Ο Τζέιμς Ελρόι «ξαναχτυπά» εν μέσω θέρους

o-tzeims-elroi-ksanaxtupa-en-meso-therous

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Τα βιβλία του Τζέιμς Ελρόι αποτελούν σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία.

Ο Τζέιμς Ελρόι, ο συγγραφέας του «Λος Άντζελες εμπιστευτικό» και «Μαύρη Ντάλια», παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νουάρ λογοτεχνίας.

Τα έργα του είναι δημοφιλή και στους Έλληνες αναγνώστες και πρόσφατα προστέθηκε άλλος ένας τίτλος στις προθήκες των βιβλιοπωλείων: πρόκειται για το «Λόφο των αυτοκτονιών» (εκδ. Άγρα), το τελευταίο μέρος της τριλογίας του συγγραφέα με ήρωα τον αστυνομικό Λόιντ Χόπκινς. Ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και συστηματικός μεταφραστής των έργων του Ελρόι, υπογράφει τη μετάφραση της νέας αυτής έκδοσης.

Τον οργισμένο αρχιφύλακα Λόιντ Χόπκινς, ο Ελρόι μας τον είχε συστήσει στα προηγούμενα μυθιστορήματά του «Αίμα στο φεγγάρι» και «Νυχτερινός ταξιδιώτης». Στο «Λόφο των αυτοκτονιών» η εικόνα του ιδιόρρυθμου αυτού ήρωα ολοκληρώνεται. Έχοντας στιγματιστεί ως ακατάλληλος για την υπηρεσία για ψυχολογικούς λόγους, ο Χόπκινς συνεχίζει να υπερασπίζεται με εμμονή τους αθώους, διατηρώντας τις ανορθόδοξες μεθόδους του που κινούνται στα όρια του νόμου.

Έχοντας αποξενωθεί από την κόρη και τη γυναίκα του, ο τρελο-Λόιντ, όπως είναι γνωστός στους συναδέλφους του, αποφασίζει να διερευνήσει μια σειρά από αιματηρές ληστείες τραπεζών. Τα όρια ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς είναι για άλλη μια φορά δυσδιάκριτα. Ακόμη και οι μικροκακοποιοί της «άλλης πλευράς» έχουν να επιδείξουν μια στιβαρή προσωπικότητα. Από την πινακοθήκη των ηρώων δεν θα μπορούσε ωστόσο να απουσιάζει ο θανάσιμος εχθρός του Λόιντ που βρίσκεται εντός των πυλών της υπηρεσίας: ο ανώτερός του στην ιεραρχία Φρεντ Γκαφανέι που είναι «αναγεννημένος χριστιανός» και ακροδεξιός.

Πληροφορίες: «Ο λόφος των αυτοκτονιών» (από την τριλογία του Λόιντ Χόπκινς) του Τζέιμς Ελρόι, μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Άγρα.