Γιατί δεν κοιμάστε καλά;

upnos
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Όλοι μας, κάποια στιγμή της ζωής μας θα αντιμετωπίσουμε θέματα με τον ύπνο και θα ταλαιπωρηθούμε από αϋπνίες και άγρυπνες νύχτες, αν δεν έχει συμβεί ήδη αυτό.

Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που δε έχει συμβεί ακόμα, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τι μπορεί να μας διαταρράξει τον ύπνο και να το προλάβουμε πριν αρχίσουν οι μαύροι κύκλοι να σχηματίζονται κάτω από τα μάτια.

Ποιοι είναι οι λόγοι λοιπόν, που μπορεί κάποιος να χάσει τον ύπνο του;

1.Το κατοικίδιό σας
Μπορεί να είναι ωραίο να κοιμάστε με τη ζεστασιά του σκύλου σας στο κρεβάτι, αλλά καλό είναι να διαχωρίζετε τους ρόλους και ο καθένας να κοιμάται στο κρεβάτι του, καθώς είναι πολύ πιθανό η παρουσία του σκύλου στο κρεβάτι να  είναι η αιτία πίσω από τα προβλήματα σας στον ύπνο.
Δοκιμάστε να κοιμηθείτε χωρίς αυτόν στο κρεβάτι σας και παρατηρήστε αν βελτιώνεται ο ύπνο σας, κάτι που είναι πολύ πιθανό και επενδύστε σε ένα τεράστιο μαξιλάρι που θα τον κάνει να θέλει να κοιμάται εκεί και όχι στα πόδια σας.

2.Το tablet σας
Η προετοιμασία είναι η μισή δουλειά σε πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι και ο ύπνος. Κάνετε log out από τις συσκευές μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο και θα βοηθήσετε σημαντικά τον εγκέφαλό σας να ηρεμήσει από τις εκπομπές του μπλε φωτός, οι οποίες δίνουν το σήμα στον εγκέφαλο να παραμείνει σε εγρήγορση.
Αν θέλετε κάτι για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε διαλογισμό, καθώς ακόμα ένα επεισόδιο του Homeland, σίγουρα δεν θα βοηθήσει.

3.Τα πικάντικα και καυτερά

Το βραδινό σας φαγητό, επίσης, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας και ιδιαίτερα αν πρόκειται για πικάντικες επιλογές όπως είναι τα πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα. Τα πικάντικα φαγητά χωνεύονται δύσκολα από τον οργανισμό, κρατώντας σας με αυτό τον τρόπο ξάγρυπνους, ενώ τα ίδια αποτελέσματα έχουν και οι πολύ λιπαρές τροφές.

4.Το πολύ φως
Έχει πολλή σημασία για τον ύπνο σας πόσο σκοτεινό είναι το δωμάτιό σας.
Πολλοί είναι, μάλιστα, εκείνοι που δε μπορούν να κοιμηθούν σε δωμάτιο με φως, αλλά μέχρι να το καταλάβουν έχουν περάσει πολλές ανάστατες νύχτες και δεν είναι θέμα γούστου, καθώς το σώμα κοιμάται καλύτερα και ευκολότερα σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού.
Δοκιμάστε λοιπόν, να κλείνετε τα παντζούρια και να χρησιμοποιείτε κουρτίνες που αποκλείουν όλο το φως που έρχεται από τα φώτα του δρόμου και παρατηρήστε πόσο καλύτερα θα κοιμάστε.

5.Συγκεκριμένα φάρμακα

Φάρμακα που περιέχουν στη σύστασή τους βιταμίνες B6 και Β12, είναι πιθανό να είναι υπεύθυνα, που έχετε χάσει τον ύπνο σας. Ειδικότερα, αν παρατηρείτε αλλαγή στην ποιότητα του ύπνου, με τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας ή σκεφτείτε την εναλλακτική να τα παίρνετε το πρωί, αντί για το βράδυ που έχετε περισσότερο ανάγκη την ξεκούραση.

6.Οι ορμόνες
Αν παρατηρείτε μια συστηματικότητα στις νύχτες που δεν κοιμάστε καλά, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ορμονικό το θέμα. Εκείνες τις ημέρες του μήνα που οι ορμόνες σας δεν σας αφήνουν σε ησυχία δοκιμάστε μέτρα δραστικότερα των άλλων ημέρων και βοηθήστε απευθείας το σώμα σας να χαλαρώσει με ένα ζεστό μπάνιο με άλατα, λίγο ζεστό γάλα και πουπουλένια παπλώματα που θα σας κάνουν να θέλετε να βυθιστείτε ακόμα περισσότερο στο κρεβάτι.

7.Το αλκοόλ
Το αλκοόλ, αρχικά σας νυστάζει, αλλά όταν έρθει η στιγμή να γίνει η επεξεργασία του από τον οργανισμό, λίγες ώρες αργότερα διαταράσσει τον ύπνο, ενώ την ίδια στιγμή αφυδατώνει, προκαλώντας την έντονη δίψα κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνοντας σας να ξυπνάτε για ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια... για την τουαλέτα.
Αν λοιπόν έχετε προβλήματα ύπνου, δοκιμάστε να κόψετε το νυχτερινό αλκοόλ και θα έχετε μια πιο ομαλή και ανενόχλητη ξεκούραση.