η Σκληρή ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Αν η περιπέτεια σας εξιτάρει αναζητήστε το μονοπάτι μέσα από τα πεύκα, όπου σε περίπου μισό χιλιόμετρο θα σας οδηγήσει στη βοτσαλωτή παραλία της Χαλικιάδας, μια ιδιαίτερη παραλία με ρηχά και κατόπιν αρκετά βαθιά νερά που προσεγγίζεται μόνο με τα πόδια.

Δεξιά της Σκάλας και με κατεύθυνση προς τα δυτικά θα βρεθείτε σε περίπου 2 χλμ. στο Μεγαλοχώρι ή Μύλο με μια βοτσαλωτή παραλία, πλήθος καταστημάτων και έναν ανεμόμυλο που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Αφήνοντας το Μεγαλοχώρι και με νότια κατεύθυνση, η διαδρομή είναι κυριολεκτικά μαγευτική. Το πράσινο του πεύκου «δένει» αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας προσφέροντας πραγματικά μαγικές εικόνες στον επισκέπτη που δυσκολεύεται να πιστέψει πως όλα αυτά απέχουν μόλις μία ώρα από την Αθήνα...

Ακολουθώντας τη σήμανση θα βρεθείτε στην παραλία της Δραγωνέρας. Η μικρή και μεγάλη Δραγωνέρα, σίγουρα θα σας προκαλέσουν να βουτήξετε στα γαλαζοπράσινα νερά. Τα πεύκα φθάνουν σχεδόν ως την ακτή και εσείς δεν έχετε παρά να αφεθείτε στα χάδια του ήλιου και στα θέλγητρα της θάλασσας αφήνοντας πίσω τις έγνοιες της πόλης.

Για τους τολμηρούς που δεν τρομάζουν με το κολύμπι σε βαθιά νερά με βραχώδεις ακτές, προτείνουμε την παραλία της Μάρεζας που θα βρείτε κοντά στα Λιμενάρια ενώ αν ακολουθήσετε το δρόμο προς τα δυτικά, θα βρεθείτε στην Απόνησο, μια παραλία τόσο εξωτική που μοιάζει λες και ξεπήδησε μέσα από καρτ ποστάλ…

Και αν πέρα από κολύμπι χρειάζεστε έναν ακόμη καλό λόγο για να επισκεφθείτε το Αγκίστρι, αυτός δεν είναι άλλος από τα θαλάσσια sports (windsurf, θαλάσσιο σκι και καταδύσεις, κανό κ.α.), στα οποία επιδίδονται με μανία οι επισκέπτες των υπέροχων παραλιών του νησιού.

Τέλος, αν φθάσετε στο Αγκίστρι με ιστιοπλοϊκό, ανακαλύψτε τα κοντινά νησάκια γύρω από το Αγκίστρι, όπως τη Μετώπη, τη Δορούσα ή την Κύρα και το Σπαλαθρονήσι, με παραλίες που θα ανήκουν αποκλειστικά σε εσάς και την παρέα σας…

Πώς θα πάτε:

Στο Αγκίστρι θα φθάσετε μέσω ferry boats από το λιμάνι του Πειραιά και το ταξίδι σας θα διαρκέσει κοντά 2 ώρες. Αν όμως δεν θέλετε να πάρετε μαζί αυτοκίνητο, επιλέξτε τη λύση του ιπτάμενου δελφινιού για να βρεθείτε στο νησί σε μόλις 55 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να φθάσετε στο νησί με αφετηρία την Αίγινα, όπου θα βρείτε πλοίο με συχνά δρομολόγια ή θα ταξιδέψετε με θαλάσσιο ταξί.

Πληροφορίες: για ferry ή ιπτάμενο δελφίνι από Πειραιά (Hellenic Seaways: 210-41.99.000 ή στο www.hellenicseaways.gr ).

Πού θα μείνετε:

Στο Αγκίστρι θα βρείτε πλήθος καταλυμάτων τόσο στη Σκάλα όσο και στο Μεγαλοχώρι. Κάθε χρόνο, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ανεβαίνει καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις ομορφιές του νησιού ενώ οι τιμές ευτυχώς είναι αντιστρόφως ανάλογες της ποιότητας. Στη Σκάλα μπορείτε να μείνετε στο «Laza Beach Inn», τηλ: 22970 91602, www.agistrinn.gr , στο «Κεκρυφάλια», τηλ: 22970 -91.596, www.kekrifalia-hotel.com ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Γιαλός», τηλ: 22970-91602, www.yialos-agistri.gr . Στο Μεγαλοχώρι ή Μύλο, μπορείτε να επιλέξετε τα «Φλοίσβος», τηλ: 22970-91.010, www.agistri.com.gr/flisvos ή το «Ακτή», τηλ: 22970-91232, www.agistri.com.gr/akti .

Περισσότερα καταλύματα θα βρείτε στο διαδικτυακό τόπο του νησιού: www.agistri.com.gr .

Πού θα διασκεδάσετε:

Για φαγητό θα βρείτε στο Αγκίστρι πληθώρα από ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά εδέσματα. Τόσο στη Σκάλα όσο και στο Μεγαλοχώρι, υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια για κάθε γούστο ενώ θα βρείτε και πολλές καφετέριες και μπαράκια για τη νυχτερινή σας διασκέδαση.

Εμπειρίες:

-Η βόλτα με το τουριστικό τρενάκι στις παραλίες του νησιού. Επιλέξτε την ώρα του δειλινού για πραγματικά αξέχαστες εικόνες.

-Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες στο Μεγαλοχώρι. Μια πραγματικά αλλιώτικη εικόνα σε ένα πευκόφυτο νησί.

Ευχαριστούμε θερμά την Κοινότητα Αγκιστρίου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ